Direktlänk till inlägg 28 januari 2021

VM-funderingar en vilodag

Av Magnus Månsson - 28 januari 2021 17:13

Mina värsta farhågor besannades lyckligtvis inte den första slutspelsdagen, kvartsfinalerna, i handbolls-VM. Den om avgörande misstag av domarna i deras oerhört svåra uppgift. I alla fall inte i de två matcher jag såg, Danmark—Egypten och Sverige—Qatar.

Domarparen var verkligt bra. Sverigematchen var lättdömd, ojämna tillställningar tenderar att vara det. Tuffare var det dock i dramat i Danmarksmatchen. Domarna pallade för trycket.

Och vad härligt att reglerna ger möjlighet till hårdaste möjliga bestraffning vid spelförstörelse och också ett direkt rött kort de sista 30 sekunderna av en match.

Ibland, eller faktiskt ganska ofta, önskar man att fotbollen hade lika tuffa regler vid alla ”maskningar” i slutskedena av matcherna.

Eller att domarna vågade använda de regler som faktiskt finns.

***

Ett straffavgörande i en match i ett internationellt mästerskap har jag aldrig upplevt. Men ack så nära. Och jag var på plats i Zagreb, EM-final 2000 mellan Sverige och Ryssland, som ledde med 15—9 i paus. En svensk upphämtning gav 24—24 vid ordinarie tid. Den första förlängningen gav 3—3, alltså 27—27. Ryssland hade 31—30 innan två svenska mål gav 32—31. Då återstod 30 sekunder. Sverige höll undan och blev Europamästare. Men ack så nära ett straffavgörande det var.

Den här finalen är ett av mina absolut starkaste idrottsminnen.

***

Sverige i semifinal!  Ja, vad skall man säga? Att utklassa så högt rankade nationer som Ryssland och Qatar visar på hög kapacitet, liksom att uddamålsvinna mot hemmanationen Egypten och kryssa mot Slovenien och Belarus.

Det är starka prestationer av ett lag, jag betonar lag, som få trodde på. Visst Palicka i målet, Jim Gottfridsson som den sammanhållande länken och den allestädes närvarande Max Darj är de viktigaste stenarna i bygget.

Måste också lägga till Jonatan Carlsbrogård. Vilken mästerskapsdebut!

När man om ett år vid Idrottsgalan skall utse Årets genombrott är han en given kandidat. Bara nu inte statuterna satt en löjlig åldersgräns. Jonathan är 25 år.

Late bloomers i idrottssammanhang giller jag. De är viktiga i den debatt om ungdomsidrott och specialisering som finns i landet. Och som alltid borde fortgå.

***

Kantspelarna har fixat många mål, varit snabba och haft hög effektivitet. De är värda sina fina betyg. Inget tvivel om den saken. Men de har fått exceptionellt fina lägen av sina lagkamrater både i kontringar och utspel. De har sällan varit trängda vid sina avslut.

***

Frankrike då? Det kan bara inte gå. Det har vi sagt och hört tidigare.

Frankrike slog Norge med fyra och det är naturligtvis bra och utklassade Portugal. Ungern är förvisso ett bra lag men fransmännen behövde två förlängningar för att vinna.

Och när man slog Island med två mål var Frankrike inte direkt missgynnat av domarparet. Om man så säger. Jag såg det mötet.

Kan detta unga Island med sin snabba handboll skärra Frankrike, så varför inte också ett Sverige med ett starkt självförtroende.

***

Ojdå, där stack visst optimismen i väg.

Det blir en späckad tv-kväll på fredag, två VM-semifinaler och i pausen mellan dem, träningsmatch i fotboll mellan IFK Malmö och Malmö FF.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Av Magnus Månsson - Måndag 8 april 16:42

I kväll är det en stormatch i handboll i Malmö. Jag menar att en kvartfinal i SM mellan HK Malmö och landets för närvarande mest intressanta lag, Sävehof, är värd epitetet ”stormatch”. Det är troligen HK:s sista hemmamatch den här säs...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards