Alla inlägg den 20 januari 2021

Av Magnus Månsson - 20 januari 2021 11:32

 

Regn och rusk.

Inget bra cykelväder.

Rekommenderad isolering.

Det är en del timmar att fylla i dessa dagar.

Några kapitel i Dick Harrisons trevligt skrivna biografi om Tage Erlander och ett stort antal sidor i Fredrik Backmans finurliga Folk med ångest gav kunskap och underhållning under den sällsynt gråa tisdagen.

Men det vakna dygnet är långt.

***

Så det blev, nördigt, tre VM-matcher i handboll. De visade olika sidor av den mångsidiga handbollen med alla dess plus och minus. Det stora pluset i handboll är de många avgörandena under slutminuten. Så var det i två av ”mina” tisdagsmatcher, i den tredje kom avgörandet lite tidigare.

Vägen fram till slutet såg dock helt annorlunda ut.

***

Japan—Angola 30—29. Framtidens handboll? Snabba, kvickfotade, spänstiga spelare med ett högt passningstempo som gav härliga målgivande kombinationer. Även om försvararna hade ett bra fotarbete hann de inte med. Man slapp se bökandet och brottandet på linjen, på något sätt befriande och det underlättade också för domarna. Kanske nog så viktigt.

Man fick lite vibbar av damhandboll när den är som bäst på internationell nivå.

Känns som Angola är det bästa lag som inte kvalade in till nästa gruppspel.

Japan har visat att man kan oroa de topptippade lagen, kryss mot Kroatien och knapp förlust mot Qatar, där målvaktsspelet (Japans svaghet) avgjorde.

Det vore bra för handbollens internationella utveckling om Japan fortsätter sitt optimistiska spel och gör en bra mellanrunda. Och därmed inspirerar och framtvingar snabbare spelare och ett högre passningstempo.

***

Kroatien—Qatar 26—24, en klar kontrast, i långa stunder ”gåhandboll”, bökigt och stökigt med ideliga avblåsningar. Många kallar kroaternas sätt att spela ”smuggelhandboll”.  Det tilltalar inte mitt handbollshjärta.

***

Tyskland—Ungern 28—29, blev på något sätt ett mellanting mellan de två föregående matcherna. En fartfylld inledning, dock med mer fysisk kontakt än i mötet Japan—Angola, men på slutet blev det bökigt och svårbedömt med de tveksamma domslut som alltför ofta avgör jämna matcher. I mitt block vann rätt lag.

***

Ungerns vinst visar på att det är tufft på den europiska toppen. Schweiz och Österrike har bra lag, liksom Portugal. Balkanländernas styrka känner vi till i öst har vi Ryssland och Belarus. Och glöm inte de fyra nordiska lagen! Och så har vi Spanien, Frankrike och Tyskland.

För oss handbollsintresserade väntar ytterligare spännande dagar i tv-fåtöljen.

***

Och eftersom det viner i knutarna och regnet öser ner ser onsdagen att bli som tisdagen. Lite Erlander och Backman och sen troligen återigen tre VM-matcher.

Men man måste ju också se Joe Bidens installation.

Det är inte lätt att hinna med allt, inte ens som pensionär.

 

 

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards