Alla inlägg den 6 januari 2021

Av Magnus Månsson - 6 januari 2021 21:03

”Malmötjejer ska inte se sig förpassade till bussen, de ska också kunna flyga till toppen som killarna.”

Det här är en treradig rubrik från måndagens Sydsvenska under överrubriken Opinion och signerad av Eva Bertz (L), ordförande i Malmö fritidsnämnd.

Eva Bertz ondgör sig över fördelningen av pengar för deltagande i de europeiska klubblagsturneringarna i fotboll. Det finns all anledning att ha synpunkter på den groteska skillnaden i pengar till dam- och herrfotbollen på den här nivån. Hon tar FC Rosengårds resa till Georgien som ett exempel. Malmöföreningen fick inget bidrag för att åka dig. FCR fick själv charta ett plan. Eva Bertz, man kan inte åka buss till Georgien och sen prestera på hög nivå! Även om det inte behövdes någon större skicklighet för efter två matcher vinna med 17—0 totalt.

Vad jag reagerar på är hennes avslutningsord: Jag kan lova att fritidsnämnden och dess förvaltning inte kommer att ge upp kampen för en jämställd idrott under min ledning.

Ur ett könsperspektiv, för det är detta Eva Bertz opinionsinlägg i grunden handlar om, är ungdomsidrotten i Malmö jämställd. Att det finns en snedfördelning idrotterna emellan är väl helt okey. I gymnastik, ridning, konståkning, cheerleading och till och med inom ungdomsfriidrotten är det betydligt fler töser än pågar som är aktiva. Att det är tvärtom i fotboll, ishockey och en del andra idrotter är väl också i sin ordning. Könsfördelning och tillgänglighet är lika i merparten av de idrotter som bedrivs i Malmö som handboll, basket, innebandy, simning och så vidare.

Ungdomarna har olika intressen.

***

För att få den optimala ungdomsidrotten är det den ekonomiska segregationen som är den man måste besegra. Idrotten vill, det forskningen visat, att ungdomen i unga år skall syssla med många aktiviteter, ingen specialisering i unga år. Det får till följd ett längre liv inom idrottslivet. Och också i många fall en högre kapacitet, när man specialiserar sig.

Det är dessa mål Malmös fritidsnämnd bör sätta som sina. Stans klubbar är beredda att ställa upp. Men de måste få resurser i en positiv atmosfär. Medlemsavgiftens storlek får inte vara ett hinder för att var med i mer än idrottsförening. Det skall vara tillåtet att arrangera tävlingar och tjäna pengar.

Det är detta Eva Bertz och hennes medhjälpare skall koncentrera sig på.

2021 klarar idrottsrörelsen i Sverige av att bemästra en eventuell könsdiskriminering.

***

De är mer än FC Rosengård och Malmö FF 2020 deltagit i Europaspel. Även HK Malmö deltog i en handbollsturnering. Hade turen (kort resa) och oturen (tufft motstånd) att få möta danska Skjern i första omgången. I de inledande omgångarna finns ingen internationell ekonomisk hjälp.

Det finns mer än genusskillnader, Eva Bertz. Villkoren idrotterna emellan är helt annorlunda.

Bra att veta i en debatt.

***

I mina funderingar kring det här inlägget dök en frågeställning upp: Hur berättigat är det att en kommun skall serva en verksamhet, som i stora delar är helt professionell med spelarlöner som lyser högt och ilsket i allmänhetens ögon?

Jag ställer bara frågan.

 

 

 

 

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards