Direktlänk till inlägg 13 maj 2013

Den gyllene silversäsongen, del 1

Av Magnus Månsson - 13 maj 2013 18:28

Jag har sparat mina anteckningar för det som eventuellt skulle bli en ny upplaga av "Skånes idrotter" om år 2013. Nu blir det ingen sådan bok i fortsättningen, varför jag väljer att publicera avsnittet om handbol i två delar. Här har du första hälften.


Det blev ingen gyllene avslutning på den skånska handbollssäsongen, två finalförluster i Scandinavium i SM-slutspelet för seniorer.

Men väl en gyllene säsong för skånsk handboll, den bästa hittills från seniorer ner till de djupa ungdomsleden.

För andra året i följd var det skånskt i båda seniorfinalerna i SM och liksom 2012 var det Lugis damer och IFK Kristianstads herrar som avancerat till slutmatcherna. Till skillnad från 2012 blev det stor dramatik. Lugi pressade suveräna mästarna Sävehof till förlängning. Kristianstad föll med ett mål mot Drott, ett mål som kom en sekund före slutsignalen.

Damhandbollen i distriktet har under 2000-talet gjort remarkabla framsteg. 2012/2013 fortsatte den positiva utvecklingen. Fyra klubbar deltog i Elitserien, alla kvalificerade sig slutspel, Lugi som trea, H 65 som fyra, Team Eslöv som sjua och H 43/Lundagård som åtta.

I kvartsfinalen slog Lugi ut Eslöv med 3—2 i matcher, H 65 Skövde (3—1), medan Sävehof eliminerade H43/Lundagård (3—0) . Lugi hade en tuff matchserie mot Skuru i semifinalerna, 3—2, Sävehof en lättare mot H 65, 3—0.

Seriesystemet på damsidan skall spetsas till. Det skall bli färre division 1-grupper. Det innebar bland annat att OV/Helsingborg trots att laget blev nia i Allsvenskan fick kvala för att behålla sin plats. Det fixade OV genom att vinna över Lidköping, samma Lidköping som i en tidigare kvalomgång haft en möjlighet men då också förlorade mot ett annat Skånelag, serieettan i division 1 Kristianstad HK, som efter ett par tre år varit ett topplag i ettan nu tog steget upp i Allsvenskan.

OV och Kristianstad får kommande säsong sällskap i Allsvenskan av H 43, som frivilligt avstod sin plats i Elitserien.

Trelleborgs HBK (2), Eslövstjejerna (3) och Vinslövs HK (4) behöll sina platser i division 1 liksom H43/Lundagård U, som dock behövde ett kval för att behålla sin. Det blir Lundagård som tar den platsen efter en skilsmässa mellan H 43 och Lundagård. Farmen missade däremot i sitt kval.

Dalhem vann överlägset division 2 men missade i ett kval. Malmöklubben visade vid succéarrangemanget Skånemästerskapen för ungdomar i Skurup att återväxten är bra med ett guld och två silver och att klubben snart kan vara moget att åter närma sig elithandbollen.

Inför kommande säsong upphör samarbete i Ystad mellan YIF och Pandora, 2012/2013 fyra i division 2.


***

Orange var även det här spelåret den dominerande färgen i svensk handboll. IFK Kristianstads anhängare stöttade sitt lag, klädda i föreningens färger. I hemmaarenan drog laget totalt i  grundserien över 65 000 åskådare, mer än dubbelt så många som publiktvåan Ystads IF, 30 000.

Kristianstadssnittet i serien blev 4 085, i slutspelet 4 751. Lugi noterades där för 2 172.

Mest hemmapublik i damernas Elitserie drog Lugi, i grundserien  615, som i slutspelet ökades till 1 210, inte mins tack vare derbyna mot Eslöv.

För första gången under sina 46 säsonger i högsta serien vann Lugis herrar det nu som kallas Elitserien och visade stabilitet genom i stort alla omgångarna. Kristianstad blandade och gav och kom trea. YIF visade lite av samma tendens och hamnade på sjunde plats.

HK Malmö fick aldrig till det, delvis på grund av långvariga skador. Malmö kom elva men vann sen  en jämn kvalserie och behöll därmed sin plats i Elitserien. Som trea i Allsvenskan deltog också OV i kvalserien men var ett nummer för lite, blev sist.

Drott blev ett slutspelsspöke för Skånelagen. I kvartsfinalen eliminerade Halmstadslaget YIF (3—2) och semifinalen Lugi (också 3—2) och sen som sagt Kristianstad i finalen i ett fullsatt orangefärgat Scandinavium.

I kvartsfinalerna slog Lugi ut Hammarby (3—0) och Kristianstad Alingsås (3—2). I semifinalserien  fick Kristianstad revansch på Sävehof för SM-finalförlusten från Malmö arena 2012, 3—2 i matcher.

Kommande säsong får Skåne återigen fem lag i Elitserien. H 43:s vistelse i Allsvenskan blev ettårig. Lundalaget var obesegrat tills man säkrat avancemanget. OV blev som sagt trea, IFK Ystad sexa.

H 65 var nära att ta steget upp i Allsvenskan. Som trea i division 1 fick Höörlaget kvala, förlorade med sammanlagt 55—54 över två matcher mot Tyresö.

Nu blir det fortsatt spel i division 1 med Vinslöv (4), Farmen (5), YIF U (6) och Trelleborg BKK (8) och IF Kristianstad (9), som kvalade sig kvar, samt Åhus som överlägset segrade i division 2-

Eslövs HF (10) missade sitt återkval till ettan.

KFUM Lundagård vann division 3 och spelar till hösten i tvåan.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards