Alla inlägg den 2 januari 2021

Av Magnus Månsson - 2 januari 2021 19:19

VM-uppehåll i Handbollsligan för herrar.

Och dags för en liten uppdatering inför grundseriens avslutning. Pandemin har ställt till det på många sätt. Lagen har blivit drabbade i varierad omfattning med följd att tabellen haltar, några lag har spelat 20 matcher, några bara 17 av de 28 som skall avverkas.

För en månad sedan gjorde jag en ”halvtidssummering”. Då tycktes de åtta slutspelslagen, de tippade Topp-8, vara klara. Men differensen mellan sjuan IFK Kristianstad och åttan IFK Ystad har ökats till fem poäng. Samtidigt har Hallby gått bra och är bara två poäng efter Ystadskamraterna. Om man bortser från chauvinistiska Skånesynpunkter vore det bra för svensk handboll att få ett småländskt lag i ett SM-slutspel. Åtta lag från Skåne/Västsverige vore kanske inte optimalt.

***

I summeringen för en månad sedan var rubriken: HK Malmös stabilitet ger serieledning.

Den kan plockas fram igen. Laget har inte förlorat någon poäng mot lag från nedre halvan. Denna förmåga att undvika ”minor” är ett bra recept att vinna en grundserie. Den långa förlustfria serien har delvis gynnats av en gynnsam lottning. Det lär bli tuffare i slutomgångarna. HK har sina fem svåraste konkurrenter kvar, fyra av dem på bortagolv. HK Malmö vinner grundserien är mitt ändrade tips.

***

Ystads IF är också förlustfritt mot lag från nedre halvan. De två klara förlusterna mot Lugi förvånar, eftersom YIF i samma veva två gånger vann mot IFK Kristianstad. YIF har till synes det mesta för att vinna ett SM-guld. Det har ett lag med Kim Andersson. Frånvaron av skadade Jonathan Svensson har märkts mer än vad jag trott.

***

Sävehof har imponerat på sistone. Inte minst genom sin unga bredd. Sävehof lär vara det lag som använt flest spelare, många väldigt unga. Tränaren Michael Apelgren har gett många chansen. De har tagit den. Laget har varit skadedrabbat (Gzim Salihi!).  En klar outsider i ett slutspel. Jonathan Edwardssons plats i VM-truppen är mer än välförtjänt, Handbollsligans bäste spelare hösten 2020.

***

Den mest varierade formkurvan har Alingsås haft. Ett tufft program, spelar ju också i Europa, sjukdomar och skador har satt sina spår. Alla förlusterna av landslagsmässiga spelare de senaste åren märks naturligtvis. Truppen är tunn. I sina bästa stunder går inget lag säkert.

***

Jag tippade Skövde som etta i grundserien. Det lär västgötarna inte bli. Men väl en stark aspirant till en finalplats och också guldfavorit. I några av de 68 matcher jag helt eller delvis sett, har Skövde spelat bra handboll med hot på alla positioner. Matias Helt Jensen fick för något år sedan pris som Årets spelare i ligan. Denna klass har han stundtals visat under hösten.

***

Unga Lugi har överraskat. De är väl alla överens om. Man vinner inte två gånger över YIF, segrar över Alingsås och Skövde och kryssar mot HK Malmö utan en hög kapacitet under en längre period. Av topp 7-lagen har Lugi bara Kristianstad kvar, så laget kan redan inrikta sig på ett slutspel.

Lugi har verkligen lyckats fånga in närområdets talanger till ett slagkraftigt lag. I den trupp som presenteras på hemsidan har 5 H 43 Lund som moderklubb, 3 Lugi, 3 Kävlinge HK och 1 Lödde Vikings (Kävlinge kommun).

***

Oavsett hur stämningen varit i IFK Kristianstad under Ljubomir Vranjes är lagets insats underkänd. En trupp med så många klasspelare, med höga löner, får inte bara skylla på tränaren. Lite självrannsakan skadar aldrig. Samtidigt kan ingen räkna bort Kristianstad i ett slutspel. Definitivt inte.

***

IFK Ystad och Hallby strider om den sista slutspelsplatsen. Vem som blir tia och slipper kval är hart när omöjligt att tippa. I den nedre regionen slår man varandra hur som helst. Och i sina bästa stunder med en målvakt i zonen kan det också bli någon sensationell poäng här och var.

Vad händer med Redbergslid med en ny tränare, Magnus ”Bagaren” Johansson?

För Önnered är det viktigt att Anton Hallbäck blir kurant.

Även om Hammarby tycks avancera till högsta serien vore det bra om Guif från Eskilstuna stannar kvar. Slagsidan mot sydväst får inte bli för kraftig.

Det lär bli en spännande avslutning på den inhemska handbollssäsongen.

En förhoppning är förstås att coronan inte skall ställa till det än mer än vad pandemin redan gjort.

***

Men först är det VM.

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards