Alla inlägg den 19 april 2021

Av Magnus Månsson - 19 april 2021 11:29

Så är den igång igen den evinnerliga och enfaldiga debatten om naturgräs kontra konstgräs på de allsvenska fotbollsarenorna.

Ja, på dem där herrarna spelar. Inte ens i de kretsar som allra mest pläderar för lika förutsättningar könen emellan förs någon diskussion i denna fråga. Landets sydligaste allsvenska damlag, Malmös FC Rosengård, spelar på konstgräs.

Vi lever i Sverige. Vi har en tävlingssäsong från mars till en bit in i december. Det går inte att bjuda spelbara naturgräsplaner i hela landet under nästan ett helt år. Bara ett exempel från helgen: Degerfors kunde inte erbjuda spelbart underlag vid mötet mot Kalmar. Räddningen blev konstgräset i Örebro.

Acceptera att Allsvenskan spelas på olika underlag. Diskussionerna ger inget. Det är mest gnäll.

***

Det finns viktigare saker att diskutera. Att fotbollen skall få effektiv speltid är förmodligen en utopi. Men modigare domare för att oftare straffa all maskning står högt på min önskelista.

Regelboken ger möjligheten att ge frispark när en målvakt håller bollen mer än sex sekunder. Jag har aldrig sett en domare använda sig av denna regel en enda gång, trots att målvakten upprepade gånger hållit bollen en bra bit över 20 sekunder.

Vid några enstaka tillfällen per säsong får en målvakt ett gult kort för att han vid en inspark tagit för lång tid på sig för att sätta igång spelet.

Men det finns ju så många andra tillfällen att markera att maskning inte är tillåtet. Som när en spelar går – inte ens lunkar – för att lägga en hörna eller en frispark-

Och hur lång tid får det ta att göra ett inkast? 20 sekunder eller över 40 om spelaren skall lunka över till andra sidan planen?

Det finns fler exempel där lagen gör allt för att fördröja igångsättandet av spelet. Utan bestraffning.

Ola Toivonen, MFF-spelaren, var ärlig i en intervju med Sydsvenskan efter gårdagens 2—1-vinst över Häcken:

 

Klart man ska utnyttja situationerna, speciellt när man leder med två mål. Då har vi inte bråttom att sätta igång något.

– Jag ser det som moget beteende av oss att dra ner på tempot.

 

Så kan man tycka.

Men jag tycker att det är ett rejält underbetyg åt domaren Glenn Nyberg, rankad som Sverigeetta.

Han var feg och bidrog till ett lågt tempo i matchen.

 

 

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards