Alla inlägg den 8 april 2021

Av Magnus Månsson - 8 april 2021 15:12

På lördag är det premiär i Allsvenskan i fotboll för herrar.

Efterlängtat och spännande.

Och svårtippat.

Aldrig tidigare har man via tv kunnat ta del av så många försäsongsmöten som i år, dels i Svenska cupen och dels en massa träningsmatcher. Intrycken har naturligtvis varierat. Lagen har varit i olika faser i sin uppbyggnad och haft olika strategier i sina förberedelser.

Malmö FF var överlägset 2020, denna pandemiunderliga säsong. En segermarginal på nio poäng skojar man inte bort. Det extremt täta matchandet gynnade lag med stor bredd. Den hade mästarna och poängtappen mot lagen från den nedre halvan var få. MFF kunde matcha sina ”bänksspelare” utan att riskera många oväntade poängförluster.

Mot topp-8-lagen hade MFF det betydligt svårare. Det visar en specialtabell, som naturligtvis är mest kuriosa men som dock kan framkalla vissa funderingar.

På de 14 inbördes mötena tog MFF 21 poäng, Häcken, Elfsborg och Örebro (!) 20, Mjällby (!!) 19, Hammarby 18, Djurgården 17 och Norrköping 16.

Självfallet är jag medveten om att i en serie med 30 omgångar är alla poäng lika mycket värda i slutändan. Men en niopoängsskillnad kan också vara en chimär. Speciellt ett spelår som nu 2020 års.

***

Hänvisande till specialtabellen tror jag att 2021 års Allsvenska, om coronan inte återigen ruckar på planerna, blir betydligt jämnare i toppen än i fjor. Om pandemin ebbar ut och arenorna öppnas för publik kommer detta också att inverka.

Jag ser åtta lag som har chans att ta medalj, alltså bli bland de fyra främsta. Finns det då också åtta guldkandidater? Nja, tveksamt, men inte otänkbart.

Av vad jag sett verkar toppklubbarna bakom MFF ha breddat sina trupper. Sommarens transferfönster kommer naturligtvis att förändra lagens styrka. I båda riktningarna. EM-uppehållet kommer tidigt, bara efter åtta omgångar. Sen återstår en hel gammal hederlig Allsvenska med 22 matcher. IFK Göteborg har redan aviserat klassnyförvärv,

Detta gör det ännu svårare att förutse hur den allsvenska sluttabellen den 5 december ser ut.

***

Det intressantaste under försäsongen har varit de många, snabba afrikaner som kommit i in några av de tippade topplagen. Och som verkar ha fått fria offensiva roller med uppgift att utmana. Kan bli spännande.

***

Återkommer i morgon, fredag, om ett tips om placeringarna 9 till 16 och på lördag om 1 till 8.


Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards