Alla inlägg den 11 mars 2021

Av Magnus Månsson - 11 mars 2021 10:49

Det kändes nästan symptomatiskt på hur Malmö hyllar och kommer ihåg sina stora idrottsutövare.

Jag ville kolla meriterna för de 31 Malmöaktiva, som förärats en bronsplatta på Stadiontorget. Jag visste att det fanns en stilfull anslagstavla i glas på väggen invid MFF-shopen. Och den fanns. Men den var delvis skymd av en ljusblå container för insamling av textilier. Det som borde lysa upp den grå betongen och locka till läsning syntes inte från alla håll. På något sätt typiskt hur de bestämmande i Malmö ser på det idrottshistoriska arvet: Ett arkiverat idrottsmuseum, ett påbörjat så kallat mästarrum, som inte är tillgängligt för allmänheten och de mästartavlor, producerade av Idrottsmuseets Vänner (IMV), placerade i ett hörn i Baltiska hallens foajé, där knappast någon passerar.

Malmö borde vara stolt över sin idrottshistoria. Inte gömma den.

***

2009 bestämde fritidsnämnden att det skulle finnas ett idrottens Walk of Fame i Malmö. En jury av politiker, tjänstemän och representanter för IMV presenterade i en första vända 16 namn. Efter hand har listan utökats till 31. Av någon anledning skall en gräns sättas vid 40. Det är med andra ord en grannlaga uppgift att utse de resterande nio. Vi pratar om ett över 100-årigt perspektiv.

Ursprungsreglerna var inte helt genomtänkta. Det stod bland annat att de främsta prestationerna skulle ha utförts i en Malmöförning. Det diskvalificerade Zlatan Ibrahimovic. Statuterna ändrades för hans skull: Det räckte att den aktive var fostrad i en Malmöklubb. Zlatan har fått sin platta. Regeländringen öppnade vägen för Söderkullagrabben, med Dalhems IF som moderklubb, Mats Olsson, under 1990-talet en av världens bästa handbollsmålvakter.

Den nya skrivningen blottade en annan brist. Några av de hyllade har bara en kort period som aktiva i Malmö och har nått sina främsta meriter i andra föreningar.

Helsingborg, en föregångsstad när det gäller idrottshistoria med sitt kreativa idrottsmuseum, har tänkt till när det gäller sitt Walk of Fame. Den som skall föräras sin plats skall antingen vara idrottsfostrad i kommunen eller som ”gästarbetare” representerat en Helsingborgsklubb i minst fem år. I juryn finns inga politiker och tjänstemän. Det är FIA (Föreningen Idrottsarkivet), IMV:s motsvarighet, som står för den idrottshistoriska kunskapen och är jury.

***

Nedan har du listan på de 31 Malmönamnen, alla duktiga, framgångsrika idrottsmän. Givetvis. Men tillhör alla de 40 främsta sett över 100 år? Jag tycker inte det. Vad nu min åsikt kan vara värd.

Den närmaste tiden kommer jag att ventilera några namn, i alla fall värda att diskuteras.

***

Badminton

Maria Bengtsson, Eva Twedberg-Stuart, Lim Xiao Qing

Bordtennis

Jörgen Persson

Bowling

Annette Hagre Johannesson, Martin Paulsson

Brottning

Karl-Erik Nilsson, Gustaf Freij, Frithiof Mårtensson, Johan Richthoff

Thure Sjöstedt, Calle Westergren,

Cykel

Sven-Åke Nilsson

Fotboll

Patrik Andersson, Zlatan Ibrahimović, Caroline Jönsson, Bosse Larsson 

Erik Nilsson, Therese Sjögran, Kjell Rosén, Lena Videkull

Friidrott

Ricky Bruch, Gunder Hägg, Lennart Strand, Lennart Strandberg

Handboll

Mats Olsson

Ishockey

Peter "Pekka" Lindmark, Mats Näslund

Parasport

Jimmy Björkstrand, Marie-Louise Freij

Simning

Gunnar Larsson






Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards