Senaste inläggen

Av Magnus Månsson - 16 maj 2022 18:06

Som pensionär har man mycket att göra. Och mycket att fundera över.

Här några tankar från de senaste dagarna.

Intervjuer direkt efter en dramatisk match bli känsliga, adrenalinet pumpar, missnöjet kan av olika anledningar vara stort. Därför steg min beundran för Sävehofs tränare Michal Apelgren efter semifinalförlusten i handboll mot Ystads IF och därmed sorti ur slutspelet. Han hade all anledning att kritisera domarparet för den straff, och utvisning, som YIF fick med 62 sekunder kvar och ledning med en boll. Utvisningen finns inget att säga om. Jag har sett tusentals handbollsmatcher men aldrig att ett lag fått en straff mot sig för tröjdragning utan att den förfördelade haft bollkontakt. Ingen, av alla jag konsulterat, förstår att det blev straff.

Och lika lite att YIF slapp utvisning i Sävehofs sista anfall efter Ystads minst sagt överaggressiva försvarsspel.

Apelgren berörde inte detta. Jag är övertygad om att de flesta andra i hans situation hade ifrågasatt domsluten.

Respekt Michael Apelgren!

Uppvuxen i Skurup med Ystads Allehanda som ett av två husorgan ligger YIF nära mitt idrottshjärta men den riktiga glädjen kunde jag inte känna efter finalavancemanget.

Segersmaken var fadd.

***

Det går illa för IFK Malmö i fotbollens division 1.

Kommentarerna på sociala medier är många. Man får en känsla av att det är fler som gör sina röster hörda där än de som besöker hemmamatcherna på Stadion. Styrelsen uppmanas att agera. Men inte ett konstruktivt råd. Tror man verkligen att styrelsen och personerna kring laget är passiva? Men utan ekonomi är möjligheterna till åtgärder och förändringar begränsade.

Vid de två senaste hemmamatcherna har cirka 80 personer löst entré. Större är inte intresset för IFK Malmös A-lag.

Det är lätt att sitta i sin kammare och tycka. Men har man nu en känsla för IFK Malmö – vilket engagemanget på sociala medier antyder – så agera själv på något sätt!

***

På tal om publik.

Två av Allsvenskans för tillfället spelmässigt mest intressanta lag Häcken och Kalmar FF möttes i går, 3—1, inför 3 067 åskådare.

Samtidigt möttes IFK Göteborg och Varberg, 13 306 såg den matchen,

På lördagen tog Gais i division 1, nivå 3, emot Lunds BK. Åskådarantal: 3 113.

Vad är det som styr publikens väg till arenorna?

Klubbkänsla och tradition, är svaren.

Häckens har en minst sagt tuff konkurrenssituation i Göteborg. Inte bara mot IFK utan även mot Örgryte och Gais.

Heders åt anhängarna till de båda sistnämnda klubbarna. De möter – i alla fall delvis – upp vid lagets matcher.

Sitter inte enbart framför dator och gratissändningar i tv och framför icke konstruktiva förslag.

 

Av Magnus Månsson - 12 maj 2022 18:34

AIK—Malmö FF 2—0.

Jag såg matchen tillsammans med Discoverys experterna Tommy Åström, Alexander Axén, Jens Fjellström, Irma Helin, Jonas Dahlquist och Niklas Jarelind.

Jo, så många framförde sina åsikter om matchen. Ju längre matchen fortskred desto snabbare föll mitt självförtroende. Det här med fotboll begriper jag inte alls. Ideligen fick man höra vilken toppmatch, alltså kvalitetsmässigt, vi beskådade.

Och så sitter jag i min ensamhet i min nedsuttna, men sköna, tv-fåtölj, och tycker att det är märkligt att två förväntade topplag kan göra så förvånansvärt många enkla misstag med tanke på ett sällsynt minst sagt, uselt tempo. Men har så många experter en annan uppfattning, så är det givetvis jag som har fel. Alexander Axén var så småningom, i ärlighetens namn, inne på att matchen nog höll för lågt tempo för att klassas som en toppmatch.

***

När så MFF-tränaren Milos Milojevic efteråt gav sin syn på matchen, återfick jag mitt självförtroende. Han menade nämligen att tempot överlag var alldeles för dåligt för att såra en allsvensk konkurrent.

Jag börjar gilla Milos Milojevic.  Han är ärlig i sina kommentarer.

***

MFF:s skadesituation måste också beröras. Om jag inte helt missuppfattade Milos Milojevic så har  klubben med tanke på åldersstrukturen kalkylerar med att tvingas till en större rotation än vad som är vanligt. Laget kan, om alla stjärnor står rätt, spela över 50 tävlingsmatcher i år. Det kräver resurser till stora trupper. Men också att det finns spelare med kapacitet att skadefria spela mer än varannan match. Kontinuitet och erfarenhet är bra grunder att bygga framgångar på.

Men risken är också att man litar för mycket på just kontinuitet och erfarenhet och att verkligheten också kan hinna i fatt många spelare. Inte minst skade- och rehabiliteringmässigt.

Kanske något att fundera över.

 

 

Av Magnus Månsson - 11 maj 2022 16:35

Ingen, speciellt inte de handbollsintresserade, kan ha missat att den förre förbundskaptenen Bengt Johansson är död.

Minnesorden efter honom har varit många, lovorden ha visat på en stor personlighet, på människan bakom det framgångsrika livet som tränare.

Under närmare 15 år var jag med ojämna mellanrum i kontakt med honom i mitt jobb som sportjournalist på Sydsvenskan.

Första gången var i Norge i Sandefjord, hans debut som förbundskapten i Lotto cup i november 1988. Sverige vann för övrigt turneringen.

Jag var ny på jobbet.  Mina kolleger på plats, vi var många, kände Bengt väl efter hans landslagskarriär och åren som tränare i Drott. Men han var nyfiken på vad det varför en ”gammal gubbe” (49 år) Sydsvenskan sänt till Norge. Efter den första presskonferensen stannade han kvar och ”intervjuade” mig och ville gärna veta vem han i framtiden skulle ha ett visst samarbete med. Vi hade faktiskt samma studie- och arbetsbakgrund, vi hade med två års mellanrum studerat på GCI/GIH och tjänstgjort som ”gympalärare”.

Något år senare fick vi tillfälle att under en båttur mellan Varberg och Aarhus prata om studieåren i Stockholm. Anledningen till resan var att Sverige spelat mot Danmark i Halmstad och två dagar senare mötte danskarna på deras hemmaplan. Över en öl och en macka hade vi ett nostalgiskt samtal om studieåren och inte minst våra gemensamma tillkortakommanden inom redskapsgymnastiken. Utbildningen och lärarna kom givetvis också upp till diskussion. Vi var rörande eniga om att en av hans företrädare som förbundskapten, Roland Mattsson, var den bäste lärare vi haft. Roland lärde oss att helheten/likheten idrotterna emellan. Varken Bengt eller jag – förhoppningsvis – anammade dock Rolands lite arroganta ledarstil.

Och Bengt definitivt inte Rolands nedsättande sätt att se på okunniga journalister. Bengt Johansson respekterade vårt arbete, svarade utförligt och tålmodigt på alla mer eller okunniga frågor,

Han insåg vad den skrivande pressen betydde för handbollen. Under 1990-talet fanns många journalister på plats vid alla turneringar och träningslandskamper. Även mindre tidningar som Hallandsposten och Ystads Allehanda fanns på plats.

Jag minns en turnering i Frankfurt. Det var en sen match, slutade efter halv tio, manusstopp närmade sig. ”Benga” skyndade sig till möter med oss utsända. Plötsligt kom en förbundsledare inrusande med andan i halsen:

-          Du måste komma. Radiosporten vill tala med dig.

Det var på den tiden Radiosporten hade sändning vardagar 21.50.—22.00

Förbundskaptenens svar kom snabbt

-          Dom får vänta. Dom här tidningarna har följt hela turneringen och lagt stora pengar för att följa oss. När dom är klara kommer jag.

Radiosporten fick ingen intervju.

Jag följde landslaget i fem mästerskap under Bengt Johanssons ledning. Idel angenäma minnen.
Han underlättade vårt jobb på alla sätt.

Och var inte sen att med sitt kluriga leende ge en och annan personlig pik.

 

 

 

 

Av Magnus Månsson - 9 maj 2022 12:09

Störst, bäst och nja, jag vet faktiskt inte vilka klubbfärger Lödde Vikings har, men de är nog vackrast.

Idrottssagan om handbollsklubben från lilla Löddeköpinge är i alla fall bland det vackraste man kan bevittna med min idrottsliga ideologi, byggd på en grund från en liten ort och sen påbyggd med uppfattningen att ett stabilt föreningsbygge är baserat på en stor, bredd ungdomsverksamhet. Så ser Lödde Vikings ut, i alla fall från min horisont.

Vid helgens USM-slutspel hade Lödde lag med i fem av de sex klasserna. Bara det fantastiskt. Flest av alla. Jag vet inte om det finns någon officiell föreningstävling vid slutspelet, men jag instiftar nu en sådan, där ettan i varje klass belönas med 8 poäng och åttan med 1.

Då får Lödde ihop 25 poäng, tvåan Önnered 24, sen följer Aranäs 21, Skuru 16, Sävehof 15 och som sexa Ystads IF med 13 poäng.

Förutom nu Lödde är det alltså idel elitföreningar.

Skåne i övrigt:

7) Lugi 9 p, 8) H 43 Lund 8 p, 11) H 65 Höör och IFK Kristianstad 6 p, 14) Eslövs IK och Ljunghusen 5 p, 18) Kävlinge 4 p.

29 klubbar hade finallag.

Skånska medaljer

Två guld: Lugi P 18 och Ystads IF P 14.

Två silver: Lödde F 14 och P 14

Tre brons: H 65 F 14, Lödde P 16 och IFK Kristianstad P 18.

Slutbetyg: Mycket bra, slagsida dock åt pojksidan.

***

Lite riksiakttagelser:

Önnered med elitlag både bland herrar och damer har en bra återväxt bland båda könen. På väg att bli en maktfaktor i svensk handboll?

Aranäs medaljer i alla tre pojkgrupperna visar åter att Kungsbackaklubben är en landets främsta plantskolor (vilket hemskt ord, förresten!).

Skuru har lagt en solid grund för fortsatta framgångar på damsidan.

Anmärkningsvärt är att Sävehof inte hade ett enda pojklag i slutspelet.

***

Tack vare Löddes unika prestation uppmärksammades USM både i riks- och lokalmedia. Tänk om alla liknade ungdomsmästerskap kunde få samma uppskattning! Ungdomsidrotten och dess ledare är värda det. I min optimistiska värld har tidningarna fortfarande en stor genomslagskraft.

 

Av Magnus Månsson - 8 maj 2022 15:43

År efter år får man veta att Malmö FF har en spelartrupp med en bredd som räcker till två allsvenska lag.

När det så är upp till ett halvt bevis, som i går mot Mjällby, prisas truppen och klubben just för bredden. Men så är det ju. Allt MFF gör vänder poeterna till något positivt. Det är ju en sanning att mästarna har den starkaste truppen, när man kommer upp till spelare över 20 i hierarkin. Att truppen klarade av att fixa en övertygande 2—0-vinst var, trots den stora frånvaron, inte speciellt överraskande. Låt vara att Blekingelaget inför mötet låg tvåa men den beundransvärda klubben lär hamna betydligt längre ner när spelåret skall summeras. Bristerna syntes tydligt i går. Målvakten Samuel Brolin var lagets särklassigt bäste. Gårdagens Mjällby skall MFF med några reserver bara vinna över hemma.

***

Frånvarolistan i MFF är lång. Men det är ju inte så att en startuppställning saknar sju, åtta spelare. Man får ju bara använda elva man plus fem avbytare och några av dem som finns på listan lär vara långt från spel i A-laget-

***

Jag skall inte slå mig för bröstet för att jag den 31 mars skrev att MFF med åldersstrukturen på truppen riskerade många skador. Något har fastnat efter utbildning och av erfarenhet. Jag har mest rört mig i friidrottsvärlden. En löpare som haft muskelskada, bristning eller sträckning (kallade det vad du vill), hade aldrig varit aktuell för en tävling på minst en månad. Vila, rehab och stegrad träningsdos tar sin tid. En sprinter har ett lopp rakt fram på ett jämnt underlag. En fotbollsspelare gör ett flertal maxlöpningar med riktningsförändringar på ett ibland ojämnt underlag och riskerar också att bli tacklad. På elitnivå krävs det kuranta, fulltränade spelare.

Det förvånar mig att MFF med sitt stora medicinska team tillåter så hård matchning av inte helt fulltränade spelare. Klubbens skadehistorik i år tyder på att något är fel. Det är inte bara otur.

 

Av Magnus Månsson - 6 maj 2022 17:07

I går blev jag glad, när jag läste Sporten i min tidning sedan cirka 70 år, Sydsvenskan.

Man hade ett helt uppslag om ungdomsidrott, dels om handbollsklubben Lödde Vikings smått otroliga bedrift att få fem lag, av sex möjliga, kvalificerade till slutspelet i USM och dels att Malbas har fyra lag i Final Four, basketens USM-slutspel.

Jag har berört och berömt de båda föreningarnas fina insatser på min anspråkslösa blogg men klubbarna är värda en större läsekrets.

Löddes framgångssäsong har även uppmärksammats i riksmedia.

***

Även i dag blev jag glad. Jag befarade att Sydsvenskan helt, utan Lugi och HK Malmö, skulle negligera herrarnas SM-slutspel i handboll. Men nej, det fanns till och med en krönika från den dramatiska andra semifinalen mellan Ystads IF och Sävehof.

***

När jag ändå är på gott humör med berömspenderbyxorna på, fanns i går även en artikel om Philip Bohman, Olympics målfarlige forward i fotbollens division 1.

När kunde man på en och samma dag i Sydsvenskan läsa både om ungdomsidrott och fotbollsspelare från de något lägre nivåerna? Just ungdoms- och breddidrott brann jag för under mina journalistår och ansvarig för Malmösport.

***

Men helt nöjd kan man aldrig vara: Vi är många som i dag saknade Sport i dag. I min värld nästan oförlåtligt.

***

Över till något annat.

Philip Bohman har Skurups AIF, min hjärteförening, som moderklubb. När Olympic och IFK Malmö möttes för 14 dagar sedan fanns ytterligare spelare från SAIF på plan, i Olympic Henrik Norrby och i IFK målvakten Merlin Nuhanovic. Från samma generation finns Pjotr Johansson i Djurgården, Isak Jönsson i TFF och Hugo Andersson i Randers.

Onekligen en utmärkt stomme till ett bra lag.

Närheten till regionens större klubbar gör det inte lätt för Skurups AIF, och andra liknande föreningar, att avancera i seriesystemet. SAIF har för närvarande en undanskymd placering i division 5, nivå 7.

Av Magnus Månsson - 5 maj 2022 12:05

I går gjorde jag ett ovanligt idrottsval.

Började titta på SHL-kvalet i ishockey mellan Björklöven och HV 71 i väntan på stormatchen i fotbollens Champions League mellan Real Madrid och Manchester City. Och trots att fotbollsmatchen börjat, fortsatte jag att följa hockeydramatiken. Det var en fascinerande kamp med mycket i potten mellan två bra lag med ambitioner. Ishockey mellan två jämna lag bjuder alltid på intressanta sekvenser – även om slumpen/tillfälligheterna ofta har för stor betydelse för att hockeyn helt skall falla i min smak – och så var det i går. För Björklöven var det vinna eller försvinna, seger för HV betydde en snabb återkomst till SHL, högsta ligan. HV fixade det med ett mål minuten in i femte perioden.

Engagemang, att ha ett favoritlag, i en match höjer naturligtvis spänningen. I ishockey har jag ingen sådan relation till någon klubb. Men av någon oförklarlig anledning började jag hålla på Björklöven, av alla ett lag från Umeå, denna avlägsna ort. Jag kan inte ge en vettig förklaring varför.

Men min nyfunna sympati för Björklöven stärktes efter slutsignalen. Trots att klockan passerat 23 stannade största delen av hemmaklubbens anhängare kvar för att hylla vinnarna men framför allt för att tacka de egna spelarna och ledarna för all den underhållning och spänning de bjudit på under en lång säsong.

Det blev en värdig avslutning på en trevlig idrottsfest.

Och en stark kontrast till några svenska cupfinaler i herrfotboll, när hemmalaget förlorat och besvikna supporters snabb lämnat arenan för att varken tacka det egna laget eller hylla segrarna.

Umeåpubliken visade att idrotten som helhet är större än den egna klubben.

Högtravande. Förvisso. Men sådan är min ideologi.

Och inför nästa säsong skall jag, i alla fall tabellmässigt, följa Björklöven i Allsvenskan och hoppas på laget då når SHL.

 

 

 

Av Magnus Månsson - 3 maj 2022 18:33

Såg förstås den uppreklamerade toppmatchen i Allsvenskan i fotboll mellan Hammarby och Malmö FF, 0—0.

Jag blev besviken. Det var ingen större fotbollsunderhållning. Och det berodde inte på att mina förväntningar var alltför höga. Det är sällan jag sett en så tempofattig match mellan två svenska topplag. Visst blixtrade det till några gånger och visst hade Hammarby en viss press på MFF den första kvarten, men när den blev resultatlös verkade båda lagen nöjda med var sin poäng. Det kan man förstå. Även om det bara var omgång sex – och inga guldryck sker så här tidigt även om någon journalist förmodligen hävdat detta vid Hammarbyvinst och ett sjupoängsförsprång före MFF – var MFF rädda för att ge Hammarby just denna sjupoängsdifferens. Stockholmslaget i sin tur var naturligtvis nöjt med att ha fyra poängs försprång.

Det var nog bara Discoverys Irma Helin Zibanejad som såg att båda lagen gick för vinst. Som jag uppfattade det var det safety first.  För båda lagen.

***

MFF:s många skador är givetvis ett intressant debattämne. I Discoverys sändning diskuterades många hypoteser. Jag bortser från kollisionskadorna men mjukdelsskadorna har drabbat de äldre spelarna med långa och intensiva karriärer. Den svenska säsongen har blivit längre – inte minst för MFF med sina många framträdanden i Europa. Det sliter på (idrottsligt sett) gamla kroppar. Som Martin Olssons, Niklas Moisanders, Anders Christiansens, Oscar Lewickis, Sören Rieks och Jo Inge Bergets, alla har haft längre eller kortare bortovaro det senaste halvåret. Allt har sitt pris, inte minst i en ålderstigen trupp.

 

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards