Direktlänk till inlägg 23 september 2016

Ungdomshandbollen blir större i Skåne och Malmö

Av Magnus Månsson - 23 september 2016 13:03

I helgen startar USM i handboll.

Turneringen i fem steg kulminerar den 12-14 maj 2017 i Malmö med finalspelet. Årets succé, på alla områden, skall då förhoppningsvis upprepas.
Till den här säsongen har 105 skånska lag anmält sig. Det är rekord. Lagen kommer från 28 olika föreningar. Det är en imponerande siffra och visar på den utmärkta ungdomsbredd som finns i Skåne.

Upplägget gör naturligtvis sitt till för att göra USM populärt. Om det inte blir några wo är alla lag garanterade sex matcher, ofta mot motståndare lagen inte möter i det skånska seriesystemet. Det stimulerar. Basketen har samma upplägg vid sitt USM.

Lundaklubbarnas bredd imponerar som alltid. H 43 har anmält 13 lag, Lugi 12 i de sex tävlingsklasserna, 14, 16 och 18, och givetvis då för båda könen. Lundagård har för övrigt också ett flicklag.

Närliggande Bjärred med sitt Ankaret visar på Lundaregionens styrka. Klubben har sju lag från start.

I Kristianstad har handbollskartan ritats om. Anrika Näsby IF, med tre säsonger på 1950-talet i herrarnas högsta serie, har upphört och lagen har gått upp i elitklubben IFK Kristianstad, som med sina åtta lag är tredje största skånska USM-förening. HK Kristianstad, Vinslöv (förvisso i Hässleholms kommun), Åhus och Tollarp visar på hur starkt handbollsfästet ”Kristianstad” ät. Totalt 20 lag är en bra siffra.

I Ystad har det hänt något. YIF är i dessa sammanhang ensamt på täppan med sex anmälda lag. IFK, som varit väl så framgångsrikt som YIF med att fostra världsstjärnor, har det här spelåret inget lag med i USM.

Kävlinge HK är alltid en klubb att beundra, i år ett lag i alla de sex tävlingsklasserna.

Mitt idrottshjärta klappar alltid lite extra för de mindre klubbarna, uppvuxen som man är i en liten ort. Jag har nämnt några. Det finns fler, som Ljunghusen med lag i alla tre pojkklasserna. Lovar att uppmärksamma fler när tillfälle gives.

***

Som handbollsintresserad Malmöbo har jag tittat lite extra på utvecklingen i stan.

Slutsats: Klar förbättring, men av en stad av Malmös storlek borde man kunna begära mer.

I USM har IFK sju lag – det är en bra siffra – Dalhem två, HK Malmö och IFK Klagshamn ett. Alltså elva lag sammantaget.

Konkurrensen för Dalhem är dock stentuff, speciellt från Lundaklubbarnas sida. Det är många talanger på flicksidan som försvunnit från Dalhem de senaste åren.

I gengäld har HK Malmö dragit nytta av Lundaklubbarnas fantastiska bredd. HK:s lag i USM:s 18-årsgrupp är till stor del hämtad från Lund. Laget kom i somras tvåa i den internationella storturneringen Partille cup och är definitivt det Malmölag, som har störst möjlighet att på hemmaplan i maj få vara med i finalspelet.

***

Handbollen är jämlik. Av Skånes 105 lag är 52 flicklag, 53 pojklag. I Malmö finns en viss slagsida åt flicksidan, 7—4.

***

Har vissa tankar på att ytterligare granska handbollens situation i Malmö. När det finns tid,

 
ANNONS
 
Insatt

Insatt

26 september 2016 13:40

Hej, intressant inlägg.
Måste bara rätta dig gällande HK Malmös Herr juniorer som du säger är baserat på massa ungdomar från lund.
Det korrekta är att två personer från den 18 man stora truppen är ifrån lund/ Dalby.
sedan har man någon från trelleborg och Höllviken annars är alla infrån malmö.

http://URL

Magnus Månsson

26 september 2016 16:24

I de övergångar som skedde till HK inför säsongen 2016/2017 på juniorsidan kom enligt Handbollsförbundet fem spelare från Lugi, en från H 43 och en från Ankaret.
Varifrån de kom tidigare vet jag ej. Det är i alla fall sju spelare som förra säsongen spelade i en klubb från Lundatrakten.
MM

 
Ingen bild

insatt

28 september 2016 07:22

Det stämmer. Dock så är 4 av dem spelarna ursprungligen från Malmö och bor i Malmö. Tror egentligen inte malmö är dåliga på att ta fram bra spelare utan problemet har varit att när spelarna har velat satsa och bli bättre så har inte malmö lagen kunnat erbjuda detta och den kvalité på träning som lund klubbarna har haft. Förhoppningsvis är hk malmö juniorer bara det första laget från Malmö som kan konkurrera om talangerna mot lund klubbarna.

Magnus Månsson

28 september 2016 08:26

Detta problem med att talangerna i Malmö inte har något bra seniorlag att spela i har gjort att många speciellt på dam- flicksidan sökt sig till Lund.
Jag har tidigare undrat varför Dalhem och IFK, båda bevisligen med begåvningar, under en period gör en gemensam satsning mot i första hand division 1.
Vad som är viktigt nu för HK nu är att klubben får kontinuitet i sin juniorverksamhet. Efter vad jag förstår är det ett glapp från juniorlaget ner till 14-årslag.
Trots förbättringar är det alltför få pojklag i Malmö.
Återkom gärna!
MM

 
Ingen bild

Insatt

28 september 2016 09:14

Precis som du beskriver så är det otroligt viktigt med ett bra seniorlag att söka sig till. Hk malmö hade trots allt aldrig haft detta juniorlag om inte seniorerna spelat i elitserien.
Nu är det flera från juniorerna som får chans att träna med hk a lag vileket naturligtvis spelar in.
Jag kan tycka det är märkligt att malmö klubbarna samarbetar så pass lite som dem gör. Tror att man måste försöka hitta en lösning som där man tänker på ungdomarnas bästa och inte bryr sig för mycket om vilken tröjfärg man spelar i.

Vad gäller hks framtida ungsomslag så har jag hör att det kommer finnas juniorlag även dem kommande säsongerna då man lyckats starta ett samarbete med en annan klubb utanför staden.
Jag tror hk har börjat arbeta rätt med väll utbildade tränare och en satsning på deras juniorlag först och främst. Ska bli spännande att följa dem den här säsongen.

Magnus Månsson

28 september 2016 10:51

Vi hoppas!
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 19 aug 22:25

Några friidrottsnoteringar från de senaste dagarna. *) I de nordiska juniorkamperna för 19-åringa blev båda de svenska lagen, flickor och pojkar, utklassade av såväl Finland som Norge. *) Vid SM i mångkamp för seniorer deltog endast fem damer (fy...

Av Magnus Månsson - Lördag 17 aug 14:09

Det finns en inbyggd dramaturgi i den europeiska klubblagsfotbollen. Jag tänker då på bortamålsregeln, som innebär att ett mål på bortaplan räknas dubbelt vid ett likaresultat. Det har gett dramatiska och spännande avslutningar i många matcher. M...

Av Magnus Månsson - Onsdag 14 aug 22:17

Den gånga helgen avgjordes J- och USM i friidrott. Det är ett jätteevenemang, fördelat på tre dagar i två städer med fem åldersgrupper, från 15 år till och med 22 år. Totalt tävlade man i 166 grenar om 498 medaljer. Tillfällena att hitta glädjeämne...

Av Magnus Månsson - Tisdag 13 aug 15:58

Det blev fem matcher från Allsvenskan även i den senaste veckan. Men jag har även ett annat liv. Faktiskt. I den här omgången imponerade främst Djurgården, 4—0 mot Sirius, förvisso hjälpt av att Uppsalalaget tidigt fick en spelare utvisad. ...

Av Magnus Månsson - Söndag 11 aug 13:48

Jag var på fotboll i går. Såg IFK Malmö—Vinberg, 0—9. Att hallänningarna skulle vinna var i sig ingen större sensation. Har sett sex av IFK:s tävlingsmatcher den här säsongen och det är bara att konstatera att årets lag inte är bra. A...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se