Direktlänk till inlägg 26 augusti 2014

Avslöjande tomt bakom Malmö FF

Av Magnus Månsson - 26 augusti 2014 11:11

Det är fotbollsfeber i Malmö.

I dag spelar FC Rosengård en toppmatch i damernas allsvenska mot Karlslund, Örebro.

I morgon är det dags för play-off-mötet till Champions League för Malmö FF mot Red Bull, Saltzburg.

För närvarande är Malmö Sveriges hetaste fotbollsstad.

Elitmässigt.

Bakom MFF på herrsidan är det så tunt, så tunt. Det avslöjades obarmhärtigt i helgen.

Stans seriemässigt näst bästa lag i division 2 – nivå 4 – serieettan FC Rosengård förlorade hemma med 3—0 mot jumbolaget Nosaby, en stadsdelsklubb på gränsen till landsbygden i norra Kristianstad.

Samtidigt föll Prespa Birlik, Malmös trea, med 7—0 mot Asarum, ett lite samhälle norr om Karlshamn.

Kvarnby IK, Malmöfyran, förbättrade inte helgfacit, 0—2 mot Ljungby.

LB 07 i sin prekära situation i samma serie räddade lite av äran och skaffade lite hopp om att hänga kvar i tvåan efter 1—1 mot Karlskrona.

Den här omgången visade det sorgliga standarden efter Malmö FF.

Det lär finnas anledning att återkomma med funderingar.

***

IFK Malmö har möjligheter att ta steget upp i division 2, antingen direkt eller via kval. På söndag kan Iaget med stor säkerhet fixa minst kvalplatsen i IFK-derbyt mot Trelleborg på Stadion.

Poäng för hemmalaget och det lär som sämst bli kval.

Hur IFK Malmös fortsatta fotbollsliv sen kommer att se ut är förbundet med många frågor, inte minst ekonomiska.

***

Inför Salzburgmötet verkar det vara mer publikstödet än spelarnas kapacitet som skall ge MFF en plats i CL-gruppspelet.

Och visst i sina bästa stunder är trycket härligt stimulerande. Men att reservationslös påstå att publikstödet på Swedbank är Sveriges bästa, är att inte lyfta blicken över den egna snäva horisonten.

Jag har inte varit på Tele 2 och sett Hammarbys matcher, men väl i tv. Jag vill nog påstå att en match i Superettan stämningsmässigt väl kan mäta sig med en internationell match i Malmö.

***

I senaste MFF-programmet noterar man att MFF på tre de tre matcherna (Prag, IFK Göteborg och Örebro) mellan den 6 och 13 augusti hade över 50 000 åskådare. Givetvis strålande i dessa tider.

Men det leder även tankarna tillbaka till 1960 (usch vad länge sedan!) då IFK Malmö på två matcher en vecka i augusti mot MFF och IFK Norrköping sågs av 52 583 personer.

De båda allsvenska Malmöderbyna hade 52 252 åskådare detta år.

Lite nostalgi må väl vara tillåtet ibland.

 

 
 
Ingen bild

Rolf Liljeblad

1 september 2014 07:18

Tack, MM, för att du och enbart du uppmärksammar IFK Malmös framsteg och rehabilitering i fotboll. Det förtjänar sannerligen Sydsveriges överlägset meriterade idrottsförening. Men kan ändå inte förstås varför IFK alltid per automatik måste ifrågasättas på a-l-l-a områden. Att vi har stora underskott och kass ekonomi är förvisso sant. Vi är precis lika nära kånkens brant som alla fotbollsföreningar från div3 och uppåt, givetvis med undantag av MFF och FC Rosengård. Men på vilka övriga områden är IFK:s framtida fotbollsliv mer problematiskt än alla andra konkursriskutsatta fotbollsklubbars? Malmökamraterna är, som jag kan bedöma, tvärtom betydligt mindre undergångshotade än alla de andra, med tanke på dess alltjämt jättestarka varumärke. Vilket kommer att överleva den stundande syndafloden för flertalet satsande fotbollsklubbar och deras underskott. Och vilka vi kan tillskriva Bosman+SvFF+UEFA:s otillständiga elitmiljardrullningar.

Magnus Månsson

1 september 2014 12:51

Tack!
IFK Malmö, Fotbolls problem, förutom de ekonomiska de som du pekar på, är bristen på en stor ungdomsverksamhet med kontinuitet.
De flesta Malmöklubbar i det skikt IFK befinner sig har mer eller mindre gedigna ungdomssektioner.
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards