Direktlänk till inlägg 16 november 2018

Allsvensk summering, del 2

Av Magnus Månsson - 16 november 2018 17:49

Här andra delen av min höstlek, de personliga synpunkterna på den allsvenska säsongen.

 

Örebro SK hänger med år efter åt kring plats 10, i år nia, poängmässigt oftast närmare botten än toppen. Laget är rutinerat men det saknas utveckling på många spelare. Nordin Gerzic, nyckelspelaren, är 35 år 2019. ÖSK lever i nuvarande skepnad farligt.

***

Kalmar FF är beroende av bröderna Elm, Viktor och Rasmus. Har de senaste åren inte haft lyckan med sina brassevärvningar. Vågar mest av alla lag i Allsvenskan satsa ungt och eget. Sympatiskt i min värld. Men det har KFF gjort tidigare utan att lyftet kommit.

***

Efter fyra medaljår kom IFK Göteborg tia 2018, i år föll man ytterligare ett steg. Turbulensen har varit stor av tidningarna att döma. Truppen har, sett över hela spelåret, inte varit bättre än tabellplaceringen.

När det blåser motvind brukar tränaren åka, den huvudansvarige för kapaciteten på truppen, sportchefen, får stanna. ”Blåvitt” gjorde tvärtom, sparkade Mats Gren. Heders!

***

Trenden för IF Elfsborg fortsätter, nedåt. Laget har i väl många matcher haft marginalerna mot sig, minns några domarmisstag inte minst. Över tid har Elfsborg mist många landslagsmeriterade spelare. Den egna närproducerande,  talangutvecklande ungdomssektionen har inte riktigt hunnit med. Men Boråsklubben är en av landets stabilaste på området, vann U 17-SM.

***

Efter en sällsynt skadedrabbad vårsäsong hittade IK Sirius rätt, inte minst tack vare sommartillskottet, rutinerade Robert Åman Persson. En bra lagmoral bidrog till det säkrade kontraktet. En jämn trupp utan de större stjärnorna. Philip Haglund bidrog med många mål och inte minst attityd.

***

Brommapojkarnas förmåga att ersätta alla sina flyktade spelare är imponerande, ett halv lag ute i Europa, mer än ett i de allsvenska konkurrenterna.

Jack Lahne!!

Skall erkänna en sak: När TFF var klart för degradering höll jag på BP i mötet mot TFF.

BP behövs i Allsvenskan.

***

Inget ont om Dalkurd men en klubb/ett lag utan lokal förankring hör inte hemma i Allsvenskan. Ett plus, laget försökte efter sin förmåga att hela året spela en positiv fotboll.

Under sommaruppehållet försvann japanen Yukia Sugita, en av under våren främsta allsvenska mittfältare.

 

 

 

 

 

 
 
Ingen bild

Lars Ström

17 november 2018 11:07

Håller med om det mesta, fr a Dalkurd. En gåta för mig är dock BP:s publiksiffror. Så många ungdomslag och så lite publik på hemmamatcherna!

Magnus Månsson

17 november 2018 11:08

Publikintresset i fotboll följer sina egna lagar. Sina historiska.
I Göteborg drar mediokra Superettelag som Gais och ÖIS fler åskådare än ett spelmässigt attraktivt Häcken. Som i publikligan är chanslöst mot ett charmlöst ”Blåvitt”.
Likadant var förhållanden när Västra Frölunda, med en stor ungdomsavdelning, var uppe i Allsvenskan.
Uppstickaren BP kan aldrig konkurrera med 100-åringarna AIK, Djurgården och Hammarby om intresset, varken medialt eller publikmässigt. Trots att BP:s ungdomsarbete är värd all möjlig uppmärksamhet.
Diskussionen om varför ungdomslagen inte är åskådare till A-lagen är också fortlöpande i exempelvis Lundaklubben i handboll Lugi med upp mot 50 lag,
Det finns många orsaker:
1) Spelar BP hemma under en helg har i stort alla ungdomslagen också matcher, hemma eller borta. Tiden räcker inte till både ock.
2) BP (och även Lugi) har ett stort upptagningsområde. Ungdomarna är beroende av föräldrarnas hjälp vid transporter till matcher och träning. Det kan innebära att man kör sina barn tre till fem, sex gånger till träning och tävling. Många har mer än ett aktivt barn.
Man prioriterar barnens aktiviteter framför att transportera barnen även som åskådar till matcher, kanske sent en vardagskväll.
Sen kan man ju önska sig att fler av de tusentals ungar (med föräldrar) som under år deltagit i BP:s verksamhet som vuxna skulle ge tillbaka och mera flitigt besöka Grimsta som åskådare.
Här har du mina små funderingar till, som nu, BP:s klena siffror.
Ha det bra/MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 18 mars 21:47

Det blev en önskefinal i herrarnas fotbollscup, Malmö FF mot Djurgården. Det är de lag som imponerat mest i de inledande omgångarna och i den enkät som redovisades i samband med den  allsvenska upptaktsträffen tippas just MFF och Djurgården som de ...

Av Magnus Månsson - Fredag 15 mars 18:29

Den allsvenska fotbollspremiären närmar sig. Det blir ingen spännande guldstrid lik den i fjor med ett avgörande i en direkt final som den mellan Malmö FF och Elfsborg. Experter av alla de slag och trovärdighet är klara med sitt tips: Malmö FF ko...

Av Magnus Månsson - Onsdag 13 mars 18:05

Ett steg i rätt riktning? Eller en tillfällighet? Jag är optimistisk och tror på det förstnämnda. Och det jag tänker på är den skånska insats vid helgens SM i friidrott för 15- och 16-åringarna. Efter den lite skämmiga insatsen vid motsvarande tä...

Av Magnus Månsson - Tisdag 12 mars 17:16

Det går tungt för Lugi i de båda högsta serierna i handboll. Både damerna och herrarna riskerar att degraderas, antingen direkt eller via kval. Jag har alltid hävdat att föreningar, oavsett idrott, med stabil ungdomsverksamhet har lättare att til...

Av Magnus Månsson - Måndag 11 mars 19:23

Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje har varannan söndag en kolumn, där han behandlar alla de frågor och prioriteringar han som ansvarig utgivare har att lösa och ta beslut om. I går var han inte på problematiken om vad som attraherar mest, vilka ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12 13
14
15 16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards