Direktlänk till inlägg 2 november 2018

Trelleborgs FF behövs i svensk elitfotboll

Av Magnus Månsson - 2 november 2018 18:12

Trelleborgs FF är mitt favoritlag i den allsvenska fotbollen.

Är både medlem och har säsongskort.

Tyvärr blev sejouren i högsta serien denna gång bara ettårig. Något annat var väl inte att vänta. Mitt tips, plats 14, före seriestarten var mest ett önsketänkande.

Patrick Winqvist, tränaren, som, sedan han lagt bort MFF-arrogansen, ger ett sansat och sympatiskt intryck, sa inför omstarten efter VM inför mötet mot AIK: -- AIK köper hem Sebastian Larsson med över 100 landskamper, vi tar in Isak Jönsson från division 2-laget Olympic (och Skurups AIF).

Patrick pekar på TFF:s position i näringskedjan (ett adekvat ord i den kommersiella fotbollen). Välskötta föreningar som TFF, Falkenberg, Halmstad, Mjällby och Brommapojkarna och några andra kan inte på sikt etablera sig i Allsvenskan under länge perioder. Deras realistiska mål blir att då och då spela i Allsvenskan under några säsonger.

Men de behövs i svensk fotboll. De har en förmåga att hitta talangerna i småklubbsvärlden. Det är viktigt.

Isak Jönsson (för övrigt en släktning, så jag är jävig) är ett utmärkt exempel. Från ingenstans (ursäkta Olympic och Skurup!) har han på några månader blivit en skicklig allsvensk mittback som nämns med respekt även på denna nivå.

Det skall för övrigt bli intressant att se utvecklingen på honom och hans skolkamrat från Skurup, MFF-aren Hugo Andersson. Isak med kontinuerligt spel på seniornivå, Hugo med få korta inhopp i MFF.

Isak är inte det enda exemplet på talanger som från lägre nivåer fått ett genombrott i årets TFF.

Framför allt Felix Hörberg från lilla Västra Ingelstad, som inte fick fortsätta i MFF och inte kom in på Fotbollsgymnasiet, men som via en av Malmöfotbollens främsta fostrare av talanger, Kvarnby IK, hamnade i TFF. Sett över hela säsongen är 19-årige Felix, enligt mig, Allsvenskans bäste debutant under 20 år.

I Malmö med dess undermåliga klubbredd på en hyfsad nivå är det viktigt att det finns mer än MFF som en elitklubb i regionen. Inte minst sedan Landskrona Bois degraderat från Superettan.

Vägen in i MFF:s seniorled är trång. Det är få ens från de egna akademierna som tar steget dit in. Och än färre från områdets övriga klubbar. För dem är TFF ett bra alternativ.

Och vi skall inte glömma att TFF själv har många talanger, mogna för elitfotboll.

Trots degraderingen har TFF med den nuvarande, totalt sett, unga truppen, ett utmärkt läge att 2019 bli ett topplag i Superettan.

Risken är naturligtvis överhängande att några, kanske främst Isak Jönsson och Felix Hörberg, lockas över till någon allsvensk klubb. Jag tror förstås att deras utveckling mår bättre av kontinuerligt spel i Superettan än bänknötandet i Allsvenskan. Deras tid kommer.

Trelleborgs FF behövs i svensk elitfotboll.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Av Magnus Månsson - Måndag 8 april 16:42

I kväll är det en stormatch i handboll i Malmö. Jag menar att en kvartfinal i SM mellan HK Malmö och landets för närvarande mest intressanta lag, Sävehof, är värd epitetet ”stormatch”. Det är troligen HK:s sista hemmamatch den här säs...

Av Magnus Månsson - Fredag 5 april 18:52

SM-slutspelet i handboll för herrar inleddes med tre väntade hemmavinster, Kristianstad mot Hammarby, Ystads IF mot Alingsås och Skövde mot Önnered. Såg delar av alla tre matcherna i och det är givetvis för lite för att dra några slutsatser inför f...

Av Magnus Månsson - Tisdag 2 april 17:46

Så var den avklarad premiäromgången i den allsvenska fotbollen. Det blev nördiga fem matcher. Plus så den Aftonbladet bjöd på, cupsemifinalen för damer mellan Hammarby och Häcken, dramatik in i det sista, straffavgörande efter en massa omgångar ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12 13
14
15 16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards