Direktlänk till inlägg 24 november 2015

Prespa-affären en skamfläck för idrotten

Av Magnus Månsson - 24 november 2015 17:20

Prespa Birliks behanding av sina sex afrikanska fotbollsspelare är naturligtvis ett stort samtalsämne i idrottskretsar, inte bara i Malmö.

Sydsvenskans avsöljande av förhållandena är givetvis bra. Att de uppmärksammas först nu är dock underligt. Ryktena har gått länge i Fotbollsmalmö.

Om ryktena nu är sanna, finns ett liknande fall i en skånsk landsortsklubb på samma nivå. Afrikanska gästarbetare lär bo i en husvagn.

Det värsta är att Prespa juridiskt sett kan ha gort helt rätt. Spelarna har fått sin lön, förvisso skamliga 4 000 kronor, hyran är betald, förvissa hutlösa 6 000 för en källarlokal, och skatten, resten, är inbetald.

Så är fallet beskrivet i Sydsvenskan.

Då är frågan: Har Prespa även betalt sociala avgiter för spelarna? Tydligen, eftersom det inte framkommit i skriverierna. Det brukar ju vara hett stofft när en klubb står i skuld till Skatteverket. Jag förutsätter att de grävande journalisterna kollat upp detta hos myndigheterna.

Med andra ord: Prespa Birlik har följt lagen.

Men rent etiskt är det för djäkligt. Prespas agerande har skadat hela den svenska idrotten. Klubben har visat ett människoförakt som är skrämmande.

Vad driver föreningar att agera så här? Är det så viktigt att avancera något pinnhål i seriesystemet, från nivå 4 till 3, att man kan trampa på stackars utsatta människor?

Jag förstår inget!

Prespa är den klubb jag skrev om i våras och som hade några av Malmös mest lovande ungdomar. En grundtanke var att låta dessa talanger spela seniorfotboll och utvecklas så att klubben om något år, med dessa unga spelare som en del i laget, skulle sikta på division 1. I stället tog man det afrikanska snabbspåret. De mest begåvade ungdomarna försvann till Jonas Therns akademi i Osby och Landskrona BoIS, övriga till andra klubbar i Malmö med omkrets.

En förening med en ideologi som Prespas, att ta hit afrikanska ungdomar, utbilda dem för att sälja vidare och att sen ta hit nya talanger med samma mål, det vill säga utbilda och placera dem i storklubbar i Sverige eller utomlands, är det en affärsidé som till en del skall finansieras av statliga och kommunala bidrag?

Svaret är givetvis nej, speciellt som man inte tar något som helst socialt ansvar.

Och, som en före detta nu bloggande kollega från Sydvenskan, undrade:

Vilket ansvar har de agenter som tog hit de afrikanska spelarna?

Det här är en historia som stinker rejält.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Onsdag 1 maj 13:27

Sex raka vinster och 18—1 i målskillnad är givetvis ett styrkebesked. Malmö FF:s inledning av Allsvenskan har varit övertygande. Lovorden har haglat över tränare och spelare. I de allra flesta fall är berömmen berättigade. Men i framgångsti...

Av Magnus Månsson - Måndag 29 april 18:12

En bit in i maj avgörs SM-finalerna i handboll. Sedan Ystads IF snabbt hämtat sig från utklassningsförlusten mot Önnered lutar det åt en finalserie mellan Sävehof och YIF på herrsidan. Bland damerna är det lite ovissare vem som skall bli motstånd...

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonsport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards