Alla inlägg den 2 april 2024

Av Magnus Månsson - Tisdag 2 april 17:46

Så var den avklarad premiäromgången i den allsvenska fotbollen.

Det blev nördiga fem matcher.

Plus så den Aftonbladet bjöd på, cupsemifinalen för damer mellan Hammarby och Häcken, dramatik in i det sista, straffavgörande efter en massa omgångar till Häckens favör. Märkligt att så duktiga spelare kan slå så många dåliga straffar och att så skickliga målvakter som Häckens Jennifer Falk och Hammarbys Anna Tamminen kan agera så tafatt på just straffarna.

Det var det enda negativa. Damfotbollen har sina belackare -- många bara av slentrian – men de svenska topplagen kan bjuda på bra underhållning. Det har vi sett inte minst under Häckens spel i Champions League.

***

Första allsvenska omgången bjöd på en och en halv sensation.

Häckens 0—1 hemma mot Mjällby var den storaöverraskningen. Men underlåter man att skjuta, en vanlig Häckensjukdom, går det som i söndags.

Hisingelaget borde lära av Värnamo, som via två härliga, välriktade långskott vände 2—0 till 2—2 mot Elfsborg.

Jag blev imponerade av smålänningarnas mittfältare Simon Thern och Wenderson Oliveria.

Nu tror jag fortfarande, trots missräkningarna, att Häcken och Elfsborg kommer att bli två av de fyra medaljlagen tillsammans med Djurgården och Malmö FF.

Insatser och resultat i en premiär kan förvisso ge indikationer men inte mer.

***

1—5, eller om man vill 5—1, snackar man in bort. Som nu IFK Norrköping—Malmö FF 1—5.

Resultatet säger givetvis mycket om MFF:s styrka men – förlåt mina ord i MFF-land – mer om Norrköpings ihålighet, påspädd med frånvaron i startelvan av Nyman och Traustason, de enda i laget som Aftonbladet ger fyra Plus i sin betygsättning. En tunn trupp tål inte sådana tapp, i synnerhet inte mot MFF. 0—2 var offside, 0—3 och 0—4 föregicks av bolltapp som inte hör hemma på den här nivån. Bollförlusterna berodde inte på MFF:s presspel.

I all den eufori – inte minst från Discoverys Alexander Axén – var det befriande att läsa Sydsvenskans krönikör – ja, det finns många nu – Janne Jönsson, som var lagom återhållsam i sina bedömningar. Inte minst var den gode Janne kritisk till det kollektiva försvarsspelet. Vilket dock inte märktes i tidningens individuella betygssättning. Där var det idel höga siffror.

***

Olof Lundh på Fotbollskanalen ställde den berättigade frågan: Var det MFF som var bra eller Norrköping som var dåligt? Sanningen finns naturligtvis någonstans mittemellan. 5—2 hemma i cupen och nu 5—1 i serien visar på kvalitetsskillnad. Och cupens 4—0 mot Halmstads BK säger naturligtvis sitt. Ett HBK som sen förlorade sitt genrep med samma siffror mot Elfsborg. Och som i går i premiären föll med 3—0 mot Sirius.

Bara några resultat lite si så där för att få lite perspektiv på insatserna.

***

Nu ser vi fram mot omgång 2, främst MFF—Hammarby och Djurgården—Häcken. Men nördschemat ger utrymme för ytterligare tre matcher.

I detta program skall det även ges plats för någon slutspelsmatch i handboll. Hur nu det skall gå till?





Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards