Alla inlägg den 30 juni 2021

Av Magnus Månsson - 30 juni 2021 19:13

Det är åtta lag kvar i EM-fotbollen.

Inget Frankrike, inget Holland, inget Tyskland, inget Portugal. Och inget Sverige.

Sällskapet är med andra ord gott.

Så här långt av turneringen har det visat sig att det europeiska  mellanskiktet kvalitetsmässigt närmat sig dem vi vanligtvis kallar ”de stora”. Schweiz är kvar, Tjeckien är kvar, liksom Danmark. Och Ukraina.

Österrike var nära att eliminera Italien och Ungern var inte långt från att slå ut Tyskland redan i gruppspelet. Finlands insatser skall inte glömmas.

För oss som gillar när de små irriterar och till och med vinner över de stora har EM hittills bjudit på många högtidsstunder.

***

Sverige—Ukraina har stötts och blötts i tusentals kommentarer, mer eller mindre vederhäftiga. Jag kan inte bidra med några klargörande åsikter. Spelmässigt gjorde Sverige sin bästa EM-match. Emil Forsberg var strålande. Och glöm inte att Ukraina var ett bra lag, taktiskt coachat.

Kritiken mot Janne Anderssons sena byten förstår jag inte. Utvisningen av Marcus Danielson gav ju helt annorlunda förutsättningar. Dejan Kulusevski och Alexander Isak hade krävt tuff bevakning och var ett hot, så länge de var kvar på plan.

***

Gårdagens båda möten, även England—Tyskland 2—0, visade än en gång bristerna i VAR-reglerna.

Offsidegranskningarna kan man givetvis acceptera ur rättvisesynpunkt vid mål. Men med ojustheter utanför straffområdet blir det lite hipp som happ. Domaren granskade Marcus Danielsons spark på Ukrainas spelare och bytte färg på kortet, från gult till rött. I matchen på Wembley fanns några gulakortsituationer som hade klara nyanser av rött. Domaren och hans VAR-kolleger tog inte hjälp av en extragranskning. Och det värsta av allt, SVT:s domarexpert Jonas Eriksson antydde att orsaken var en slags kollegial hänsyn till plandomaren.

Finns denna attityd är det mer än hemskt. Ju fler kockar desto sämre soppa. Eller det är rena soppan.

***

På tal om offside, Kan någon vettig människa förklara den fördröjda avvikningen vid klara offsidesituationer? Det har förekommit matcher, där det försvarande laget erövrat bollen och haft ett ypperligt kontringstillfälle. DÅ kommer signalen för offside. Oförklarligt att ett felande lag kan få en fördel. Det strider mol alla idrottens regler.

***

England—Tyskland var som en modern brottningsmatch mellan två världsstjärnor. Skickligheten raderades ut. Tråkigt. Och ingen underdog att hålla på.

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards