Alla inlägg den 8 maj 2020

Av Magnus Månsson - 8 maj 2020 15:17

Det spekuleras dagligen om när seniorfotbollen i Sverige – och för den delen i hela världen – skall komma igång.

Förståeligt. Fotbollen är stor och väcker intressen i de breda leden. Den kommer att klara sig, även med problem de närmaste åren.

Men hur skall en trängd skånsk ungdomsfriidrott, speciellt på pojksidan, klara följderna av Corona?

Tävlingar ger stimulans och motivation. Men nu finns inga tävlingar. I maj har fyra ungdomstävlingar ställts in, bland annat Pannkaksspelen i Eslöv, ett stort välskött evenemang som en härlig start på säsongen.

Trelleborg och Finish (Vellinge) har planerat för tävlingar i början av juni, Helsingborg (Öresundsspelen) i slutet av samma månad. Hur stor är möjligheten att alla dessa tre kan genomföras?

I juli finns tre skånska tävlingar på det preliminära programmet, i augusti ingen och så i september två, varav en vänder sig enbart till 7- till 12-åringar.

I granndistrikten ser det lika illa ut med många inställda tävlingar.

Kan ett så klent utbud inspirera tonåringar till den träning som fordras? Jag tvivlar.

När det är dags att planera en friidrottstillvaro, efter Corona, måste skånska friidrott kraftsamla för att hjälpligt rädda utomhussäsongen 2020. I min optimism tror jag att det kan bli en kort säsong. Klubbarna (några i alla fall) måste hitta nya tävlingsdagar och få hjälp av andra att genomföra tävlingarna. Inte minst måste tränare/ledare se till att det blir stora startfält, som ger inspiration. Det är mycket som står på spel. Skånsk friidrott (jag poängterar än en gång: Speciellt på pojksida), har tappat många årsklasser i försöken att få dem att tävla i tonåren.

En reducerad säsong 2020 gör att friidrotten riskerar att förlora fler årsklasser.

***

Svensk friidrott har på grund av epidemin lanserat Veckans grenar under mottot: Småskalighet, lokalt och ansvarsfullt.

Andemeningen är att klubbarna skall ordna tävlingar för 12- till och med 18-åringar i fyra grenar: Sprint/häck, medeldistans, en hoppgren och ett kast.

Tävlingen gäller främst den egna klubben med även en grannklubb kan bjudas in. Heleneholm och MAI har haft en kasttävling, i Göteborgsregionen har Mölndal och Sävedalen kört tillsammans.

Men i alla de tävlingar som redovisats har det varit få deltagare. Långt, långt från den rekommenderade 50-personsgränsen.

Hur stimulerande är denna miljö?

I Skåne är det kort mellan orterna. Bjud in även aktiva från klubbar! Med ett fåtal grenar lär det totala antalet aktiva inte riskera bli för många. Och om det, i så fall glädjande, skulle bli mer än 40 anmälningar, kan ett flexibelt tidsprogram fördela aktiviteterna över tid så att myndigheternas beslut följes.

Det är betydelsefullt att friidrotten kan locka med ett attraktivt program i smått som stort.

2020 får inte bli ett förlorat år,

 

 

 

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards