Direktlänk till inlägg 2 juni 2019

Supporternas motsägelsefulla agerande

Av Magnus Månsson - 2 juni 2019 22:17

Ja, jag är gammal.

Och det är inget att göra något åt.

Kanske är jag också dum. Och det är heller inget att göra något åt.

Men jag kan absolut inte förstå de olika fotbollsupportergruppernas sätt att protestera mot Polisens försök att stävja olagligheter.

Alla inblandade vet vad konflikten gäller. Vad vinner man då på att utebli från ståplats i tio minuter – som i Malmö för en tid sedan – eller att vara tysta i tio minuter, som i dagens Stockholmsderby mellan AIK och Hammarby?

Det finns ju bara förlorare.

Polisen ändrar inre åsikt och attityd på grund av denna tysta aktion.

Och publiken går ju också miste om tio minuters stämning.

Och när sen personer på Friends, på båda sidor, just när protestaktionen är slut, maskerar sig och tänder en massa bengaler så att matchen måste avbrytas, då står det klart att begåvningsreserven inte alltid finns på ståplats.

Just det olagliga som myndigheterna skall beivra och förhindra, det sätter man igång och bevisar därmed att det finns behov av visitering och strikta regler.

Tifon, engagerade åskådare och en härlig stämning det vill alla fotbollsälskare ha. Inga meningslösa tysta aktioner och framför allt inte mer eller mindre långa matchavbrott på grund av pyroteknik.

Håll er till reglerna och det blir lugn och ro!

Det är löjlig att påstå att några minuters bengalbränning höjer stämningen under en fotbollsmatch. En match har större värden än så.

Annars vore det synd om fotbollen.

 

 

 
 
Ingen bild

Anders Östnäs

3 juni 2019 10:04

Hur länge ska detta fortgå - med bangers och bengaler? Jag blir upprörd varje gång jag ser det upprepas. Det måste få ett slut! Här måste supportergrupperna ta ett ökat ansvar.

Magnus Månsson

3 juni 2019 11:42

Ja, du Anders!
Supportergrupperna verkar inte vilja och helt ut förstå konsekvenserna.
Och vad gör klubbarna?
Ha det bra/MM

 
Ingen bild

Blacksheep

3 juni 2019 11:33


Användningen av pyroteknik på svenska fotbollsarenor är omgärdad av en rad myter. I tv-program, radio och tidningar återkommer argument och ståndpunkter som inte stämmer överens med verkligheten. Låt oss ta kål på några av dem.

1. "Bengaler mitt i publiken är farligt." De som använder pyroteknik är väl medvetna om att en bengalisk eld kan bli uppåt 2 000-3 000 grader varm och att den kan skada medsupportrarna. De tar därför stolthet i att genomföra "bränningen" snyggt och säkert. Det är vanligt att de har en dialog med närvarande brandmän och medsupportrar om vad som ska hända, och bränner bengalerna riktade bortåt från själva klacken. Resultatet är exceptionellt få och små tillbud. Det är idag farligare att laga mat än att stå i en fotbollsklack.
2. "Bengaler skadar lungorna." Den pyroteknik som förekommer på svenska läktare innefattar en rad produkter som alla alstrar ljud, ljus och rök i skiftande mängd. Överlägset vanligast är nödbloss av märket Ikaros och Comet – produkter skapade för att signalera sjönöd till havs. Röken är ofarlig så länge blosset används utomhus, vilket är fallet både till havs och på fotbollsarenor. Vid särskilt hög koncentration kan astmatiker uppleva obehag. De lungläkare jag pratat med har aldrig ens hört talas om lungskador i samband med bengaler.

3. "Bengaler försenar matcherna." Det finns ingen regel som säger att matchen måste avbrytas för att någon tänt en bengalisk eld. Beslut att avbryta eller försena matcher fattas av domaren. Argumentet för att avbryta spelet är att bengalröken försämrar sikten på planen. Rökproblemet (om det alls uppkommer) försvinner inom ett par minuter, eftersom Allsvenskan spelas utomhus.


► LÄS MER: Poliser såg på medan bengaler brann

5. "Klackarna borde aktivt stoppa den som bränner bengaler." Vid bengalbränningar hamnar klacken i ett prekärt läge. Säkerhetspersonal på arenorna är tydliga mot supportrarna med att de inte ska konfrontera den som använder pyroteknik, eftersom det kan vara farligt. En bengalisk eld går inte att släcka. Klacken hamnar i en moment 22-situation: de ser ett brott begås som de kollektivt kommer att få stå till svars för, samtidigt som polisen förbjuder dem att ingripa. När klackarna inte gör något åt bengalbränningen så följer de alltså polisens regler.

6. "Bengaler är olagliga." I Sverige går det bra att ansöka om att bränna bengaler på ett säkert, tillåtet sätt. En rad allsvenska klubbar har under året testat denna möjlighet och ansökt om att få anordna lagliga bengalbränningar. Antalet godkända ansökningar uppgick under säsongen till noll. Helsingborgs IF gick 7 oktober så långt att man efter återkommande avslag proklamerade att den nationella strategin inte fungerar. Trots att många bengalbrännande supportrar i Sverige alltså VILL vara lagliga så upplever de att de inte FÅR vara lagliga.

Magnus Månsson

3 juni 2019 11:37

Du framhärdar att skriva anonymt.
Fegt.
Jag är inte intresserad av ett debattera med en okänd person. Det är sista gången jag svarar, såvida du inte uppger namn och adress till mig. Det är dessa regler som gäller inom messmediavärlden. Du får naturligtvis ditt inlägg publicerat med signatur om du inte vågar stå för dina synpunkter offentligt.
Här mina korta svar på ditt långa inlägg:
1) Att i ett publikhav handskas med bengaler som kan nå upp till det gradtal du anger, säger sig självt att det inte kan tillåtas. Har ingen olycka hänt är risken uppenbar att det kan hända. Jämförelsen med matlagning är ju enbart löjlig.
2) Räcker det inte med att astmatiker känner obehag? För några år sedan rapporterade MFF att ett antal personer (fem—sex?) fått uppsöka sjukhus pga av andningsbesvär efter en match.
Allvarliga lungskador? Skall det behövas sådana för att förbjuda bengaler.
3) Menar du vad du skriver? Vi har sett förseningar på halva timmar på grund av nedsatt sikt för domare och spelare. Vindförhållanden och arenans öppenhet har stor betydelse för hur länge röken stannar kvar. Vi får fler och fler mer eller mindre täckta arenor, typ Friends och Tele2.
4) Har man undersökt hur många personer som uteblir från matcherna pga av brännandet och allmän stökighet?
5) Varför ingriper inte vakter och polis vid själva eldandet? Eftersom man handskas med saker som kan orsaka verkligt allvarliga skador om det blir tumult vid ett ingripande. Så enkelt är svaret,
6) Det är olagligt att inne i folkmassor handskas med pyroteknik. Därför ger myndigheterna inte sitt godkännande.
Och glöm inte att det är förbjudet att maskera sig.
Och fortfarande förstår jag inte vari stämningshöjningen består för att under någon minut hålla en osläckbar bengal i luften.
I ditt långa inlägg visar du ju själv på risker med bengaler. Därför förbryllar ditt inlägg inte så lite.
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards