Direktlänk till inlägg 3 augusti 2018

Allsvenskan i halvtid, funderingar del 2

Av Magnus Månsson - 3 augusti 2018 16:36

Detta skrives efter att AIK, Djurgården och Häcken i går försvann från det europeiska cupspelet.

Att Häcken skulle åka ut var givetvis väntat. Kvalen i Europa League är i många fall svårare i de första omgångarna är de i Champions League. Ett topplag från Bundesliga, som Leipzig, är ett högre hinder än ett mästarlag från Rumänien.

AIK var den stora besvikelsen. 2x0—1 mot Nordsjälland visar på AIK:s svårigheter att göra mål mot toppmotstånd. Det räcker inte att utklassa Trelleborg och Brommapojkarna.

Djurgården hade inte marginalerna med sig mot ukrainska Mariupol, ut efter förlängning, sedan motståndarnas ena mål kom efter försvarstouch och Djurgården totalt på dubbelmötet hade två stolpträffar. Där försvann både avancemanget och chansen till miljoninkomster.

Nåväl, att den här trion nu kan koncentrera sig på det inhemska seriespelet kommer givetvis att påverka insatserna i den fortsatta Allsvenskan.

***

Här kommer del 2 av mina funderingar.

Vårbesvikelser med kapacitet för höstförbättringar

Elfsborg. Har efter år tappat toppspelare till Europa. Någon gång blir det för mycket, speciellt som återvändare som Stefan Ishizaki och Samuel Holmén inte infriat förhoppningarna samtidigt som Simon Lundevall inte hittat fjorårsformen. Saknar också en vass forward. Issam Jebali får för stort ansvar både som framspelare och målskytt. Elfsborg har dock en trupp för övre halvan.

BK Häcken. Oavsett hur man ser på det är Hisingelagets klena poängskörd en rejäl besvikelse. Är svårslaget hemma på Bravida och är bättre på konst- än naturgräs. Av sina 15 återstående matcher avgörs 13 på konstgräs, många av topplagen kommer till Bravida. Det finns mycket som talar för en bra mycket bättre andra halva av Häcken. Laget har också haft ganska många tvivelaktiga, avgörande domslut mot sig. Inte minst när Djurgårdens Jonas Olsson slapp utvisning efter strupgreppet på Alexander Jeremejeff och Stockholmslaget sedan avgjorde på övertid.

Malmö FF. En helt annan bredd och spets på höstens trupp än vårens. Frågan är dock hur man hanterar dubbelspelet, Europa och Allsvenskan. MFF är obesegrat under nye tränaren Uwe Rösler och det ger självfallet en moralisk styrka. Vinsten mot Norrköping och krysset mot Cluj kom genom två strålande individuella prestationer och erfarenheten säger att ett lag sällan gör så många fler klassmål under ett spelår. Rieks och Traustassons mål i all ära. Den store match- och poängvinnaren i dessa matcher var målvakten Johan Dahlin. En minst sagt strålande parade hindrade Norrköping att få 2—1 och en lika fin Cluj från att få 2—0. Dahlins insatser glömdes bort i euforin över de ”snygga” målen.

Vad som talar för ett MFF-lyft är man i de fyra kommande allsvenska matcherna möter de fyra sämst placerade lagen.

Outsider

Östersund. Succétränaren Graham Potter borta liksom också tre av de bärande krafterna. Likväl har laget på fyra matcher bara tappat poäng, kryss, mot Malmö FF. Men tål laget fler spelarförluster?

Östersund har en av seriens intressantaste spelare, Tesfaldet Teike.

Har också uppfattningen att Östersund kunnat haft ett ännu bättre utgångsläge. Under våren spelade både Ken Sema och Saman Ghoddos för att ta en plats i Sveriges respektive Irans VM-trupp. Det gick ibland ut över ett effektivt lagspel.

***

I morgon funderingar kring de fyra nuvarande topplagen.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4
5
6
7 8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards