Direktlänk till inlägg 25 augusti 2016

Inget djup i OS-analyserna

Av Magnus Månsson - 25 augusti 2016 10:31

Att sätta betyg är svårt.

20 år som lärare ger mig en viss erfarenhet. Det är många parametrar att ta hänsyn till. Slarv bestraffas hårt av elever och föräldrar.

De journalister, som betygsatt den svenska OS-insatsen, slipper denna granskning. Men att placera en elfteplacerad golfspelare i turistklass beror naturligtvis på slarv. Men så blir det när kvantitet är viktigare än kvalitet.

Det finns många sätt att granska den svenska OS-insatsen. Jag tror att de flesta länder procentuellt har ungefär lika många misslyckanden/besvikelser som Sverige. Inför OS finns det i många grenar ett tiotal medaljkandidater, eller om man vill medaljförhoppningar. Tre får stiga upp på prispallen. Har de andra sju misslyckats? Några naturligtvis, men inte alla. Vi var ett gäng någorlunda insatta personer som före OS spekulerade i hur många realistiska medaljchanser Sverige hade. Vi kom fram till något över 20. När vi plitade ner våra tips hamnade vi på siffrorna 8, 9, 12. Det blev alltså ett något bättre utfall, 11, än vad vi ”experter” förutsåg. Självfallet har jag ingen aning om ifall Sveriges konkurrenter fick en lika bra utdelning på sina förhoppningar. Jag betvivlar.

Vi svenskar hakar upp oss på att exempelvis friidrottens två främsta medaljkandidater, Michael Tornéus och Daniel Ståhl, inte kvalificerade sig till längd- respektive diskusfinalen. Det fanns OS-vinnare, guldmedaljörer från VM och statistiska världsettor som rönte samma bittra öde. De stora friidrottsländerna med bredd kunde kompensera en miss med att en landsman klarade kvalet. Som i herrarnas diskus, där storebror favoriten Harting föll bort men guldet kastades hem av lillebror. En liten svensk parallell också i diskus: Ståhl ut, Härstedt in.

Just friidrotten i OS är den mest konkurrensutsatta idrotten. Friidrott på en någorlunda hög nivå bedrivs i de flesta länder. I OS får nationerna ställa upp med tre aktiva/gren, i simning två. I väldigt många grenar är deltagarantalet per nation begränsat till en. Det gör självfallet att en medalj, en finalplats sitter olika högt. Det bör man ta hänsyn till i bedömningen.

Jag har svårt att förstå att en semifinalplats i simning, det vill säga en placering bland de 16 främsta, ger godkänt medan plats 14 i kvalet i en friidrottsgren, där endast tolv går till final, ger ett underkänt betyg.

Logiken?

I de idrotter, där det är direkteliminering, måste man i min värld bedöma prestationen och motståndet, inte enbart resultatet.

Jag är inte mannen att värdera insatserna, men de som i massmedia gör det borde, inte minst för att visa respekt för de aktiva, vara noggrannare i sin betygssättning.

Sen det där snacket om att en del aktiva skulle vara nöjda med att bara vara med i Rio, ja, det är bara löjligt.

                                                  

         ***

Jag är en stor beundrare av Sarah Sjöström. Ja, vem är inte det? Men lite kyligt kan man konstatera att hennes tre medaljer (är det mer än i simning och gymnastik som en enskild aktiv kan konkurrera om mer än två individuella medaljer?) inte ger en helt korrekt bild av den samlade svenska OS-insatsen. Sarah simmade hem mer än 25 procent av de svenska medaljerna. Svensk idrott och svensk simning skall vara stolta över denna fantastiska idrottskvinna.

 Hon räddade inte bara det svenska totalfacit utan även den svenska siminsatsen.

För bakom Sarah var simmarna inte nämnvärt mycket bättre än friidrottarna, speciellt inte om man dessutom tar hänsyn till bredden på konkurrensen.

 

 

 

 

 

 

OS
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Av Magnus Månsson - Onsdag 20 mars 17:16

Lagen till ungdomshandbollens stora avslutningsfest, Final 8, börjar bli klara. I helgen avgjordes Steg 4 för F 16 och P 14. De skånska 16-årsflickorna hade en tuff helg, inget lag kvalificerade sig till avgörande i Uppsala sista helgen i april. ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards