Direktlänk till inlägg 21 juli 2014

Malmö FF i Europa

Av Magnus Månsson - 21 juli 2014 10:54

Malmö FF:s mål är att bli bäst i Norden.

Det är en relevant målsättning för en elitklubb i Sverige.

Men dit når man inte genom att vara bäst i Sverige. För det krävs det framgångar även i Europa. Det har MFF insett. Rekryteringen av Åge Hareide som tränare var en viktig detalj i att närma sig målet. Handlingskraften nu i sommar med att skaffa nya spelare till den tunna truppen en annan.

Hareides sätt att i de senaste matcherna forma sina trupper visar att MFF vill satsa på två fronter. Den enda vägen för att bli rankad som Nordenetta.

Det som förvånar mig är att inte alla krönikörer hyllar denna inställning, det finns en viss försiktighet i kommentarerna. I Skånskan har det under lång tid predikats att det är viktigare att vinna ett nytt SM-guld än att avancera i det pågående kvalet till Champions League. Med den kryptiska motiveringen att då är laget klart för CL-kval igen.

Men förlåt, vad har jag missat? MFF är ju där redan i år: Ta vara på tillfället och ge Sverige fler rankningpoäng inför kommande säsonger. Vad säger att förutsättningarna i dessa spelarturbulenta tider blir bättre kommande år?

Och förresten, ett missat SM-guld innebär ingen stängd Europadörr. Det finns minst tre svenska platser i Europa League att kämpa om. EL är förvisso inte lika glamouröst som CL men kan bjuda på attraktiva motståndare, som kanske passar svensk standard något bättre. I den något sämre konkurrensen  kan det också innebära fler utvecklande internationella matcher.

MFF har av tradition insett vad ett internationellt utbyte betyder för en positiv utveckling och skall givetvis hyllas för denna inställning.

Skall man bli bäst i Norden räcker det inte med att försvara ett SM-guld, man måste också lyckas i någon av de europeiska turneringarna.

***

Såg Kalmar FF mot Malmö FF på tv. 1—1 var efter chanserna någorlunda rättvist. Spelmässigt var MFF bättre. I detta hänseende var KFF en klar besvikelse.

De nya i MFF då? Finns ingen anledning att göra någon bedömning efter en match med så ringa tid för förberedelser för spelarna. Mest anmärkningsvärt var Anton Tinnerholms tillkortakommande i några löpdueller.  Det såg inte bra ut.

I Sydsvenskans betygssättning hälsades de nya MFF-spelarna välkomna med ett extrapoäng var.

***

Men spelarbetyg skall man inte ta någon större hänsyn till. Såg i Expressen att Falkenbergs målvakt Otto Martler fick en tvåa efter sin stormatch mot AIK. Det är till att ha pretentioner, redaktör Petter Landén!

***

Halva Allsvenskan är (nästan) avklarad. MFF har ett sexpoängsförprång.

 Givetvis ett bra utgångsläge. Men en liten förlustknall – det kommer att ske – och nederlag mot de närmast jagande och det är jämt igen.

Jag vill bara påminna optimisterna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards