Direktlänk till inlägg 28 april 2014

Relation och tradition saknas i Malmö

Av Magnus Månsson - 28 april 2014 10:08

Häcken—AIK sågs av 2 813 personer.

Den låga publiksiffran får mig osökt att tänka på min funderingar i förra veckan om vad tradition och relation betyder för tillströmningen till matcherna – och det gäller mer än fotboll. Detta alltså apropå FC Rosengårds/LdB:s publiksiffror.

I Stockholmsregionen har Brommapojkarna ingen chans att intressemässigt utmana de tre stora AIK, Djurgården och Hammarby.

I Göteborg står Häcken i skuggan av inte bara IFK utan även delvis av Gais och Örgryte trots skillnad i serienivå, skicklighet och sevärdhet.

När Västra Frölunda spelade allsvensk fotboll hade man lika klena publiksiffror som nu Häcken.

Nu tror jag inte det blir aktuellt under min livstid att Malmö får ett annat lag i elitfotbollen än Malmö FF. Det finns inte längre någon klubb med tradition och relation som kan locka Malmöregionens fotbollsintresserade. Utmanarna FC Rosengård, Prespa Birlik, Kvarnby och LB07 är alla ambitiösa föreningar med i en del fall strålande ungdomslag men utan förankring i fotbollsallmänheten i stan.

IFK Malmö då?

Det är förvisso mindre än tio år sedan IFK spelade i Superettan men den fina ungdomsverksamhet som den dåvarande ordföranden Rolf-Axel Nordström byggde upp är i grunden förstörd. Och en klubb som under de tre senaste säsongerna i stort varje år haft ett nytt lag inger inget förtroende.

Den generation IFK-are, som fanns när klubben var en storklubb i både fotboll och handboll, är i stort försvunnen.

2014 har IFK Malmö ingen relation till Malmös innevånare. Och då räcker det inte med tradition.

Tyvärr finns det ingen fotbollsklubb i Malmö som kan skapa möjligheter för att  bli en stabil elitförening bakom dominanten Malmö FF.

 

 
 
Ingen bild

Patrik

30 april 2014 23:09

Många små klubbar tar spelare från varandra och tränare går från ett lag till ett annat och spelare kommer efter alldeles för lätt både när dem är unga och seniorer. Något måste ändras. Bort med spelare som inte brukar allvar. Det är alldeles för många lingon klubbar som tar spelar och försvinner några år efter. Något är fel. Det var bättre förr med bra föreningar och mindre antal föreningar. Vissa lag gynnades att man hade många lag i en förening. Man fick väl bättre bidrag för några år sedan? Nu är man längre i från Malmö ff. MFF vill vara bäst. Man vill helt enkelt inte hjälpa andra Malmö lag. Punkt slut

Magnus Månsson

1 maj 2014 11:57

Patrik, vem du nu är!
Har du löst mina blogginlägg tidigare så ser du att jag håller med till nästan 100 procent. Se bara på alla de spelare som under en ganska kort tid vandrat mellan Lunds BK, FC Rosengård, LB 07, IFK Malmö, Prespa Birlik och BW 90. Och ingen har blivit bättre.
För att nu inte tala om alla de pojklag som med sina ledare/tränare byter klubb efter behag.
Det är något sjukt över Malmöfotbollen.
Ur mitt perspektiv finns det på denna nivå en förening att sympatisera med, Kvarnby IK. Låt vara att KIK aldrig blir en elitklubb men man håller fast vid sin ideologi.
Mvh
MM

 
Ingen bild

Malm

3 maj 2014 03:39

Ja, ngt galet är det verkligen inom fotbollen i Malmö. Man tänker väldigt kortsiktigt inom småklubbarna och resultaten får inte vänta på sig. Man lockar till sig spelare från rivaliserande lag på samma nivå och bidrar till en osäkerhet bland såväl spelare som klubbar. Många gånger har det satsats i klubbar med förödande konsekvenser när resultaten uteblivit.

Ett exempel är BK Olympic som för nått år sen satsade väldigt stora resurser på att försöka ta sig upp från div 2 och försöka etablera sig som ett någorlunda elitlag. Man föll pladask och åkte ut tvåan med ett väldigt dyrt lag till sitt förfogande. Nu har man återgått till att satsa på sina talanger vilket är helt rätt väg att gå. BK har alltid varit en plantskola och skall förbli en sådan. Däri ligger identiteten för klubben. Det enda tråkiga för en sådan satsning är ju att MFF i regel brukar plocka upp talangerna och locka till sig dom relativt enkelt, vilket ju är förståeligt.

Magnus Månsson

3 maj 2014 08:50

Det är rätt att BK Olympic har fostrat många blivande storspelare och att sättet att arbeta varit lite svajigt på sistone. Hoppas att man håller fast vid sin nya målsättning.
Olympic har tyvärr också varit involverat i några övergångar till sig av hela lag plus ledare.
Man hade hoppats att alla lagövergångar kom upp till diskussion hos Fotbollklubbarnas Samorganisation, som dock verkat tandlös i sådana sammanhang.
Mvh
MM

 
Ingen bild

Malm

3 maj 2014 14:42

Att BK tagit över hela lag plus tränare är egentligen bara ett underbetyg till klubbarna som missköt sina ungdomslag. När BK tog över P96 för ett antal år sen var det endast för att tränaren var grymt missnöjd med klubben då de struntade i laget helt o hållet, man prioriterade allt annat än sina ungdomar. Klubben var IFK Malmö . Du måste som klubb ha ett ansvar mot dina ungdomar o inte ta dom för givet.

Nu har två 96:or spelat regelbundet i A-laget sen förra sommaren en annan är på gång samt en 97:a har fått debutera i laget detta år.

Magnus Månsson

4 maj 2014 09:31

Tack för ditt inlägg, Malm (vem du nu är).
Frågan är komplex. Rent generellt anser jag att om det blir aktuellt med "lagöverövergångar" bör klubbens styrelser sätta sig ner och diskutera situationen för att få båda parternas syn. Du säger att de drabbade klubbarna misskött sina ungdomslag. Så är det givetvis i en del fall. Men det har också hänt några gånger att ledare/tränare haft ekonomiska oegentlighetet för sig och fått lämna sina uppdrag men likväl blivit mottgagna med spelare och allt i en ny klubb.
Spelarna har många gånger en mera känslosam relation till sin ledare än till sin klubb (det är lätt att förstå). Klubbkänsla är inget prioriterat i dagens idrottsliv (jag geniraliserar något.
När det blir en konflikt i en klubb med åtföljande klubbyten beror det ofta på olika åskiter mellan vuxna, de unga spelarna känner inte till detaljerna.
Blerim Mullici gjorde ett fantastiskt arbete med sina lag i IFK Malmö, både träningsmässigt och administrativt. Han skapade själv också resurser till lagen. Men han fick också hjälp. Det skar sig när han,i mitt tycke, begärde en rättmätig ersättning för sitt strålande jobb och inte fick klara besked utan ärendet drogs i långbänk.
Der var i mina ögon ett stort misstag av IFK Malmö, vars styrelse dock då var hårt pressad av tidigare styrelsers ekonomiska vårdslösa handlande.
Det finns allså många orsaker till lagövergångarna. Självfallet har jag ingen lösning på problematiken,
Men samtal i samförstånd brukar ge resultat.
Ha det bra önskar
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards