Alla inlägg den 12 april 2014

Av Magnus Månsson - 12 april 2014 10:08

Den här är den stora fotbollshelgen, den då det är start för serierna under eliten.

Så har det varit för mig i nästan alla tider. Men nu är jag inte längre överens med mig själv. Intresset har falnat. Det kan givetvis bero på åldern, men än orkar jag ta min gröna Skeppshult och cykla ut till arenorna runt om i Malmö.

Orsaken till det minskade intresset är nog en annan. År efter år är det tio nya spelare in och tio ut i de flesta – nja, jag generaliserar lite – lag. Det finns ingen kontinuitet, ingen klubbkänsla, man känner inte igen spelarna. Det blir anonymt. Varför skall jag vara trogen, när inte spelarna inte är det?

Men, ok, ledarna är trogna. Det blir nog en och annan cykeltur även den här säsongen inte minst för att träffa fotbollens verkliga idealisterna, de ledare som är trogna sina ideal och klubbar.

Dock är det extra trist att inte kunna ta den årliga färden ut till Rosengård norra och träffa Wilbert, Tage, Sten, Gunnerfalk och de andra ledarna i Håkanstorps BK, den senaste nerlagda klubben av de klassiska Malmöföreningarna.

***

Fotbollen konkurrerar också med sig själv. En allsvensk omgång sprids ibland på fem dagar och alla matcherna tv-sänds med allt vad det innebär. Jag vet att jag talar för döva öron, men:

Lägg inga allsvenska matcher en lördagseftermiddag! Låt den bli småklubbsfotbollens stora helgfest!

MFF mot Gefle nu klockan 16 drar självfallet många åskådare från de många matcherna i Malmöregionen.

Elitklubbarna är beroende av de små, men de ekonomiska kortsiktiga egointressena tar ingen hänsyn till hur betydelsefull grunden är för en framtida positiv utveckling.

***

Sen måste klubbledarna vara noggrannare i sin tidsplanering, se på omgivningen. Men jag medger att det är svårt. I morgon spelar LB 07 mot Kvarnby klockan 16 i division 2. Det är en match jag gärna skulle vilja se. Men då kan jag inte fullt ut se Liverpool—Manchester City eller HIF—Häcken.

Kan man inte en söndag (eller lördag) spela klockan 12? Det går ju i andra större fotbollsländer.

***

Mycket i debatten de senaste veckorna har handlat om dödsmisshandeln i Helsingborg. Hur det tragiska påverkar får vi givetvis inget svar på förrän säsongen är slut.

Ole Törner i Skånskan menar i en krönika att händelsen inte påverkar publikintresset och gör en jämförelse mellan årets andra omgång och motsvarande möten 2013. Han finner då att fem av de sex matcherna nu drog fler åskådare i än 2013, en ungefär lika.

Jag hoppas självfallet att han har rätt men jämförelsen haltar på två punkter. Dels var det hemmapremiär och alla vet att en premiär alltid lockar extra åskådare och dels framgår inte i vilket skede av serien 2013 års matcher spelade och vilken betydelse de hade. Det har givetvis stor inverkan,

Nej, vänta med slutsatserna tills säsongen är slut.

***

I går spelade Skurups AIF, klubben i mitt hjärta, sin första match i division 5. Inget resultat i Sydsvenskan och inget på tidningens hemsida. Jag fick lita på konkurrenten Skånskan.

Skurup ligger tre mil från Malmö. Jag känner många i Malmö som är intresserade av SAIF. I fjor spelade laget i sexan, med Malmölag. Då fick jag regelbundet information om resultaten.

Jag vet varför det blivit så, den tunga barriären Omkretsen. Men jag förstår inte.

Skurup vann över Kivik med 2—1.

 

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards