Direktlänk till inlägg 30 oktober 2012

Topptrion på rätt väg

Av Magnus Månsson - 30 oktober 2012 19:09

Det blev inte så dystert för Malmölagen i fotboll som man kunde befara för en tid sedan.

Jag bortser då för hur det går för LdB FC Malmö och Malmö FF nu i helgen. Nej, jag tänker på lagen på herrsidan bakom suveränen MFF.

LB 07 klarade sig i sista omgången kvar i division 1, Kvarnby IK i division 2. I ett dramatiskt kval, med mål i förlängningen, tog Prespa Birlik steget upp i tvåan. På denna nivå stabiliserade sig FC Rosengård under hösten.

Att det är just LB 07, Rosengård och Kvarnby som är topptrion i Malmös “småklubbsvärld” känns rätt. Det är tre klubbar, som satsat på att ge sina ungdomslag bra utbildning i bra serier. LB 07, främst, och Rosengård har varit de Malmöföreningar, bakom MFF, som deltagit flitigast i junior- och pojkallsvenskan. I år deltog till exempel alla tre klubbarna i på juniorsidan. LB 07 vann dessutom den södra pojkallsvenskan.

Bra ungdomslag är på denna nivå naturligtvis ingen garanti för framgång på seniorplanet. Men väl en utomordenlig grund.

LB 07 och Rosengård har i sin ambition att få ett etablerat lag på en hög nivå tidigare sökt tillfälliga lösningar, ibland med korttidskontrakt för spelare med utländskt pass. Det har varit dyrt och inte gett resultat.

Dessa två föreningar har efter några uttalanden att döma -- och tvingade på grund av brist på pengar -- slagit in på en annan väg. Höstsäsongen 2012 visade att det fungerar. De unga, egna spelarna hade kvalitet.

Kvarnby har alltid hållit sin linje. I den klubben gör man inga vidlyftiga affärer. I år blev tre lag Malmömästare, seniorerna, juniorerna och 16-årslaget. Här finns grunden.

Jag tror att gapet till MFF kan bli mindre om denna trio vågar fortsätta på den inslagna vägen. Fler lag än ett i division 1 är det första realistiska målet.

Men sen kan det bli svårt. Ekonomin är ett jättehinder. MFF har alla fotbollens sponsorpengar.

Prespa-Birlik, då?

Jag tror på sikt inte på en klubb utan ungdomsverksamhet. Och hur skall man hantera den situation som uppflyttningen till division 2 innebär med krav på proffskontrakt och utbildningsbidrag för alla spelare i truppen som är 23 år och yngre?

 
 
Ingen bild

rr

31 oktober 2012 09:40

Många spelare i Prespa-Birlik spelar "med hjärtat" och kräver ingen ersättning.

Magnus Månsson

7 november 2012 21:13

Må så vara. Men utbildningsbidraget kommer man inte ifrån.
Magnus Månsson

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Av Magnus Månsson - Måndag 8 april 16:42

I kväll är det en stormatch i handboll i Malmö. Jag menar att en kvartfinal i SM mellan HK Malmö och landets för närvarande mest intressanta lag, Sävehof, är värd epitetet ”stormatch”. Det är troligen HK:s sista hemmamatch den här säs...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards