Direktlänk till inlägg 16 oktober 2012

MBK en elitklubb i skuggan

Av Magnus Månsson - 16 oktober 2012 16:39

Jag tittade i går in i Aurahallen för att se badminton i Elitserien mellan Malmö BK och Spårvägen.

Aurahallen har förstås bytt namn till Malmö Badminton Center och MBK spelar i Elitserien under namnet Team Malmö.

Bytet av namn på hallen beror på att den numera drivs gemensamt av Malmös elitklubbar, MBK och Aura, tillsammans med Malmö stad. Hit koncentreras det mesta av stans badminton och här har elitprojektet Nationellt Badminton Center sin bas.

Att MBK numera seriespelar som Team Malmö har givetvis också en förklaring.

När silvermedaljören från senaste Europamästerskapen Henri Hurskainen beslöt att spela i den tuffare danska ligan behövde MBK en ersättare för att bibehålla sin position i högsta serien. De två senaste säsongerna har laget varit i final, dock förlust båda gångerna.

Valet föll på Mattias Borg från Mariestad. Kruxet var att han både ville spela i Elitserien och representera sin moderklubb. Lösningen blev pragmatisk. Reglerna tillåter att Mattias, och de andra spelarna i laget, representerar  Team Malmö i serien och Mariestad och MBK i övriga sammanhang.

Det är en sympatisk lösning, inga stelbenta regler får hindra utvecklingen i en sport som tappat i den internationella konkurrensen. Mattias Borg får tuffa matcher av svenskt toppmotstånd och kan ge pr i hemstaden och så får MBK åter ett lag med möjligheter att bli svenska mästare.

Jag gillar också badmintonens sätt med mixade lag i seriespelet. Det ger status till damidrotten.

Team Malmö hade inga besvär att vinna över Spårvägen, 7--0.

Malmö Badmintonklubb var säsongen 2011/2012 Sveriges bästa förening. För första gången vann man den så kallade SM-trofén, där man räknar samman insatserna vid alla SM-tävlingar i alla åldersgrupper. MBK var överlägset bäst.

Speciellt för seniorer och i U 22-gruppen plockade MBK många poäng.

Aura var framgångsrikt i U 19 och U 17.

I U 15 och i synnerhet i U 13 är det dock ytterst tunt och då inte bara i Malmö. Det har det varit i många år. Tendensen är klar. Skånsk badminton har rekryteringsproblem.

Malmö Badmintonklubb är en av Malmös elitklubbar utan att så många vet det. Badminton lever i den massmediaskugga som blir allt bredare, när de stora lagidrotterna tar allt mer plats.

PS

Aura drog inför den här säsongen sig frivilligt ur Elitserien av ekonomiska skäl. Laget ligger efter fyra omgångar trea i en av tre division 3-grupper, Lugi är fyra och MBK femma och bevisar därmed sin fina bredd.

Det är dessa tre klubbar som är de ledande i Skåne.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Av Magnus Månsson - Måndag 8 april 16:42

I kväll är det en stormatch i handboll i Malmö. Jag menar att en kvartfinal i SM mellan HK Malmö och landets för närvarande mest intressanta lag, Sävehof, är värd epitetet ”stormatch”. Det är troligen HK:s sista hemmamatch den här säs...

Av Magnus Månsson - Fredag 5 april 18:52

SM-slutspelet i handboll för herrar inleddes med tre väntade hemmavinster, Kristianstad mot Hammarby, Ystads IF mot Alingsås och Skövde mot Önnered. Såg delar av alla tre matcherna i och det är givetvis för lite för att dra några slutsatser inför f...

Av Magnus Månsson - Tisdag 2 april 17:46

Så var den avklarad premiäromgången i den allsvenska fotbollen. Det blev nördiga fem matcher. Plus så den Aftonbladet bjöd på, cupsemifinalen för damer mellan Hammarby och Häcken, dramatik in i det sista, straffavgörande efter en massa omgångar ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards