Direktlänk till inlägg 13 oktober 2012

Gymnastiken och Motus-Salto har plats för alla

Av Magnus Månsson - 13 oktober 2012 19:39

Det finns stora, välskötta, även på elitplanet framgångsrika idrottsföreningar, som sällan eller aldrig uppmärksammas i massmedia.

Gymnastikföreningen Motus-Salto är en sådan.

I dag var jag -- som morfar -- på Malmöföreningens “Cirkusfest” i Baltiska hallen, en välfylld sådan på den läktare som var öppen.

Jag blev imponered av den bredd och det djup, som klubben visade upp, alltfrån fyraåriga nybörjare till gymnaster i svensk elitklass.

Mest imponerad blev jag dock av det antal ledare som välförtjänt blomsterhyllades av ordföranden Pelle Malmborg -- och av publiken -- efter succéföreställningen. Gymnastik är en svår idrott och kräver kunniga, välutbildade ledare. Här gäller inte filosofin “rulla in en boll och låt den rulla.”

Gymnastiken i Sverige har funnit en bra väg att behålla sina aktiva längre upp i åldrarna än tidigare. De som inte orkar och har lust att ägna sig åt den krävande ag:n (det är artistisk gymnastik och den variant med de grenar man får se från OS) kan istället vara med i truppgymnastik. Här kan man tävla damer för sig och herrar för sig men även i mixade lag. Denna tävlingsvariant finns långt ner i åldersklasserna. Trupperna möter alltid likvärdigt motstånd i tävlingarna. Under SM finns det nämligen ett antal nivågrupperade RM (Riksmästerskap).

Gymnastiksporten beskrivs ofta som elitistisk i massmedia med sina stora krav på mängden av träning. Det är en del av gymnastiken, men en liten del. Det finns plats för alla. Motus-Salto visade detta i dag.

Skåne är ett av de framgångsrikaste distrikten i truppgymmastik, oftast hamnar några SM-medaljer varje år hos de skånska klubbarna.

I ag har Motus några talanger i de yngre årsklasserna för flickor, som är bland de främsta i landet. På herrsidan har talangerna redan tagit sig in i den svenska seniortoppen.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards