Direktlänk till inlägg 22 maj 2024

Fotbollsfunderingar mitt i veckan

Av Magnus Månsson - Onsdag 22 maj 17:29

En tredjedel av Allsvenskan är avklarad.

Tiden går fort, när man har trevligt.

Två omgångar återstår, för ”Europalagen” tre, före sommaruppehållet och ett öppet transferfönster. Med allt vad det kan innebära i truppförändringar.

Några funderingar efter 10 omgångar.

***

Det blev ingen Leverkusensäsong för Malmö FF, alltså en förlustfri allsvensk serie, en hybrisförhoppning, som alltid dyker upp i denna himmelsblå region efter en lyckad inledning. Detta till trots måste väl MFF vara nöjt med seriesäsongen så här långt, 25 poäng och målskillnad 25—6 och serieledning.

Jag är givetvis klart medveten om att i en lång serie är i slutändan alla poäng lika mycket värda. Det gäller undvika poängtapp mot sämre bemedlade lag. Det har MFF gjort. 19 plusmål på tio matcher är naturligtvis starkt. Men 17—1 härrör sig från 5—1 (Norrköping), 4—0 (Värnamo), 5—0 (AIK) och 3—0 (IFK Göteborg). Fyra lag som bevisligen haft defensiva problem. På de övriga sex matcherna har MFF en målskillnad på 8—5, däribland tre 1—0-vinster, varav två hemma mot nykomlingarna Västerås och Gais.

Detta inte påpekat för att misskreditera MFF – är man serieledare så finns en anledning. Men siffrorna visar på intressanta detaljer.

***

Gais, nykomlingen, är hittills den stora positiva överraskningen. Det känns innerligt skönt långt in i mitt gammaldags idrottshjärta att man kan klara sig – hittills i alla fall – med en trupp med endast en utlänning. Tänk att slippa att tänka på utlänningskvoten (nio) när tränaren Fredrik Holmberg skall ta ut sin trupp.

Samtidigt har det blivit en viss form av massmedial eufori kring Gais. Deras fina insatser har vid några tillfällen fått väl många lovord.

Lagom är bäst. Dessa lite modesta ord är inget för en modern massmedial värld.

***

Det täta allsvenska programmet med matcher mitt i veckan gör per automatik att lagen ibland får olika lång vila mellan matcherna. Jag har hört gnäll om orättvisan men eftersom jag inte hört alla avstår jag från att nämna något namn.

”Det här ett problem svensk fotboll måste lösa”, löd uppmaningen.

Jag har lösningen: Låt alla åtta matcherna spelas på en och samma dag och på samma klockslag.

Men allvarligt talat, tänk hela varvet runt. Klubbarna är mer eller mindre beroende av de inhemska tv-pengarna, tv-bolagen vill ha så många tittare som möjligt på så många matcher som möjligt och de som köpt abonnemang vill se många matcher.

Då får det bli en och annan lite sportslig orättvisa.

Pengarna styr. Och oftast till de rikes fördel med sina bredare trupper.

***

Tänk om Fredrik Klitte gjort lika många felbeslut som Glenn Nyberg gjorde vid gårdagsmötet IFK Göteborg—Mjällby. Då hade det blivit många hårda ord.

Fotbollsdomare lever i många fall på den renommé de skaffat sig genom åren.

Glenn Nyberg har självfallet fått sina stora internationella uppdrag på grund av sin skicklighet.

Men jag anser att han hemma i Sverige bedöms efter en annan måttstock än sina kolleger.

Tyvärr.

Fredrik Klitte har hamnat på den andra sidan.

Tyvärr.

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 11 juni 23:25

EM i friidrott har tagit mycket tid. Ett internationellt mästerskap är högtid för oss friidrottsintresserade. Då gäller både försök och final. Mycket har kommit kläm. När jag firat en stor familjehögtid några dagar, återkommer jag med synpunkter....

Av Magnus Månsson - Lördag 8 juni 17:36

Som friidrottsintresserad borde man vara nöjd, när SVT i stort sänder varje minut från EM i Rom. Och i en kanal utan reklamavbrott. Men ibland blir det bara för mycket. Som i går, en fredagskväll mellan 18.30 och 20.00, när friidrotten blockerar ka...

Av Magnus Månsson - Torsdag 6 juni 19:30

IFK Malmö gör en storsatsning på sin ungdomssektion. Fotbollsklubben har på heltid anställt två personer att bygga upp en verksamhet med målet att på sikt återkomma till svensk elitfotboll. Dessutom har IFK också anställt en föreningskonsulent fö...

Av Magnus Månsson - Måndag 3 juni 21:28

Det är sommarvila i den allsvenska fotbollen. Men inte för sportcheferna, en av den moderna fotbollens viktigaste personer. Några får mer att göra än andra. Tabellen ser oroväckande ut för många av de etablerade lagen. Tålmodighet är inte heller fo...

Av Magnus Månsson - Söndag 2 juni 13:20

En förflugen tanke, en fundering. Kanske befängd, kanske är den redan framförd till de som bestämmer. Idrottsmuseet i Malmö är nerlagt, eller kanske – förhoppningsvis – bara lagt på is. Nu skall Stadion från 1958 rivas och på området ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards