Direktlänk till inlägg 16 juni 2013

Malmö stadion och friidrotten

Av Magnus Månsson - 16 juni 2013 11:21

MAI:s utspel om en Bolt-gala har satt igång en diskussion om Malmö stadion ute i stans idrottskretsar.

De flesta är positiva till att vår stad kan gästas av en av världens mest karismatiska idrottsmän. Men till vilket pris för kommunen för upprustningen av Stadion? Det finns kritiker som menar att MAI:s krav utgör en utpressning gentemot Malmö stad.

Min uppfattning är att Malmöfriidrotten själv delvis satt sig i denna situation. Man har inte tagit sitt ansvar för att utnyttja Stadion (och Heleneholm) för tävlingar. Detta ansvar har de tre klubbarna däremot tagit för innearenan Atleticum med tre fyra nationella/internationella tävlingar per säsong och ofta med ett SM av något slag eller ett Götalandsmästerskap.

Men Stadion/Heleneholm har i stort varit tävlingsdött. Ingen större internationell gala på 2000-talet, några svensk GP-tävlingar (den senaste 2010), SM 2009 och det var länge sedan det arrangerades ens en ungdomstävling på Stadion. Heleneholm hade SM 1999, var huvudarena för veterantävlingen EMG 2008 (på renoverade banor), var värd för ett GM för ungdomar och har årligen haft en tvådagars ungdomstävling, som dock på grund av dåligt intresse inte arrangeras i år. En tävling på 800 meter för veteraner har också avgjorts på Heleneholm varje år.

Så har det sett ut i Malmö den senaste perioden. Det är inget imponerande facit.

Enligt en säker källa är det förutom DN-gala tävlingar av olika dignitet över 20 dagar på Stockholms olympiska stadion varje år.

Detta sagt som en liten jämförelse.

***

Ovanstående är fakta som naturligtvis de beslutande bör och skall ta i beaktande vid ett beslutande om Stadions framtid och upprustning.

***

På tal om Stadion.

För cirka fem år sedan kostade en renovering och investeringar cirka 50 miljoner. Bland annat gjorde man förbättringar som innebar att arenan fyllde Uefa-kraven för internationella fotbollsmatcher.

Detta samtidigt som man byggde Swedbank stadion.

Malmö måste vara den enda stad i Europa som har två Uefa-godkända fotbollsplaner vägg i vägg.

***

Två gånger har en friidrottsgala på Stadion haft över 20 000 åskådare, 24 657 såg Bubka 1991 sätta världsrekord i stav och 1958 såg 21 015 personer bland andra Herb Elliott springa 1 500 meter. De två senaste SM-tävlingarna har setts av cirka 1 000 personer/dag. De bästa senaste svenska GP-tävlingarna av ungefär lika många.

***

 En tidning öppnade i veckan sin hemsida för en chatt om Stadion. Efter att ha i efterhand ha läst inläggen kan man konstatera att de utomstående debattörerna – givetvis – talar i egen sak.

Men att påstå att man inte ens kan träna på det nuvarande underlaget är rent nonsens. I dag arrangeras exempelvis SM i lag för ungdomar, 2013 års enda ”riktiga” friidrottstävling i Malmö.

***

Det påstods även i chatten att 1 000 medlemmar i Malmös friidrottsklubbar behöver banor att träna på. Tänk om det vore så väl! I lek- friidrottsskolorna finns det kanske några 100-tals barn mellan fem och elva år.

Ungdomar som tävlar är få – vi pratar ju om banor för tävling.

I åldersspannet 13 till och med 15 tävlade innesäsongen 2012/2013 cirka 15 Malmögrabbar, på flicksidan ungefär det dubbla.

Så illa ser det ut.

Heleneholms IF har exempelvis fått sitt konsulentbidrag indraget på grund av för få medlemmar mellan 5 och 25 år och för få aktiviteter.

***

Malmös friidrott rör sig på två skilda plan, en enstaka (?) stjärngala kontra överlevnad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards