Direktlänk till inlägg 23 juni 2021

Experterna är bara en ljudkuliss

Av Magnus Månsson - 23 juni 2021 11:32

En veckas torrhosta, följd av en utbruten förkylning mitt i en värmebölja plus ålderskoefficienten och all kreativitet har varit försvunnen under några veckor.

Har förstås sett en massa EM-matcher i fotboll, inte alla, men nästan.

Jag har överlag nöjt mig med matcherna, alla kommentarer före, under och efter har jag utan saknad hoppat över. Och efter vad jag förstått är jag inte ensam om detta. I min bekantskapskrets är det få som lyssnar på alla de experter som alla vill framföra sina åsikter.

 Jag tror bestämt att kanalerna överskattar intresset för alla dessa studiesamtal.

Ibland får man intrycket att de inhyrda experterna får betalt efter antalet ord de spottar ur sig. Munnen går i ett. Oftast plattityder.

Det känns också någon gång pinsamt, när en matchkommentator har en helt annan åsikt om vem som, exempelvis, är Matchens lirare än de studion.

Jag skall undvika namn, men många pratas så intensivt att jag helt enkelt inte lyssnar, det bara blir en ljudkuliss.

***

VAR, videogranskningen, har jag aldrig gillat. Vad som skall/får  granskas är för selektivt. Offsidesituationer över hela planen (eller halva eftersom man inte kan vara offside på egen planhalva) nagelfars med centimeternoggrannhet medan grova ojustheter strax utanför straffområdet passerar utan åtgärd.

Inkonsekvenserna är för många för att nå den optimala rättvisa VAR-ivrarna önskar.

Exemplen från EM är redan många.

***

I min värld ger en serietabell, där alla resultat är värda lika mycket, den ultimata rättvisan, oavsett det gäller 30 allsvenska omgångar eller som nu i EM tre. Därför ogillar jag att det inbördes mötet vid lika antal poäng skall vara avgörande. Det heter att marginalerna hit och dit jämnar ut sig under en säsong (vilket i och för sig inte är helt sant) men i en så kort serie med enkelmöte är det fel att kanske just den berömda marginalen skall få så stor betydelse.

 

 Alla resultat är lika mycket värda. Det är en grundläggande idrottslig regel.

***

I kväll blir det spännande. Spanien, Tyskland och Portugal är alla i farozon för att åka ut, tre medaljkandidater. 

 
 
Sigge Hansson

Sigge Hansson

23 juni 2021 13:46

Jag håller med dig i stort, Magnus men med ett rejält undantag och jag uppskattar verkligen Jonas Eriksson som expert i studion. Inte bara ju VAR utan allt knepigt av nyheter kring offside och straff - DET reder han ut på ett suveränt sätt.

Sedan tänker jag tanken; helt utan experter och då vore ju även studion i stort i överflöd och vad vore väl det - att sitta och lyssna till EN ”expert” under utdragna pauser utan då hade det räckt med kommentatorsrösten, eller …?

Det är ju nya tider på bred front och det är väl mer sällan än undantag numera - och det gäller all form av sportmedia - att någon överhuvudtaget är på plats utan man sitter på redaktionen eller någon annanstans och kommenterar.

Du och jag hade ju turen att vara med under ”rätt” era och vi fick åka över hela Sverige, när det gällde fotbollsmatcher och vi kunde rapportera ”inifrån” och det behövde inte vara från omklädningsrum.

Du är ju långt mer rutinerad än vad jag är - oavsett jag jobbade 25 år på TA och du hade väl även turen att få rapportera hem från olika platser i världen.

Jag önskar dig det bästa och en Glad Midsommar - må väl!
/ Sigge

http://”Sigges Fotbollsblogg”

Magnus Månsson

24 juni 2021 11:25

Tack för hälsning.
Den återgälles.
JE är väl okej, bra pedagog, men alltför mycket fokus läggs på domarinsatserna, varje situation måste inte dissekeras in i minsta detalj.
Med ett stort antal studieexperter och en "på plats" blir det bara för mycket. Menar jag.
Journalist- och skolvärlden, våra gemensamma arbetsställen, har verkligen förändrats. Jag hade tur att kunna lämna lärarjobbet före förfallet och komma till tidningsvärlden när denna hade en ekonomisk höjdpunkt.
Ha det bra/MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonsport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards