Direktlänk till inlägg 17 juli 2019

Dömt är dömt. del 2

Av Magnus Månsson - Onsdag 17 juli 10:43

Jag har en vän och före detta kollega från Sydsvenskan, Stefan Eckerström, vars blogginlägg jag med intresse läser varje gång.

 

Den 23 juli skrev han:

 

Nej, min själ. Nu måste jag säga de där orden jag lovade mig själv att aldrig säga som pensionär: det var bättre förr. Jag menar i fotbollen. Då när domar'n dömde. Fel eller tveksamt ibland, alldeles rätt oftast, efter personlig övertygelse alltid.

 

I går skrev han:

Rätt av MFF att anmäla

Ser att MFF bestämt sig för att anmäla Djurgårdens Haris Radetinac till fotbollens disciplinnämnd efter vansinnestacklingen mot Arnor Traustason som fick passera utan domaråtgärd i söndags. Jag tycker det är bra. Tacklingen var verkligen, som det heter, karriärhotande. Att Radetinac saknade uppsåt har ingen betydelse: det är utfallet som räknas, inte avsikten. Här var det dessutom uppenbart att domaren missade situationen helt...att han skulle bedömt tacklingen som sjyst faller ju förhoppningsvis på sin egen orimlighet. Ska bli intressant att se vad disciplinnämnden kommer fram till. Gult kort i efterhand? Rött med ett antal matchers avstängning? Här ligger det kanske Radetinac i fatet att han ganska nyligen avtjänat straff pga direktrött kort i en annan match. Upprepade brott brukar inte vara någon plusfaktor. Personligen är jag annars lite förvånad över att just Radetinac är "gärningsman". I mina ögon har han aldrig tillhört fotbollens värsta busklientel, snarare tvärtom. En hårt kämpande gentleman (allt är relativt), själv tufft drabbad av tacklingsrelaterade skador vid flera tillfällen. I någon mån hade han f ö otur i söndags: satsningen som sådan var inte värre än de man tvingas åse i var och varannan allsvensk match nuförtiden. Skillnaden var att offret blev allvarligt skadat - exakt hur illa är fortfarande oklart - och att relevant domslut uteblev. Därför är det fullt rimligt att fallet prövas i högre instans.

 

”Elak” som jag är påminde jag honom om hans ord av den 23 juni. En författares/journalists värsta fiende är ibland de ord hen en gång skrivit.

 

Jag fick ett svar:

Okej. Där har du en poäng, onekligen. Men då handlade det om VAR. HÄR handlar det om en skadad spelare, offer för fotbollens eskalerande brutalitet. Och om en domare som av en eller annan anledning låter händelsen passera utan åtgärd. Det finns grader och gränser i allt - och så jävla perfekt att jag inte kan nyansera en tidigare framförd åsikt vill jag inte bli. För mig spelar heller inte klubbtillhörigheten någon som helst roll. Nu råkade det vara en MFF-spelare som drabbades. Det kunde varit en Djurgårdare, en Östersundare, en vem som helst i vilket lag som helst, mitt ställningstagande hade blivit exakt detsamma. Jag är också övertygad om att vilken annan klubb som helst gjort motsvarande anmälan i motsvarande situation.
Respekt för DIN åsikt.
Mvh/S

å 

Jag tycker ditt svar haltar. En granskning i efterhand är en form av VAR, även om resultatet dröjer. Då gäller alltså inte din ”gyllene regel”: Dömt är dömt.

Du skriver också: satsningen som sådan var inte värre än de man tvingas åse i var och varannan allsvensk match nuförtiden. Skillnaden var att offret blev allvarligt skadad.

Min följdfråga blir då: Skall en straffpåföljd för två likartade förseelser grundas på hur allvarlig skadan är? En ojusthet kan ju vara farlig utan att någon skada uppstår alls.

Mitt huvudargument mot efterhandsgranskning kvarstår: Kamerorna registrera inte alla händelser och vi har genom åren sett hur samma situation kan bedömas olika från olika vinklar.

Inget system är felfritt. Så låt dömt vara dömt.

Har givetvis också RESPEKT för din åsikt.

MM

 
ANNONS
 
Ingen bild

Stefan Eckerström

Torsdag 18 juli 08:51

Sa jag "domar'n dömer"?
Mitt föregående inlägg har gett upphov till en liten minidebatt bloggare emellan. Inte så mycket om själva saken dock, dvs Radetinac's tackling på Traustason. Mer faktiskt om min personliga trovärdighet. Under damernas VM-turnering nyligen skrev jag nämligen ett inlägg på temat "domar'n dömer". Och därmed basta, liksom. Detta med anspelning på nymodigheten VAR - assisterande videodomare - som jag tycker är ett gissel i fotbollen. Vid flera andra tillfällen har jag f ö försvarat matchdomares rätt att göra fel - och konsekvent även försvarat dem mot publikpöbeln. Men, menar mina belackare, då kan man inte plötsligt byta fot och hävda att MFF gör rätt som anmäler Radetinac till disciplinnämnden. Indirekt anmäler ju MFF därmed även domaren: det var han som lät den uppseendeväckande händelsen passera, det var han som antingen inte såg "tacklingen" eller bedömde den som regelrätt. Ja, ja. Själv sitter jag här i eftertankens kranka blekhet och inser att jag borde varit tydligare. Mindre kategorisk. Inte i mitt föregående inlägg, men i det där tidigare om "domar'n dömer". Det finns grader, gränser, grova förbiseenden som måste kunna prövas över den grundläggande principen. Då talar jag inte om offsidemillimetrar eller diffusa hands, utan om övervåldet och brutaliteten. Det är väl också därför, eller bland annat därför, fotbollen har en disciplinnämnd. För ytterligare inblick i "minidebatten" hänvisar jag gärna till min gamle Sydiskollega Magnus Månssons läsvärda blogg. Vi tycker lite olika i det här fallet, han och jag. Väl det: om alla tyckt lika om allting hade debatten tystnat och klockorna stannat.

Magnus Månsson

Torsdag 18 juli 09:18

Hej!
Du överreagerar lite. Det är inte fråga om trovärdighet. Tolkar du det så ber jag ödmjukt om ursäkt. Mitt påminnelsemejl var mest menat som en liten "klackspark", en vänlig elakhet -- om man nu kan skriva så -- vänner emellan.

Om alla tveksamma beslut skall avgöras av en disciplinkommitté är fotbollen ute på djupt vatten: Ingen åtgärd, tillsägelse, gult kort, rött kort och allt detta i betraktande av vad den ojustheten åstadkommit, benbrott, ledbandsskada av varierad art (knän är i allmänhet allvarligare än fotleder), armbrott, hjärnskakning osv, osc

Att skriva lagtexter är svårt. Det finns många parametrar att ta hänsyn till.

Du får ha det bra. Du har hos mig kvar din trovärdighet även om jag i en del fall inte delar din åsikt.

Njut av värmen och pensionärslivet.
Masse

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Onsdag 20 nov 10:11

Med Kirseberg IF som moderklubb, 426 A-lagsmatcher, en del i Allsvenskan, i Trelleborgs FF, 62 seriematcher för IFK Malmö och 13 tränaruppdrag på olika nivåer från Allsvenskan och några snäpp ner. Så ser Anders Grimbergs fotbollskarriär i korta dra...

Av Magnus Månsson - Måndag 18 nov 19:37

”Det är så skönt att påminnas om att idrotten är långt mer än fotboll och hockey som tar så mycket fokus.” Vad är detta? Jo, ett citat ur en krönika på Sporten i Sydsvenskan efter gårdagens basketlandskamp i Malmö mellan Sverige och M...

Av Magnus Månsson - Fredag 15 nov 18:36

Friidrottsåret 2019 är slut. I Skåne och Malmö finns Sveriges bästa förening, Malmö AI. I alla fall om man räknar insatserna i alla de SM, som avgörs i sex åldersklasser per kön, i alla grenar inne som ute, i stafetter och lag. Det är med andra ord...

Av Magnus Månsson - Onsdag 13 nov 15:03

En eller två gånger per år åker jag med några idrottsintresserade vänner till Idrottsmuseet i Helsingborg, utsett till bäst i landet, 2016, första året man utdelade hedersbetygelsen. I går var det dags att ta sig dit tillsammans med tre heleneholma...

Av Magnus Månsson - Fredag 8 nov 21:01

Höga målsättningar kan alla ha. Men det gäller att ha resurser för att infria dem. Från flera krönikehåll i Malmö har man efterlyst att fler klubbar än MFF skall satsa på Europaspel i fotboll. Jag är fullständigt övertygad om att de föreningar so...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se