Direktlänk till inlägg 7 juli 2019

Några funderingar efter VM

Av Magnus Månsson - 7 juli 2019 21:37

Det blev mycket fotboll i går via tv.

Skönt att ha något att göra, när vinden viner och det ösregnar.

Men jag hade, i ärlighetens namn, även i solsken sett Kalmar-AIK, Sverige—England och Malmö FF—Örebro.

Sveriges VM-brons kan vara viktigt för återväxten, som jag försökte påvisa i gårdagsinlägget. Förhoppningsvis har även unga bollbegåvade tjejer fascineras av dramatiken och vill pröva på. För det behövs en påfyllning. Inte minst måste de mindre orternas föreningar kunna erbjuda flickor fotboll. Historien, i alla fall den skånska, har visat att många tongivande landslagsspelare har börjat spela fotboll på ”vischan”. Ur mitt allt skröpligare minne kan jag plocka fram Harlösa, Sövestad, Skillinge, Ystad (nåja?), Vä, Verum, Vellinge, Marieholm och varför inte Skabersjö. Mera initierade personer kan säkert fylla på den här listan med en hel del namn.

***

Den här svenska framgången kunde man inte ana under gruppspelet. Det var inga insatser som skvallrade om medalj. Samtidigt var det kanske den gynnsamma lottningen som gjorde att den med rätta hyllade förbundskaptenen Peter Gerhardsson kom till slutspelet med ett fräschare lag än motståndarna. Sveriges grupp var definitivt den lättaste att avancera från. Mot Chile och Thailand var det ”omöjligt” att förlora och USA-mötet med en B-uppsättning var betydelselöst.

I en turnering med alla dessa marginaler – inte minst VAR – menar jag att svenskorna kom till slutspelet mindre slitna än konkurrenterna.

Detta skrivit utan att på något sätt förminska Sveriges VM-dagar. Man har gett oss högtidsstunder, förvisso av skiftande kvalitet, och det är ett team – glöm inte ledarna! – att ta till sig och gilla. Personligheterna är många.

Själv har jag en speciell favorit, Ellen Rubensson. Från Marieholm. Hon var av  landslagsklass  när hon inte hade en ordinarie plats i FC Rosengård, där man prioriterade utländska spelare. Ellen flyttade till Kopparbergs/Göteborg för att få kvalitativ speltid och möjlighet att bibehålla sin landslagsplats. Nu är hon en av Allsvenskans bästa spelare och given i den svenska landslagstruppen. Och VM-bronsmedaljör.

***

I den guide Expressen presenterade inför den allsvenska premiären fanns totalt 73 spelare med utländskt pass i de tolv lagen. Det innebär att cirka hälften av spelarna i lagen hindrar unga svenska talanger från att speltid i den högsta ligan. Jag förutsätter att de utländska spelarna håller sådan klass att de inte placeras på avbytarbänken.

För att ta ett närliggande exempel: När en spelare lämnar FC Rosengård söker man inte ersättaren inom den egna ungdomsverksamheten (som man ofta framhåller som bra) utan köper ofta utifrån.

Mindre underlag för inhemsk rekrytering och sämre tilltro på de egna talangerna är inte en positiv utveckling för framtidens landslag. Även om fler av de bästa numera hamnar i de större europeiska klubbarna.

***

USA var verkligen värdig världsmästare.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 18 mars 21:47

Det blev en önskefinal i herrarnas fotbollscup, Malmö FF mot Djurgården. Det är de lag som imponerat mest i de inledande omgångarna och i den enkät som redovisades i samband med den  allsvenska upptaktsträffen tippas just MFF och Djurgården som de ...

Av Magnus Månsson - Fredag 15 mars 18:29

Den allsvenska fotbollspremiären närmar sig. Det blir ingen spännande guldstrid lik den i fjor med ett avgörande i en direkt final som den mellan Malmö FF och Elfsborg. Experter av alla de slag och trovärdighet är klara med sitt tips: Malmö FF ko...

Av Magnus Månsson - Onsdag 13 mars 18:05

Ett steg i rätt riktning? Eller en tillfällighet? Jag är optimistisk och tror på det förstnämnda. Och det jag tänker på är den skånska insats vid helgens SM i friidrott för 15- och 16-åringarna. Efter den lite skämmiga insatsen vid motsvarande tä...

Av Magnus Månsson - Tisdag 12 mars 17:16

Det går tungt för Lugi i de båda högsta serierna i handboll. Både damerna och herrarna riskerar att degraderas, antingen direkt eller via kval. Jag har alltid hävdat att föreningar, oavsett idrott, med stabil ungdomsverksamhet har lättare att til...

Av Magnus Månsson - Måndag 11 mars 19:23

Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje har varannan söndag en kolumn, där han behandlar alla de frågor och prioriteringar han som ansvarig utgivare har att lösa och ta beslut om. I går var han inte på problematiken om vad som attraherar mest, vilka ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards