Direktlänk till inlägg 24 januari 2019

Svårt att vara förbundskapten och "expert"

Av Magnus Månsson - 24 januari 2019 12:59

Det blir inget VM-guld i handboll till Sverige.

Inte ens en chans till medalj.

Där fick man för att man ville leka expert.

I en tät, lång serie blir det alltid någon mindre bra match. Sveriges kom mot Norge, ett bra Norge skall understrykas. Men det var i för många viktiga detaljer det inte fungerade. För framgång i värdshandbollen behövs ett strålande målvaktsspel. Appelgren/Palicka har agerat på denna nivå i alla matcher utom i en, den mot Norge. Då var de bara bra.

Totalinsatsen mot Danmark var också bra. De ofrånkomliga misstagen kom i fel lägen för svenskt vidkommande. Eller om man så vill, ur motsatt synvinkel, danskarna visade klass och moral när de var under rejäl press. För visst skärrade Sverige under första halvan av matchen.

Sverige har en bred trupp. Så är det. Men på en del positioner finns det en klar rangordning. Som mittnia. Linus Arnesson har kompletterat Jim Gottfridsson  alldeles ypperligt men att, efter Jim skada, som Arnesson få nyckelrollen i det svenska anfallsspelet dit är steget svårt och långt. Arnesson har skött det bra. Men givetvis har han inte samma respekt som Gottfridsson, 2017 års EM:s viktigaste spelare, framröstad av en jury. Motståndarna har kunnat koncentrera sin defensiv på en tröttkörd Lukas Nilsson, svag i de två senaste matcherna, men lagets bäste under inledningen. Uppbackad av Jim Gottfridsson.

Saknaden av Jesper Nielsen i defensiven skall inte undervärderas.

Fingertoppskänsla är viktigt för en coach. Men ack så svårt. I Norgematchen var Niclas Ekberg väldigt duktig, Mattias Zachrisson snudd på usel. Det naturliga valet var Ekberg från start. Men han inledde med tre missar och in kom Zachrisson och var lysande.

På andra kanten fann förbundskapten Andresson rätt. En effektiv Jerry Tollbring från start till mål, ingen Hampus Wanne. Som kanske hade varit det naturliga förstavalet.

Som sagt: Fingertoppskänsla är viktigt för en coach. Men ack så svårt.

En reflektion: Kim Andersson och Kim Ekdahl Du Rietz har av olika anledningar, spel i Handbollsligan och ett frivilligt uppehåll, varit borta från världshandbollen under en period. Duktiga spelare, men visst har det märkts att de inte helt var mogna för ett långt VM med viktiga roller.

Ett VM med sina många matcher under kort tid kräver breda trupper. Det har Sverige men det fattas kanske lite spetskompetens på några positioner under den främste. Jag erkänner oförbehållsamt min överoptimism.

På lördag vinner vi dock över Kroatien och blir femma.

Inte illa i ett globalt VM.

 

 

 
 
Ingen bild

Jörgen Ekdahl

25 januari 2019 16:45

Hej igen Magnus!
Det blev inga svenska medaljer för Sverige.
Varför då? Jim G. skada tror jag hade stor betydelse för anfallsspelet och tryggheten i det svenska spelet.
Nu kommer det! Målvaktsspelet kom tyvärr inte upp i rätt nivå när det behövdes som allra bäst. Vem vann målvaktsspelet mellan Norge och Sverige? Norge som jag ser det. Vem vann målvaktsspelet mellan Danmark och Sverige? Danmark som jag ser det. De norska och danska målvakterna tog de mer avgörande bollarna. Hade Sverige satt sina friläge, så tror jag att utgången hade blivit en annan. Och då framförallt mot Danmark.
Egentligen är det inte så mycket som skiljer mellan lagen. Kanske så där bara en decimeter!
Tittar vi tillbaka på vilka målvakter Sverige har haft på 90-talet och 00-talet. Mats Olsson (från Dalhem), Thomas Svensson, Peter Gentzel och Mattias Andersson (på hans far gjorde jag en hel del mål på!). Vilka resultat nådde då dessa målvakter?
1 VM guld och 4 OS silver, samt en hel del EM framgångar.
Slutsats av detta, dagens två målvakter är något för korta. Jämför med de norska och danska målvakterna.
Nu hoppas jag att Simon J. och några andra som har fått lite speltid, får spela ganska mycket i sista matchen.
Nu ser vi framemot 2020, EM på hemmaplan och ett OS i Tokyo. Det svåraste blir nog att ta sig igenom OS kvalet.
Mvh Jörgen Ekdahl Handbolls nörd på läktaren.

Magnus Månsson

25 januari 2019 17:25

Min syn på VM så här långt har du i inlägget du kommenterar.
Sen är ditt resonemang om målvaktsspelet underligt. Även om motståndarnas mv är bättre än den svenske, som Landin (eventuellt) kontra Palicka betyder detta absolut inte att inte även Palicka i samma match kan hålla världsklass.

Du kan väl inte heller på fullt allvar mena att nederlaget mot Norge enbart berodde på målvaktsspelet. Det fanns väl åtskilligt fler och större syndare. Kantförsvaret var uselt, vilka vinklar fick inte norrmännen. Och hur många av målen kom efter kontringar?

Din analys köper jag inte.

Hur många internationella medaljer har Mattias Andersson? Ett OS-silver. Sen vill jag nog mena att de andra målvakterna du räknar upp hade bättre medspelare än dagens.

Nu hinner jag inte mer. Skall se semifinalerna.

Ha det bra/MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards