Direktlänk till inlägg 18 maj 2017

Den sorgliga bilden av skånsk friidrott

Av Magnus Månsson - 18 maj 2017 16:06

Har i dag sänt ut en pressrelease inför en friidrottstävling för seniorer i Malmö den 23 maj.

Vi inbjöd till tävling i 14 grenar, fem fick strykas på grund av ingen anmälde sig. Totalt finns det i nuläget 43 anmälda i åtta grenar.

En bild av skånsk friidrott och den bristande viljan att få en ändring till stånd.

Om du är intresserad: Ta del!

 

PRESSINFORMATION FRÅN HELENEHOLMS IF

 

Tre av Europas bästa diskuskastare finns på startlistan vid Heleneholms IF:s Vårtävling på Heleneholms idrottsplats tisdagen den 23 maj, med första start klockan 18.30

Det är Upsalas Simon Pettersson (årsbästa 64.77) och MAI:s OS-finalist Axel Härstedt (63.98) och 20-årige Jakob Gardenkrans (57.95).

Även herrarnas 800-meterslopp håller bra klass med Skånes två främsta på distansen, IFK Trelleborgs Joakim Andersson och arrangörsföreningens Mattias Ohlsson. Det kan bli en segertid under 1.50

Men det är överlag väldigt små startfält. Tre av sex herrgrenar är inställda på grund av inga anmälda deltagare.

Det blir heller inga stafettlopp över 4x100 meter. Inga lag anmälde sig.

-        Vi hade trott att tävlingen låg bra i tiden, inte minst som ett genrep inför SM i stafett den 27 och 28 maj på Malmö stadion, kommenterar tävlingsledaren Magnus Månsson.

Planerna att ställa in tävlingen var långt gångna. Ekonomiskt kommer det att bli en förlust. Heleneholms IF hoppas att Skånes Friidrottsförbund delvis skall kompensera förlusten.

-        Både vi och förbundet anser att en kvällstävling för seniorer och äldre ungdomar borde vara en injektion för den tunna skånska friidrotten, säger Magnus Månsson.

Skånska friidrottare på seniornivå är på hemmaplan hänvisade till deltagande i de tiotal ungdomstävlingar, oftast heldagarstävlingar över två dagar. Intresset har oftast varit minimalt från seniorernas sida.

-        Det var därför vi ville göra ett försök att vid i alla fall ett tillfälle återskapa en tävling av det slag som var navet i den skånska friidrotten, när det fanns en ganska stor bredd.

-        Vi tror på idén och vill ge tävlingen chans. Hade vi ställt in hade det varit kört för framtiden och det är klart att årets glesa startfält kan göra att de aktiva inte känner sig inspirerade att återkomma nästa år, funderar Magnus Månsson. Men vi har i alla fall gjort ett försök som vi tror på sikt skulle gynna friidrotten.

Även om det är få deltagare per gren, är det hyfsad klass i de flesta grenar. MAI kommer exempelvis på tjejsidan med några av sina främsta 16—17-åringar.

-        Men jag kan inte sticka under stol med att jag är besviken på att Skånes enda elitklubb, MAI, förutom nu diskuskastarna på herrsidan inte anmält en enda senior på en tävling på hemmaplan, avrundar Magnus Månsson.

 

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Axel H

18 maj 2017 20:06

Hej Magnus!

Även för mig är startlistorna oväntat tomma. Mycket kan säkerligen förbättras till nästa år gällande information och marknadsföring då många aktiva fortfarande saknar kännedom om att det är en ny tävling i stan. När säsongsplaneringen läggs på hösten och ofta spikas efter inomhussäsongen bör alla veta och lockas av vad som erbjuds.

Från min egen del har jag sedan jag mottog det tillsammans med anmodan, fört budskapet vidare till den svenska kastareliten som fått inbjudan vilket resulterade i det starka diskusfältet då de bästa Växjöbaserade diskuskastarna kommer. Tvivlar på att det skett på samma sätt på ex. sprintsidan. När det gäller stafetter återstår det också tid innan de flesta lag är spikade i MAI då konkurrensen är hård på många sträckor. Bara det faktum att det står stafett på programmet bör dock vara lockade nog att åtminstone träna växlingar med tänkbara deltagare i skarpt läge.

Från Heleneholms del måste man också vända blicken mot den egna verksamheten och fråga sig vad man kan och faktiskt måste göra för att i framtiden själv fylla startlistorna med starka motståndare i de grenar som väljs in på tävlingsprogrammet. MAI har trots allt anmält 19 starter mot Heleneholms 3. Som du vet är det få saker som lockar friidrottare så mycket som goda förutsättningar och hög konkurrens.

Med förväntan mot min första och förhoppningsvis inte sista vårtävling på hemmaplan!
//Axel Härstedt

Magnus Månsson

19 maj 2017 12:19


Tack för kommentar, Axel!

Jag brukar, när det diskuteras friidrott (bland annat med Arne Andersson i Vellinge), alltid framföra förhoppningen att det vore fler elitaktiva än du som intresserade sig för friidrotten utanför den egna sfären. Därför är vi många som håller extra på dig ute i tävlingsvärlden.
Att se bortom egenintressena hade man önskat att även många tränare och ledare gjorde.
När jag bestämde mig för att göra ett sista ryck i friidrottens tjänst – den första ledarinsatsen gjorde jag 1954 i Skurups AIF – beslöt jag att vi i Heleneholms IF skulle arrangera en nationell tävling för att jag menar att en sådan behövs i den skånska friidrotten. Inte för de aktiva heleneholmarnas skull utan för skånsk friidrotts framtid.
Marknadsföring är svårt. Jag har vid tre tillfällen under höst och vinter vid möten med de skånska friidrottsklubbarna muntligt och via infopapper meddelat vad vi den 23 maj skulle anordna en tävling. Vid vinterns tre inomhustävlingar i Atleticum har jag muntligt och skriftligt pratat med ledare från Sverige och Danmark om tävlingen och vid olika tillfällen med enskilda aktiva, ledare och tränare. Som du vet kontaktade jag dig. Jag har bland annat pratat med en del tränare i MAI. En av dem ville att vi vid tävlingen skulle inleda med 4x100 och sen avsluta med ytterligare ett stafettlopp. För att ge maximal träning. Jag svarade: Finns intresse, fixar vi.
Till dags dato är över huvud taget inget enda stafettlag anmält.
Som du ser har jag lagt ner mycket tid just på att göra pr för tävlingen, men resultatet är ju inget vidare. Det känns som ett personligt nederlag.
Men trots det negativa ekonomiska utfallet genomför vi tävlingen år. Och om du lovar att återkomma med dina elitkompisar 2018 kan jag lova att jag som enda större uppdrag 2018 skall arrangera ytterligare en Vårtävling. För att få kontinuitet.
Inom Helenholms IF är vi fullt medvetna om våra brister. Efter den enligt mig nödvändiga separationen ut Öresund har klubben sex aktiva som är kvalificerade för Vårtävlingen, fyra ställer upp, en finns i USA och en skall lära sig att i framtiden ta ansvaret för (förhoppningsvis) årliga Vårtävlingar.
Det finns kanske anledning att notera att elva av MAI:s anmälda starter görs av aktiva som under ett varierat antal år tävlar för Heleneholm/Öresund.
Anledningen till detta får vi diskutera internt du och jag.
Lycka till i Halle och så ses vi på tisdag/MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Söndag 13 jan 13:55

Med rätta har skånsk handbolls förmåga att skapa elitspelare uppmärksammats rejält och välförtjänt i samband med den nyss påbörjade VM-turneringen. Grunden läggs naturligtvis ute i de välskötta klubbarnas ungdomsavdelningarna. Och där är Skåne star...

Av Magnus Månsson - Lördag 12 jan 13:50

VM-premiären i handboll är överstökad, svenskt 27—24 mot Egypten. En bra start. Och gårdagens siffror visade även i övrigt att handbollsvärlden är större än vad vi tror. Vid enstaka tillfällen är det kanske bäst att tillägga. Coachningen va...

Av Magnus Månsson - Fredag 11 jan 17:15

Om några timmar börjar handbolls-VM för Sveriges del. Med ett svenskt landslag som domineras av Skåne. Tre spelare (Jim Gottfridsson, Niclas Ekberg och Lukas Nilsson) kommer från  de båda Ystadklubbarna IFK och YIF, Lugi har fostrat Kim Ekdahl Du...

Av Magnus Månsson - Tisdag 8 jan 17:07

29—18 ena dagen, 29—29 dagen därpå. Två bra matcher för det svenska handbollslandslaget mot Ryssland inför VM, som börja på torsdag? Jag tycker det. Andra tycker tvärtom och fokuserar på de 0—7 under en period i andra matchens f...

Av Magnus Månsson - Lördag 5 jan 19:24

Ishockey är inte den sport jag har bäst koll på. Läser förstås med viss behållning alla krönikor och analyser av Sydsvenskans Kent Leijon Jönsson, som för övrigt har ett intressant språk. Och man kan aldrig undvika rubrikerna om alla allvarliga s...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se