Direktlänk till inlägg 18 maj 2017

Den sorgliga bilden av skånsk friidrott

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 maj 16:06

Har i dag sänt ut en pressrelease inför en friidrottstävling för seniorer i Malmö den 23 maj.

Vi inbjöd till tävling i 14 grenar, fem fick strykas på grund av ingen anmälde sig. Totalt finns det i nuläget 43 anmälda i åtta grenar.

En bild av skånsk friidrott och den bristande viljan att få en ändring till stånd.

Om du är intresserad: Ta del!

 

PRESSINFORMATION FRÅN HELENEHOLMS IF

 

Tre av Europas bästa diskuskastare finns på startlistan vid Heleneholms IF:s Vårtävling på Heleneholms idrottsplats tisdagen den 23 maj, med första start klockan 18.30

Det är Upsalas Simon Pettersson (årsbästa 64.77) och MAI:s OS-finalist Axel Härstedt (63.98) och 20-årige Jakob Gardenkrans (57.95).

Även herrarnas 800-meterslopp håller bra klass med Skånes två främsta på distansen, IFK Trelleborgs Joakim Andersson och arrangörsföreningens Mattias Ohlsson. Det kan bli en segertid under 1.50

Men det är överlag väldigt små startfält. Tre av sex herrgrenar är inställda på grund av inga anmälda deltagare.

Det blir heller inga stafettlopp över 4x100 meter. Inga lag anmälde sig.

-        Vi hade trott att tävlingen låg bra i tiden, inte minst som ett genrep inför SM i stafett den 27 och 28 maj på Malmö stadion, kommenterar tävlingsledaren Magnus Månsson.

Planerna att ställa in tävlingen var långt gångna. Ekonomiskt kommer det att bli en förlust. Heleneholms IF hoppas att Skånes Friidrottsförbund delvis skall kompensera förlusten.

-        Både vi och förbundet anser att en kvällstävling för seniorer och äldre ungdomar borde vara en injektion för den tunna skånska friidrotten, säger Magnus Månsson.

Skånska friidrottare på seniornivå är på hemmaplan hänvisade till deltagande i de tiotal ungdomstävlingar, oftast heldagarstävlingar över två dagar. Intresset har oftast varit minimalt från seniorernas sida.

-        Det var därför vi ville göra ett försök att vid i alla fall ett tillfälle återskapa en tävling av det slag som var navet i den skånska friidrotten, när det fanns en ganska stor bredd.

-        Vi tror på idén och vill ge tävlingen chans. Hade vi ställt in hade det varit kört för framtiden och det är klart att årets glesa startfält kan göra att de aktiva inte känner sig inspirerade att återkomma nästa år, funderar Magnus Månsson. Men vi har i alla fall gjort ett försök som vi tror på sikt skulle gynna friidrotten.

Även om det är få deltagare per gren, är det hyfsad klass i de flesta grenar. MAI kommer exempelvis på tjejsidan med några av sina främsta 16—17-åringar.

-        Men jag kan inte sticka under stol med att jag är besviken på att Skånes enda elitklubb, MAI, förutom nu diskuskastarna på herrsidan inte anmält en enda senior på en tävling på hemmaplan, avrundar Magnus Månsson.

 

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Axel H

Torsdag 18 maj 20:06

Hej Magnus!

Även för mig är startlistorna oväntat tomma. Mycket kan säkerligen förbättras till nästa år gällande information och marknadsföring då många aktiva fortfarande saknar kännedom om att det är en ny tävling i stan. När säsongsplaneringen läggs på hösten och ofta spikas efter inomhussäsongen bör alla veta och lockas av vad som erbjuds.

Från min egen del har jag sedan jag mottog det tillsammans med anmodan, fört budskapet vidare till den svenska kastareliten som fått inbjudan vilket resulterade i det starka diskusfältet då de bästa Växjöbaserade diskuskastarna kommer. Tvivlar på att det skett på samma sätt på ex. sprintsidan. När det gäller stafetter återstår det också tid innan de flesta lag är spikade i MAI då konkurrensen är hård på många sträckor. Bara det faktum att det står stafett på programmet bör dock vara lockade nog att åtminstone träna växlingar med tänkbara deltagare i skarpt läge.

Från Heleneholms del måste man också vända blicken mot den egna verksamheten och fråga sig vad man kan och faktiskt måste göra för att i framtiden själv fylla startlistorna med starka motståndare i de grenar som väljs in på tävlingsprogrammet. MAI har trots allt anmält 19 starter mot Heleneholms 3. Som du vet är det få saker som lockar friidrottare så mycket som goda förutsättningar och hög konkurrens.

Med förväntan mot min första och förhoppningsvis inte sista vårtävling på hemmaplan!
//Axel Härstedt

Magnus Månsson

Fredag 19 maj 12:19


Tack för kommentar, Axel!

Jag brukar, när det diskuteras friidrott (bland annat med Arne Andersson i Vellinge), alltid framföra förhoppningen att det vore fler elitaktiva än du som intresserade sig för friidrotten utanför den egna sfären. Därför är vi många som håller extra på dig ute i tävlingsvärlden.
Att se bortom egenintressena hade man önskat att även många tränare och ledare gjorde.
När jag bestämde mig för att göra ett sista ryck i friidrottens tjänst – den första ledarinsatsen gjorde jag 1954 i Skurups AIF – beslöt jag att vi i Heleneholms IF skulle arrangera en nationell tävling för att jag menar att en sådan behövs i den skånska friidrotten. Inte för de aktiva heleneholmarnas skull utan för skånsk friidrotts framtid.
Marknadsföring är svårt. Jag har vid tre tillfällen under höst och vinter vid möten med de skånska friidrottsklubbarna muntligt och via infopapper meddelat vad vi den 23 maj skulle anordna en tävling. Vid vinterns tre inomhustävlingar i Atleticum har jag muntligt och skriftligt pratat med ledare från Sverige och Danmark om tävlingen och vid olika tillfällen med enskilda aktiva, ledare och tränare. Som du vet kontaktade jag dig. Jag har bland annat pratat med en del tränare i MAI. En av dem ville att vi vid tävlingen skulle inleda med 4x100 och sen avsluta med ytterligare ett stafettlopp. För att ge maximal träning. Jag svarade: Finns intresse, fixar vi.
Till dags dato är över huvud taget inget enda stafettlag anmält.
Som du ser har jag lagt ner mycket tid just på att göra pr för tävlingen, men resultatet är ju inget vidare. Det känns som ett personligt nederlag.
Men trots det negativa ekonomiska utfallet genomför vi tävlingen år. Och om du lovar att återkomma med dina elitkompisar 2018 kan jag lova att jag som enda större uppdrag 2018 skall arrangera ytterligare en Vårtävling. För att få kontinuitet.
Inom Helenholms IF är vi fullt medvetna om våra brister. Efter den enligt mig nödvändiga separationen ut Öresund har klubben sex aktiva som är kvalificerade för Vårtävlingen, fyra ställer upp, en finns i USA och en skall lära sig att i framtiden ta ansvaret för (förhoppningsvis) årliga Vårtävlingar.
Det finns kanske anledning att notera att elva av MAI:s anmälda starter görs av aktiva som under ett varierat antal år tävlar för Heleneholm/Öresund.
Anledningen till detta får vi diskutera internt du och jag.
Lycka till i Halle och så ses vi på tisdag/MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 25 juli 19:44

De är skicklig, fotbollsagenterna. Eller är det sportcheferna i klubbarna ute i vida världen som är godtrogna? Jag får ofta sådana här tankar när man läser om alla de fotbollsövergångar som sker – också i vida världen. Men låt oss hålla oss...

Av Magnus Månsson - Måndag 24 juli 15:38

Har från och till sett några matcher i EM-fotbollen för damer. Det lär bli fler när turneringen går in i slutspelet. Då det också kan vara dags med några synpunkter. Redan nu kan man dock konstatera att målvakterna – med några undantag &ndash...

Av Magnus Månsson - Lördag 22 juli 14:28

Om några timmar inleds andra halvlek av Allsvenskan i fotboll, modell 2017. Första halvlek har givetvis gett antydningar om hur tabellen kommer att se ut efter 30 omgångar. Delvis i alla fall, men med ett värvningsfönster vidöppet åt alla håll kan ...

Av Magnus Månsson - Torsdag 20 juli 17:36

Det ät lite dämpat i MFF-land i dessa dagar. Det märks i samtal med fans. Och i den MFF-sympatiserade delen av massmedia. Elimineringen i kvalet till Champions League mot Vardar (1—3) har satt sina spår. Favoriterna höll inte den klass man ...

Av Magnus Månsson - Tisdag 18 juli 16:53

På Ystads läroverk på gymnasiet hade jag i svenska en lärare i svenska, lektor Birger Blomqvist. Han var en mycket bra lärare. Lektorn, det var inre ”Birger” i slutet av 1950-talet, betonade vikten av ordens betydelse, att värdera dem. ...

Presentation

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se