Direktlänk till inlägg 13 november 2016

Simningen övertrumfar friidrotten i Skåne

Av Magnus Månsson - 13 november 2016 12:34

Efter cirka tio år utanför de stora rubrikerna efter ett SM i simning hamnade Malmö KK åter där efter inne-SM nu senast.

Ett 20-tal år har MKK blivit bästa SM-klubb, men problem med komfort och tider i simhallen har inneburit att klubben tappat rejäl mark i konkurrensen med övriga klubbar i landet. I stället har Helsingborgs Simsällskap övertagit den skånska, och ofta också den svenska, SM-tronen.

I SM visade Skåne dock att det finns två elitklubbar i distriktet. I ”breddtävlingen” var Helsingborg tvåa, MKK fyra, i medaljtabellen; 2) HS, 3) MKK. Vi pratar seniorer.

Men inte nog med att två Sveriges toppklubbar var skånska, det fanns ytterligare sex föreningar med på breddlistan och tre på medaljlistan.

Det finns en bredd i skånsk simning som är överlägsen exempelvis friidrottens.

I friidrott på elitplanet finns bara Malmö AI, fyra av de mindre klubbarna hade några ströplaceringar bland de sex främsta, inga medaljer. Friidrottsredovisningen är baserad på alla 2016 års SM, simningens endast på inne-SM.

MAI har samlat nästan all Skånelit (plus elitaktiva från andra distrikt). De två framgångsrika simklubbarna har förvisso också aktiva från andra Skåneklubbar men många av dessa har likväl kunnat bibehålla några av sina talanger och utveckla dem till elit.

Beundransvärt! Jag menar att det hade kunnat gå även i inom friidrotten. Men alla tycks tro att gräset är grönare (grönsvartare) på andra sidan.

Att jämföra är svårt och inte alltid rättvist. Förutsättningar och kriterier är annorlunda. Men friidrotten och simningen har många beröringspunkter.

Ser man på antalet deltagare i SM har simningen ett klart övertag trots kvalgränser. 30 till 40 startade per gren är det vanliga, i några fall upp och till och med över 50. I friidrott – och jag räknar endast löpningarna – ungefär 20 men på vissa distanser under tio.

Mest frapperande är skillnaderna i stafetterna/lagkapperna. I bästa fall finns det ett skånskt seniorlag med i friidrott, i simning oftast fem, sex. Inte ens om friidrotten tar hjälp av (den överflödiga) 22-årsgruppen och även 19-åringarna kommer man upp i simningens siffror.

Men påpeka kanske någon ”friidrottsförsvarare”: I simning kan även riktigt unga framgångsrikt deltaga i SM i en lagkapp.

Förvisso finns det några fall, men åldersmässigt har ett lag i simning och friidrott i SM-sammanhang på seniorsidan numera en likvärdig åldersstruktur.

Generellt sett har simningen lyckats behålla sina aktiva längre upp i åldrarna. Friidrotten har gått den motsatta vägen.

Jag har ingen förklaring till varför skånsk simning har en bättre bredd och topp på de flesta områden än den skånska friidrotten.

Men varför inte fråga!?

Friidrotten behöver hjälp.

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Kenneth Riggberger

13 november 2016 20:43


Kenneth RiggbergerKenneth Riggberger Magnus! Som jag sagt till dig innan. För att få fram elit krävs Elittränare. Och det finns inte så många kvar i Skåne när det gäller friidrott. Det är förmodligen fler inom simning annars hade de inte fått de framgångar det har haft.

Magnus Månsson

13 november 2016 21:02

Mina frågor:
1) Varför har då Skåne så få elittränare?`
2) Lever alla som kallar sig elittränare upp till kraven?
3) De tränare som fört ungdomarna till den kapacitet de har, har inte en del av dem även förmågan att träna ungdomarna ytterligare mot senioreliten? Övergångarna till storklubbarna har i många fall inte inneburit resultatutveckling.
4) Det måste finnas en bredd utanför den absoluta toppen för att ur denna kader kanske få intresserade att bli tränare och ledare, en bristvara.
5) För att få hyggliga stafettlag i Sverige behövs inte elitaktiva, bara en viss bredd, som inte finns.
Skånsk friidrott har mycket att ta tag i.
MM

 
Ingen bild

Kenneth Riggberger

14 november 2016 12:20

1 SFIF hade ingen elittränarutbildning nästan under hela 90-talet det är det priset vi får betal nu. Det finns helt enkelt för liteelittränare i Skåne. 2 Svårt att veta men det finns nog en del som inte håller måttet. 3 Det är stor skillnad att vara ungdomstränare och elittränare det är två helst skilda saker. Men de flesta bara kör på som de alltid har gjort och det är inte bara i Skåne uten i hela landet. Vissa har klarat sig bra vid övergångar till storklubbarna vissa inte. 4 Absolut det finns säkert många barn och ungdommar i träning i Skåne även om det är färre nu än förr skulle jag tro. Problemet blir när de sedan slutat gymnasiet vad ska de ta vägen om det inte finns tillräckligt med tränare som kan hjälpa dem till eliten.5 Det är samma här att det finns inte tillräckligt med aktiva som kan skapa lag till stafetter. Om jag minns rätt var det inte så många lag på stafett SM från Skåne. Ja Skåen har mycket att ta tag i och man bör börja med tränarfrågan så de aktiva har någon som kan hjälpa dem. HAET!

Magnus Månsson

14 november 2016 12:36

Tack!
Kompletteringar
4) Antalet tränande/tävlande ungdomar är radikalt mycket färre än kanske någonsin, på pojksidan ända från 13-årsåldern.
5) Det fanns distanser på seniorsidan vid stafett-SM utan något skånskt lag och så var det även i några ungdomsklasser.
Tillägg;
Antalet ledare i de flesta funktioner, vi pratar Skåne, är också en bristvara och utan dessa får vi inga aktiva som en eventuell större tränarkader kan ta hand om.
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Onsdag 17 jan 17:06

Hur skall man värdera gårdagens handbollsseger i EM mot Kroatien? Och utmärkelserna vid Idrottsgalan, Jerringpriset och de övriga. I min enkla värld betyder en EM-vinst så oerhört mycket mer än ett pris, tilldelat efter en prestation man redan en...

Av Magnus Månsson - Söndag 14 jan 17:39

Skånsk ungdomshandboll har en ypperlig bredd. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Liksom i friidrott och i fotboll (som jag berört i tidigare inlägg) finns det inom handbollen mer eller mindre stora vita fläckar, det vill säga orter/...

Av Magnus Månsson - Lördag 13 jan 11:55

Skall EM-handbollen för Sveriges del ta slut redan på tisdag? Det är väl ett realistiskt tips efter 24—26 mot Island efter den stundtals pinsamma insatsen i gårdagens premiär. Men nu är det ju handboll med dess små marginaler. Och så det ...

Av Magnus Månsson - Fredag 12 jan 15:32

Kingsley Sarfo har åter hamnat i rubrikernas centrum. Sarfo är MFF-spelaren som är anklagad för att ha sex med en tjej som ännu inte fyllt 15 år. Observera att det enligt åtalet INTE rör sig om våldtäkt. Efter att ha varit avstängd från den gemen...

Av Magnus Månsson - Torsdag 11 jan 20:25

Arsenal eller Vardar? Ja, det är förstås inte säkert att det blir Vardar, men ett lag av samma internationella ljuskraft. MFF: senaste nytillskott Fouad Bachirou föredrar tydligen den sportsligt mindre utmanande uppgiften att möta ett lag från den ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se