Direktlänk till inlägg 13 november 2016

Simningen övertrumfar friidrotten i Skåne

Av Magnus Månsson - 13 november 2016 12:34

Efter cirka tio år utanför de stora rubrikerna efter ett SM i simning hamnade Malmö KK åter där efter inne-SM nu senast.

Ett 20-tal år har MKK blivit bästa SM-klubb, men problem med komfort och tider i simhallen har inneburit att klubben tappat rejäl mark i konkurrensen med övriga klubbar i landet. I stället har Helsingborgs Simsällskap övertagit den skånska, och ofta också den svenska, SM-tronen.

I SM visade Skåne dock att det finns två elitklubbar i distriktet. I ”breddtävlingen” var Helsingborg tvåa, MKK fyra, i medaljtabellen; 2) HS, 3) MKK. Vi pratar seniorer.

Men inte nog med att två Sveriges toppklubbar var skånska, det fanns ytterligare sex föreningar med på breddlistan och tre på medaljlistan.

Det finns en bredd i skånsk simning som är överlägsen exempelvis friidrottens.

I friidrott på elitplanet finns bara Malmö AI, fyra av de mindre klubbarna hade några ströplaceringar bland de sex främsta, inga medaljer. Friidrottsredovisningen är baserad på alla 2016 års SM, simningens endast på inne-SM.

MAI har samlat nästan all Skånelit (plus elitaktiva från andra distrikt). De två framgångsrika simklubbarna har förvisso också aktiva från andra Skåneklubbar men många av dessa har likväl kunnat bibehålla några av sina talanger och utveckla dem till elit.

Beundransvärt! Jag menar att det hade kunnat gå även i inom friidrotten. Men alla tycks tro att gräset är grönare (grönsvartare) på andra sidan.

Att jämföra är svårt och inte alltid rättvist. Förutsättningar och kriterier är annorlunda. Men friidrotten och simningen har många beröringspunkter.

Ser man på antalet deltagare i SM har simningen ett klart övertag trots kvalgränser. 30 till 40 startade per gren är det vanliga, i några fall upp och till och med över 50. I friidrott – och jag räknar endast löpningarna – ungefär 20 men på vissa distanser under tio.

Mest frapperande är skillnaderna i stafetterna/lagkapperna. I bästa fall finns det ett skånskt seniorlag med i friidrott, i simning oftast fem, sex. Inte ens om friidrotten tar hjälp av (den överflödiga) 22-årsgruppen och även 19-åringarna kommer man upp i simningens siffror.

Men påpeka kanske någon ”friidrottsförsvarare”: I simning kan även riktigt unga framgångsrikt deltaga i SM i en lagkapp.

Förvisso finns det några fall, men åldersmässigt har ett lag i simning och friidrott i SM-sammanhang på seniorsidan numera en likvärdig åldersstruktur.

Generellt sett har simningen lyckats behålla sina aktiva längre upp i åldrarna. Friidrotten har gått den motsatta vägen.

Jag har ingen förklaring till varför skånsk simning har en bättre bredd och topp på de flesta områden än den skånska friidrotten.

Men varför inte fråga!?

Friidrotten behöver hjälp.

 

 
 
Ingen bild

Kenneth Riggberger

13 november 2016 20:43


Kenneth Riggberger







Kenneth Riggberger Magnus! Som jag sagt till dig innan. För att få fram elit krävs Elittränare. Och det finns inte så många kvar i Skåne när det gäller friidrott. Det är förmodligen fler inom simning annars hade de inte fått de framgångar det har haft.

Magnus Månsson

13 november 2016 21:02

Mina frågor:
1) Varför har då Skåne så få elittränare?`
2) Lever alla som kallar sig elittränare upp till kraven?
3) De tränare som fört ungdomarna till den kapacitet de har, har inte en del av dem även förmågan att träna ungdomarna ytterligare mot senioreliten? Övergångarna till storklubbarna har i många fall inte inneburit resultatutveckling.
4) Det måste finnas en bredd utanför den absoluta toppen för att ur denna kader kanske få intresserade att bli tränare och ledare, en bristvara.
5) För att få hyggliga stafettlag i Sverige behövs inte elitaktiva, bara en viss bredd, som inte finns.
Skånsk friidrott har mycket att ta tag i.
MM

 
Ingen bild

Kenneth Riggberger

14 november 2016 12:20

1 SFIF hade ingen elittränarutbildning nästan under hela 90-talet det är det priset vi får betal nu. Det finns helt enkelt för liteelittränare i Skåne. 2 Svårt att veta men det finns nog en del som inte håller måttet. 3 Det är stor skillnad att vara ungdomstränare och elittränare det är två helst skilda saker. Men de flesta bara kör på som de alltid har gjort och det är inte bara i Skåne uten i hela landet. Vissa har klarat sig bra vid övergångar till storklubbarna vissa inte. 4 Absolut det finns säkert många barn och ungdommar i träning i Skåne även om det är färre nu än förr skulle jag tro. Problemet blir när de sedan slutat gymnasiet vad ska de ta vägen om det inte finns tillräckligt med tränare som kan hjälpa dem till eliten.5 Det är samma här att det finns inte tillräckligt med aktiva som kan skapa lag till stafetter. Om jag minns rätt var det inte så många lag på stafett SM från Skåne. Ja Skåen har mycket att ta tag i och man bör börja med tränarfrågan så de aktiva har någon som kan hjälpa dem. HAET!

Magnus Månsson

14 november 2016 12:36

Tack!
Kompletteringar
4) Antalet tränande/tävlande ungdomar är radikalt mycket färre än kanske någonsin, på pojksidan ända från 13-årsåldern.
5) Det fanns distanser på seniorsidan vid stafett-SM utan något skånskt lag och så var det även i några ungdomsklasser.
Tillägg;
Antalet ledare i de flesta funktioner, vi pratar Skåne, är också en bristvara och utan dessa får vi inga aktiva som en eventuell större tränarkader kan ta hand om.
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 13 maj 18:22

Jag har fått ett nytt favoritlag i fotboll. Nja, favoritlag är förstås att ta i, det skall lite mer till än några enstaka matcher för att få en stabil plats i mitt fotbollshjärta. Men jag erkänner att jag på senare tid gärna sett och följt Bayern L...

Av Magnus Månsson - Torsdag 9 maj 18:49

Vad får man för pengarna nu för tiden? Jag tänker på den allsvenska fotbollsvärlden och i detta fall IFK Göteborg. Funderingarna kom upp i samband med derbyt i veckan mellan Gais och IFK, 2—1. I startelvan kom IFK med sju spelare med utländ...

Av Magnus Månsson - Tisdag 7 maj 18:03

Ett silver och ett brons blev den skånska utdelningen vid Final four i basket för juniorer och ungdomar, som avgjordes i helgen i Uppsala. Men ack så nära Eos U 21-lag för flickor var ett guld. Lundatjejerna förlorade finalen mot Alvik med 90&mdash...

Av Magnus Månsson - Måndag 6 maj 17:03

Varför är de alltid samma visa i MFF-land när laget förlorat? Som nu efter Elfsborgs 3—1-vinst i går. Till MFF-land räknar jag in Sydsvenskans sport, den enda Malmöbaserade tidning eller site jag läser regelbundet. Det är alltid MFF som gör...

Av Magnus Månsson - Fredag 3 maj 20:39

I helgen avgörs Final Four i basket, slutspelet i J- och USM. I Uppsala samlas 40 lag, uppdelade i 10 grupper, från hela landet. Det där med hela landet är förstås en sanning med en stor portion av modifikation. Svensk ungdomsbasket på den här ni...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards