Alla inlägg den 28 juli 2015

Av Magnus Månsson - 28 juli 2015 21:13

Det är åter svarta rubriker kring IFK Malmö.

Det är inget ovanligt, det har varit åtskilliga sådan under många år.

Det finns dock ett annat IFK Malmö, värt att hylla.

Krisrubrikerna rör Fotbollsklubben IFK Malmö. Handbollsföreningen IFK Malmö lever ett friskt och expanderande liv.

Jag har ingen aning om detaljerna i fotbollsbråket, känner ingen varken i lagen eller i organisationen. En usel ekonomi på konkursens brant under en lång, lång tid är naturligtvis grundproblemet. Att samtidigt ha en målsättning att snabbt återta en plats i Svensk Elitfotboll är orealistiskt. IFK:s stolta historia med över 60 spelår på de två högsta nivåerna är ett mentalt hinder. Styrelserna, och de har varit många, tror att supportrarna -- som väl allvarligt talat är inte är speciellt många -- kräver att IFK inte skall spela i de lägre serierna. Men har man nu hamnat där man är, är det långsiktighet som gäller. Ekonomin måste stabiliseras, det måste bli kontinuitet i spelarleden, ungdomssektionen måste byggas upp från grunden och ges resurser samtidigt som hela organisationen ses över. Men det viktigaste, det måste finnas en enig styrelse som kan jobba tillsammans under en lång tidsperiod.

Att bygga upp en elitförening från den position IFK-fotbollen nu befinner sig tar minst tio år. Det måste alla inse, allt annat är luftslott.

***

En -- jag betonar en -- av anledningarna till nybildningen och namnändringen till HK Malmö 2007 var att IFK Malmö HF Elit inte ville sammankopplas med fotbollen i IFK, som då också figurerade i pressen på grund av ekonomiska problem. HK fick IFK:s Elitserieplats.

Några sanna IFK-are med Joakim Björkman i spetsen ville dock att namnet IFK skulle finnas kvar i handbollen och ungdomsverksamheten fortsatte. Den är nu stor och förra säsongen fullföljde 23 gula lag sitt seriespel. IFK är Skånes tionde största handbollsförening. Klart störst i Malmö.

Inför det kommande spelåret har IFK anmält 26 lag till Skåneserierna, därav 24 för ungdomar. Fem av dem kommer att deltaga i SM för juniorer och ungdomar för att utvecklas i tuffare miljö och socialt svetsas samman vid resorna.

Någon elitplan har IFK, Handboll ännu inte. Organisationen är inte klar för detta steg. Inom något år hoppas man någorlunda kunna fylla de lite skämmiga luckor som finns inom Malmös seniorhandboll.

Som ett led i att utbilda ungdomarna har man lyckats knyta många tränare med gedigen handbollsbakgrund till verksamheten. Även om Per Larsson (tillfälligt?) tackat för sig är det en bra skara Malmöbekantningar i tränarkadern, Peter ”Skalpen” Samuelsson Rikard Lindgren, Andreas Sant, Robert Andersson, Joakim Björkman och Niclas Beijer. Dessutom finns Lugis före detta elitspelare Göran Löfquist med på listan plus några fler.

Dessutom är en världsmästare, förvisso i kanot, ansvarig för fysträningen för damlaget, Magnus Sköldbeck.

***

Kontrasterna är onekligen stora inom den gula IFK Malmö-familjen. Jag föredrar, som ni förstår, handbollens upplägg för att bli bättre och bra.

***

Det lär finnas en Magnus Månsson i HK Malmös styrelse. På förekomna anledningar vill jag berätta att det inte är jag.

 

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards