Direktlänk till inlägg 29 januari 2015

Starka, skånska handbollsmetropoler

Av Magnus Månsson - 29 januari 2015 12:42

I helgen startar steg 4 i handbollens USM, som skall ge de åtta lag i de sex grupperna, som skall spela final i Jönköping den 17 till och med den 19 april.

Från början startade 97 skånska lag från 30 föreningar, nu återstår 34 lag från 15 föreningar. Det visar på den bredd och topp som finns inom skånsk ungdomshandboll.

Flest lag kvar har H 43 Lund med sex, damjuniorlaget har försvunnit, men i genäld har H 43 två lag i flickornas B-grupp, 14-åringarna. Med sina sex lag är Lundaklubben näst bäst i landet efter suveräna Sävehof med nio kvarvarande lag.

Att Lund är Skånes breddmässiga handbollshuvudstad bevisas av att Lugi med sina fem lag tillsammans med en handfull andra föreningar i landet är den tredje största ungdomsklubben i Sverige med USM-mått mätt.

Elitserieklubbarna Eslövs IK, damer, och IFK Kristianstad och Ystads IF, herrar, visar år efter år också på kontinuitet i återväxten med fortsatt spel för tre lag.

Utanför elitlagen är Bjärredklubben Ankaret med sina tre lag värt uppmärksamhet.

Eslöv är en handbollsmetropol. Ortens herrklubb, Eslövs HF, kompletterar EIK:s tre lag med ett i Pojkar B.

I Ystad har flickhandbollen vuxit på senare år. Denna säsong är det IK Pandora som har möjlighet att med 16-årslaget nå ända fram till Jönköping.

I Kristianstadstrakten är intresset stort med bra snurr på verksamheten, förutom IFK:s tre lag har Vinslöv två samt Näsby och Åhus vardera ett lag kvar.

Övriga klubbar med kvarvarande förhoppningar är OV Helsingborg (2) och ett vardera för Dalhem (Malmö), Trelleborg och GW Landskrona.

I juniorklasserna återstår 16 lag, i Pojkar A 20 och de tre övriga 32.

Totalt sett skall 148 lag bli 48 under steg 4. De 148 lagen är fördelade på 73 föreningar.

 

PS!

Detta är en pressrelease från Skånes Handbollförbund, som kanske har ett allmänt intresse, då den visar på de regionala skillnaderna. I nuläget i alla fall.

Trelleborg jobbar på bra, i Malmö breddar IFK Malmö och Dalhem (på damsidan) underlaget och i Helsingborg har OV många lag. Så det finns hopp om en än bredare skånsk ungdomshandboll.

Men det finns orter runt om i Skåne utan någon större verksamhet och också platser utan någon handboll alls. 

DS

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Av Magnus Månsson - Måndag 8 april 16:42

I kväll är det en stormatch i handboll i Malmö. Jag menar att en kvartfinal i SM mellan HK Malmö och landets för närvarande mest intressanta lag, Sävehof, är värd epitetet ”stormatch”. Det är troligen HK:s sista hemmamatch den här säs...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29 30
31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards