Direktlänk till inlägg 7 januari 2015

Internationella Lundaspel, Skånecupen ett MM

Av Magnus Månsson - 7 januari 2015 11:22

Den stora helgen är slut och därmed också de stora ungdomsturneringarna i Malmö och Lund.

I Lund med omnejd har unga spelare satt sin prägel på hela omgivningen. I Malmö har en minskad verksamhet varit koncentrerad till Stadionområdet. I handbolls- och basketturneringarna i Lund har lagen kommit från stora delar av Sverige och i de äldre klasserna inte minst från utlandet. I många åldersgrupper är den numerära överlägsenheten stor liksom kvaliteten.

Skånecupen i fotboll är ett öppet Malmömästerskap med några få lag från närliggande orter med ett minimalt inslag av klubbar från Danmark.

Lundaspelen är två internationella storturneringar, Skånecupen ett förstorat MM.

Det är i detta ljus Malmö FF:s framgångar, sju vinster av åtta i ungdomsklasserna, skall bedömas.

MFF.s totala Malmödominans är naturlig. Konkurrensen är liten. I de spelarporträtt som jag läst finns det givna mönstret: några säsonger i knatteåren i någon av regionens många duktiga föreningar och sen tar de främsta talangerna steget över till storklubben. Med en sådan rekrytering är givetvis MFF ohotad i en regional konkurrens.

Ur denna stora talangbredd utkristalisers givetvis några som hamnar i MFF:s A-trupp, men var hamnar alla de som fastnar på vägen? Det måste ju krylla av spelare med kapacitet för spel i Superettan och division 1, två nivåer som är tomma på Malmölag.

Så ser Malmös fotbollslandskap ut på herrsidan. Bra eller ...?

Det finns anledning att återkomma.

***

Såg i en intervju i samband med Skånecupen att Roland Larsson, en av de huvudansvariga för MFF:s ungdomssektion, menade att MFF har landets bästa ungdomsavdelning. Jag vet inte vilka grunder Roland har för sitt påstående.

I U 21-serien, av två i landet, kom MFF till B-slutspel. men den serien bortser jag från. Klubbarnas satsningar är så olika.

I U 19 ena, av två, serier blev MFF trea, nio poäng efter Häcken, och i U 17 med samma antal grupper också trea, 20 poäng efter Elfsborg, som sen eliminerade MFF i SM-kvarstfinalen.

I en regionserie i P 16 vann MFF med en differens på nio poäng före Elfsborg.

I Skåneserierna från P 15 och neråt deltager MFF med “underåriga” lag, men 2014 vann man inte en enda serie.

Något statistiskt belägg för Roland Larssons påstående är svåra att finna.

***

Hur viktigt är det att vinna en final i Skånecupen för en så dominerande förening som MFF? Tydligen betydelsefullt eftersom man lät 15-årige Mattias Svanberg spela tre finaler. I min värld sätter jag ett frågetecken för en sådan matchning av en 15-åring. I synnerhet -- handen på hjärtat -- som det i ett idrottsligt större perspektiv för en europeisk storklubb en klassvinst i en regional turnering -- till och med inomhus -- inte betyder något. Kanske bara en maktdemonstration.

***

En sak lärde jag i helgen. Händer något i idrottsväg (till exempel en VM-förberedande match i handboll i Malmö) dagen före en tidningsfri dag, så finns inget att läsa om detta i Sydsvenskans papperstidning, inte ens resultatet, i den första dagen med tidning. Inte ens en uppföljning.

 

 

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Grubblaren

18 februari 2015 16:16

Tycker att du har helt fel. Framgång för en ungdomssektion går inte att mäta i titlar. I ungdomslag kan du vara resultatorienterad men för den sakens skull inte resultatfixerad. Man kan ta beslut som är det bästa för individers utveckling men inte är bäst för de olika lagens resultat.

Det finns flera sätt mäta hur framgångsrik en umgdomssektion är i statistik, om man nu vill göra det. Det ena är hur många elitspelare klubben får fram. Nackdelen med detta är att det skiljer sig i vilken nivå representationslagen håller. Det är givetvis svårare för en spelare att ta en startplats i MFF än i Ängelholm.

Ett annat sätt är att titta på ungdomslandslagen. Detta är inte heller helt tillförlitligt eftersom det är subjektiva uttagningar av enskilda förbundskaptener som avgör. Men ser man på ungdomslandslagen (ffa de yngre) så är det stor dominans av MFF-spelare.

Så jag tycker helt klart att Roland har belägg när han säger att MFF har landets bästa ungdomssektion

Magnus Månsson

19 februari 2015 18:51

Ja, du Grubblaren, vem du nu är, ditt resonemang, som jag tycker är logiskt och som jag helt och fullt respekterar, visar på det omöjliga att utse någon förening till Sveriges bästa. Det finns inga kriterier.
Mvh
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Måndag 17 feb 17:40

Målet var att nå Allsvenskan. Det klarade LB 07. Men med ”fel” lag. Damlaget fixade det. Men egentligen var det herrarna som skulle bli allsvenska. LB 07:s historia är intressant, men på samma gång lite tragisk. Den visar på den optim...

Av Magnus Månsson - Onsdag 12 feb 11:56

En bred ungdomsverksamhet är det bästa hälsotecknet för idrotten och dess specialförbund. Jag resonerar i ett tävlingsperspektiv och tar inte med tävlingar för barn under 13 år. De är förvisso många, men enligt min uppfattning för många. Visserlige...

Av Magnus Månsson - Måndag 10 feb 13:09

Hade tänkt skriva ner dessa funderingar redan i lördags, men det finns uppdrag jag inte vill missa. Som att vara funktionär vid Heleneholms IF:s friidrottstävling Atleticumspelen. Även om heldagar blivit halvdagar kräver det sin man och orken räckt...

Av Magnus Månsson - Fredag 7 feb 16:53

Malmö är för litet. Ja, för att ha mer än ett elitlag i varje idrott. Eller till och med elitklubb om vi går utanför lagsporterna. Jag har skrivit det tidigare. Och i dessa dagar finns det all anledning att upprepa sig. I fjor Panterns ishockeyla...

Av Magnus Månsson - Onsdag 5 feb 16:52

H 43, Lund och Malbas, Malmö. Två tidigare elitklubbar i handboll och basket. På både dam- som herrsidan. Två klubbar som av olika orsaker hamnat långt ner i seriesystemen för seniorer. Också för båda könen. Men det finns andra, mera positiva, ...

Presentation

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29 30
31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se