Direktlänk till inlägg 18 december 2014

Glädjekalkyl och ankdamm

Av Magnus Månsson - 18 december 2014 21:58

Marta i FC Rosengård i ytterligare tre år.

Givetvis glädjande för alla som vill se en av damfotbollens mest spektakulära spelare på hemmaplan och självfallet också en investering mot en hägrande slutseger i Champions league.

Jag är alldeles för dåligt insatt i Rosengårds internationella konkurrenters spelartrupper för att rätt värdera motståndet. Men kan någon förening ha ett bättre lag än Rosengårds? Nästan idel utländska världsstjärnor, kompletterade med svenska landslagsspelare. I min lilla värld kan det knappast bli bättre.

***

Marta är -- har kanske med nyhetens behag för faktiskt ganska år sedan varit -- den stora publikmagneten i svensk damfotboll. Jag är ingen flitig besökare på dammatcherna i Malmö, det blir några besök per säsong, men när Marta kommit på besök med sitt Umeå eller Tyresö har jag varit trogen.

Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson kalkylerade i en tv-intervju med att hennes medverkan bland annat skulle innebära att det kommer mellan 400 och 700 åskådare mer per match för att (delvis) kompensera de utökade utgifterna för hennes kontrakt.

Visst belägg har han för sin optimistiska kalkyl. Rosengårds publiksnitt 2014 på de sju matcherna utan Marta var 859, de tre med henne 1 498.

Men i de tre ingår en med gratis entré (2 153 mot Jitex), ett derby (1 000 mot Kristianstad) och så prisutdelningsmatchen mot AIK (1 343). Det är tre matcher som inte är relevanta för det faktiska intresset.

Känns lite som en ny glädjekalkyl från FC Rosengård.

***

Ekonomin har tvingat Rosengård att kapa i sin organisation, både den organisatoriska och i spelartruppen. Detta har gjort att man tvingats flytta upp yngre spelare från de egna leden och säger sig satsa på dem.

Jag vill först se det, innan jag tror på det.

Måste en ung svensk landslagsspelare som Elin Rubensson flytta till Kopparbergs/Göteborg för att få utvecklande speltid är det fel på kulturen i FC Rosengård.

***

Ser att de allsvenska damklubbarna, med FC Rosengård och dess sportchef Erling Nilsson som en av talesmännen, vägrar ge landslaget inför VM en extravecka att förbereda sig på.

Jag förstår inte motiveringen:

-- Vi har nu så stora lönekostnader att vi vill ha tillgång till spelarna så mycket som möjligt.

Visst slutet av maj är en bra publikmånad och en omgång under denna period kan kanske ge något 100-tal fler åskådare än en under en sämre tidpunkt. Men inte kan detta väl rädda en krisande ekonomi?

Och vad vore en stor svensk VM-framgång inte värd pr-mässigt?

 

Säsongens publiksnitt i Allsvenskan var 836. En siffra som säger allt om den svenska fotbollsallmänhetens intresse för den inhemska damfotbollen.

Vi vet också att när landslaget spelar i de internationella mästerskapen så blir laget något av en riksangelägenhet. I alla fall för de idrottsintresserade.

Det verkar inte så lite ankdamm över klubbarnas agerande.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards