Direktlänk till inlägg 13 juni 2013

Damerna sviker "sin" fotboll

Av Magnus Månsson - 13 juni 2013 11:47

Såg för en tid sedan en notis om att LdB FC Malmö, damfotbollklubben, hos Malmö stad sökt närmare en miljon i ett jämställdhetsprojekt.

Pengarna skall – om nu ansökan beviljas – användas till att höja statusen för damernas Champions league och närma sig motsvarande tävling för herrar.

Tyvärr har jag inte läst ansökan utan bara sett den refererad i en tidning. Men jag förstår inte kopplingen. Det kan inte vara skattebetalarna i Malmös uppgift att höja statusen för CL. I mina ögon är det ett sätt för LdB att försöka få in pengar till sina stora kostym. Vi skall inte glömma att föreningen i fjor erhöll 1,4 miljoner i ett extra kommunalt bidrag.

Jag kom att tänka på ekonomi vid gårdagsmatchen mellan LdB och Tyresö, toppmötet i Allsvenskan  med åtskilliga världsstjärnor på plan, sista omgången före EM-slutspelet och ett skönt sommarväder. Till denna match kom cirka 1 300 personer. Med en så klen publiktillströmning är det givetvis svårt att få balans i ekonomin.

Hur löneläget är inom damfotbollen har jag ingen exakt kunskap om. Men med en trupp med tio utländska spelare, kompletterad med svenska landslagsspelare, lär man behöva intäkter långt över vad entréavgifterna ger. Den senaste tidens skriverier om damelitklubbarnas ekonomiska problem är  lätt att förstå med bakgrund av antalet åskådare på de allsvenska matcherna..

Det enda fullständigt obegripliga är att en krönikör menar att det är just fullständigt obegripligt att inte fler kom till Malmö ip i går. År efter år har det visat sig att intresset för LdBs matcher inte alls är det som lokala massmedia tror.

Några ord om jämställdhet: Herrmatcher besöks till övervägande del av män. Och det var också män som till 70-75 procent var publik i går. Männen ställer upp på damfotboll: Men var finns kvinnorna?

***

Matchen då?

Jag ser alldeles för få dammatcher live per säsong (två, kanske tre) för att ha en definitivt uppfattning. Några krönikörer var smått lyriska och betygen i två tidningar var verkligen höga.

Och visst, det var aggressivt (främst Malmö), det fanns många snabba kombinationer, härliga dueller och en hel del tekniskt svåra nummer (främst Marta).

Och de tre målen mot Pildammshållet till (Martas två och Mittags kvittering) var strålande avslut. Men de tillkom efter tre rejäla försvarsbjudningar. Det var i princip så att de tre målgivande passningarna kom från en försvarare.

De många felpassningarna på mittfältet inåt plan var också påfallande många. Båda lagen var nära att bli straffade ganska så många gånger. Åtskilliga beslut var verkligen naiva.

Vi pratar ju ändå fotboll på en hög nivå med internationell touch.

Jag är övertygad om att en herrmatch med så många misstag inte hade gett samma fina betyg.

Men det var spännande, mycket spännande.

Och det är ett betyg så gott som något.

***

Mina två nya favoriter i LdB: vänsterbacken Alexandra Riley och mittfältaren Katrin Schmidt.





 
 
Ingen bild

Wilmer

15 juni 2013 08:55

Man kan tro att SDS har som en viktig uppgift att marknadsföra damfotbollen. Ingen annan idrott, förutom hockeyn och herrfotbollen, får samma reklamplats i SDS. Trots detta, eller kanske tack vare, kommer det 1300 åskådare på en seriefinal.

Magnus Månsson

16 juni 2013 09:15

Du är inte ensam om denna tanke!
MM

 
Ingen bild

Ronnie Larsson

28 juni 2013 10:58

De är absolut inte ensamma! Se bara på radio och TV. Läggs enorma resurser på något som långt ifrån kan dra runt sina verksamheter utan extra tillskott från stat och kommun.

Magnus Månsson

28 juni 2013 22:15

ÖK, Ronnie, jag förstår inte riktigt vad du menar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards