Direktlänk till inlägg 22 april 2013

Malmös dyraste "idrottsyta"

Av Magnus Månsson - 22 april 2013 13:21

Här några iakttagelser en vanlig måndag i april 2013.


Det har äntligen blivit cykelväder. Någon gång i veckan passerar jag därför Malmös i särklass minst utnyttjande idrottsyta. Den finns i Kroksbäcksparken.

Ett tyskt försäljningsgeni lyckades sälja sin idé om att anlägga en fotbollsplan med uppbyggda kullar och mål i underliga formationer till parkförvaltningen för tre, fyra miljoner.

”Det blir en succé!”

Anläggningen, med konstgräs, blev klar sommaren 2009. Jag har passerat den ett 100-tal gånger. Vid tre tillfällen har den då använts till fotboll, en gång var det vid ett kalas för några 12-åringar, en annan möttes ett ungdomslag från Kick ett lag från Skurup och en tredje gång var det en idrottslektion med elever från Kroksbäcksskolan.

Samtidigt har det varit full aktivitet på de två spontanidrottsplatser som finns i närområdet, en vid skolan 100 meter från ”kullplanen” och en vid Holma, 200 meter bort.

Används då inte miljonanläggningen? Jodå!

Den har blivit en populär plats för småbarnsföräldrar i området för picknick och barnpassning. Där samlas man för en fika på konstgräset – ingen fukt i baken och barnen blir inte skitiga  – medan de  små barnen leker bland kullarna, oftast utan boll.

Av många underliga investeringar i Malmö måste Kroksbäcksanläggningen tillhöra de märkligaste. Och dyraste med tanke på utnyttjandegraden!

***

Såg med glädje att IFK Malmö, handboll engagerat en elittränare, Krister Lindgren, för att leda juniorlaget och dessutom vara mentor för ledarna i de många ungdomslagen.

Det var lite av dessa tankar jag hade i inlägget i förra veckan ”Hjälp till självhjälp i Malmöhandbollen”. Det vill säga en rejäl satsning på den bredd som IFK fått fram.

För att skapa en stabil förening är det bästa receptet, i min idrottsvärld, att först få en stor bredd och sen spetsa den med ökad kompetens på ledarsidan.

Precis som IFK, handboll.

Lycka till!

***

Apropå handboll.

Slutspelet i J- och USM avgjordes i helgen. Med sina elva slutspelslag visade Skåne att återväxten är bra, med fem medaljlag och till detta två fjärdeplatser som extraplus.

Det är elitklubbarna på seniorsidan som också har de framgångsrikaste lagen.

Sen måste man återigen beundra handbollsstaden Ystad. Säsong efter säsong har den lilla staden topplag i dessa mästerskap. I helgen blev det ett guld och ett brons till Ystads IF.

Och förmodligen fanns det i lagen en eller flera blivande landslagsspelare. För så är det ju, ”halva” herrlandslaget har Ystadsanknytning.

***

En notis på Riksidrottsförbundets hemsida redovisade att SM-trofén i badminton för andra säsongen i följd vanns av Malmö Badmintonklubb, nu med Aura på platsen efter. Malmö har alltså Sveriges två främsta badmintonklubbar, när man summerar alla SM i alla åldersklasser.

Vem utanför de mest initierade vet detta?

I det moderna massmediala samhället är det inte lätt att synas för de idrotter som inte har kontakter in i redaktionerna. Vem söker uppgifter om badminton?


 
 
Ingen bild

Rolf Liljeblad

23 april 2013 03:25

Som gammal gul handbollsarbetare gläds man åt Månssons STORA små nyheter i malmöidrotten. Tänk om det allsvenska handbollslaget vågade trotsa några rabiata anti-IFKare och återikläda sig sina gulvita tröjor och starka historiska hemmahörighet. Det skulle öka intresset, kontinuiteten, tryggheten och publiksiffrorna från ett bottenläge i staden.
Eller börja åtminstone med tröjfärgen och en stark allians med IFK Malmös 10-12 ungdomslag! Då finns all anledning tro att ordningen med tiden skulle återställas.

Magnus Månsson

23 april 2013 08:50

Den viktigaste uppgiften för en samlad Malmöhandboll är att skapa en bred ungdomsverksamhet, spidd över hela stan.
För mig är alltid sporten(i detta fall handbollen)alltid viktigare än den enskilda föreningen. Även om jag givetvis har mer sympati för vissa föreningar.

 
Ingen bild

Jan Ulfshög

5 maj 2013 19:08

Tjena Masse ,
Troligtvis din äldsta kompis, som fortfarande läser dina alster.
Jag minns fortfarande matchen i Trelleborg, men även många andra härliga episoder under vår ungdomstid i Skurup.
Tyvärr slutade min lovande " målvaktskarriär " på grund av att det fanns två stycken ännu bättre målvakter i Skurup nämligen Olle Jönsson och " Berka " som jag har glömt namnet på ( tänk att det fanns tre stycken eminenta bollfångare i Skurups AIF på den gamla goda tiden )
Nostalgisk som jag blivit, kommer jag ihåg när vi for iväg till Malmö och utkämpade våra " fri-idrottstävlingar på olika anläggningar i Malmö och skördade stora framgångar ( jag deltog i höjdhopp och diskus-kastning ) och du var suverän medeldistansare.
Jag minns när du skrev dina recensioner i Ystads Allehanda och att inte alltid din kritik uppskattades av " stjärnorna " inom fotbollen.
Tack Masse för att du höll i trådarna och gav oss en meningsfull " ungdomstid " i Skurup innan vi skildes åt för studier och arbete på andra orter.

Hilsen / Jan " Piller " Nilsson / Ulfshög

Magnus Månsson

6 maj 2013 08:38


Tack, Se annan plats.
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards