Senaste inläggen

Av Magnus Månsson - 13 augusti 2018 16:42

Det blev ett fantastiskt slut på EM-friidrotten.

Armand Duplantis 6.05 i stav och guld är en av de häftigaste idrottsupplevelserna I mitt liv.

Den svenska insatsen i övrigt? Karin Torneklint, den svenska förbundskaptenen, menade att den var fantastisk. Kommentaren kom förstår i euforin just efter stavguldet.

I min värld ger EM-veckan en bra bild av svensk friidrott i ett europeiskt perspektiv. Två till fyra medaljer, ytterligare kring tio toppåttaplaceringar är ett förväntat resultat.

Jag vidhåller också min uppfattning att det är rätt att sända stora trupper till ett EM. Stimulans och erfarenhet behövs för utveckling.

Det skall också noteras att konkurrensen i detta EM var större än de 2016 och 2012. OS-år avstår många av de bättre EM-tävlingarna för att koncentrera sig på den betydligt attraktivare olympiska spelen.

Något att ta i beaktande när den svenska truppen skall betygsättas.

***

Jag följde givetvis EM via SvT. Man slapp en massa reklampauser och de är givetvis positivt.

Men det fanns åtskilliga irritationsmoment. Producenternas val av bilder kan verkligen ifrågasättas. Dessa många samtal mellan den aktive och tränaren samtidigt som man hörde att något spännande pågick var minst sagt enerverande. Jag förstår svårigheterna med att ge en rättvisande bild av en friidrottstävling med en mängd aktiviteter på samma gång men det blev för många missar.

Och tyvärr var kommentatorerna Bergqvist, Gärderud och Hård inte lika uppdaterade som man vant sig vid.

Sen förstår jag inte finessen med att intervjua en tränare mitt under en tävling och låta denne ”hilla in sig” i tekniska detaljer som få eller ingen begriper. Och  vilket journalistiskt värde ligger det i att intervjua varenda svensk aktiv, oavsett idrottslig prestation? Många intervjuer av Marie Lehmann blev lätt pinsamma, långa och stundtals inställsamma.

Mest störande blev intervjuerna när det på samma gång pågick tävling. Då kliade det i kroppen av otålighet.

***

Resultat är en viktig ingrediens i en friidrottstävling. Men hur tror en producent att tittarna skall hinna med att ta del av en resultatlista som bara fladdrar förbi några sekunder?

***

Visst det fanns mycket att fundera över den gångna veckan.

Men det var en fin vecka för en friidrottsintresserad.

Och den svenska insatsen var helt ok.


Av Magnus Månsson - 12 augusti 2018 13:46

De norska löparbröderna Ingelbrigtsen är friidrottsvärldens intressantaste fenomen.

Ja, kanske inte enbart friidrottens utan även i ett vidare världsidrottsligt perspektiv.

I samband med EM:s inledning hade Sydsvenskan hade ett bra intressant reportage om brödratrion. Men när de, speciellt 17-årige (!) Jakob, började leverera med två guld, inte en textrad i papperstidningen. Inte ens en resultatlista från gårdagens 5 000 meterslopp.

Vad skall man kalla det? Läsarförakt?

Ok, det som fascinerar den allmänt idrottsintresserad breda läsekretsen kan naturligtvis inte konkurrera med att Malmö FF värvat en ny målvakt (första sidan!) och att det i dag spelas ett Malmöderby i damernas Fotbollsallsvenska (i stort ett helt uppslag!).

Har tidningens sportredaktion givit upp alla ambitioner att skildra idrotten ur ett nationellt/internationellt perspektiv? Och var finns viljan att vara en röst i den allmänna idrottsdebatten utanför det rent lokala? Om man nu är ens är intresserat av det.

Friidrotts-EM, som ett exempel, har bjudit på händelser väl lämpade för en krönika. Eller den ofta förekommande ”analysen”. Kanske inte minst situationen kring Meraf Bahta.

Världen är större än Malmö.


Av Magnus Månsson - 11 augusti 2018 13:07

Det där med teknik är svårt.

Det syntes inte minst vid mätningen av längdhoppen vid EM-friidrotten. Fullständigt ofattbart att man 2018 kan strula till det så. Thobias Montler Nilsson är inte den ende som råkat illa ut. Fram med det gamla hederliga stålmåttbandet!

Och ett friidrottens Nobelpris till den som kan hitta ett säkert sätt att hitta rätt nedslagsplats för diskusen. Viss blir det ett nedslagsmärke, men är det det rätta?

Men tekniken är också ett problem på en lägre friidrottsnivå. ”Alla” fordrar eltidtagning, från 10-åringar (inte minst kanske föräldrarna) till ärrade veteraner. Ok, man kan dra in på antalet funktionärer men samtidigt fordrar det specialkompetens som inte finns i alla föreningar. Alla idrottsplatser är inte heller utrustade för moderniteterna. Det är inte lätt att arrangera en friidrottstävling. Många klubbar drar sig. Inte minst i Skåne behövs fler mindre tävlingar.

***

Friidrotten har i alla tider påpekat att alla tävlar på samma villkor. Det har man verkligen tummat på under detta EM. Att de bäst rankade på sprinterdistanserna slipper försöksloppet, är helt absurt. Att ha ett eller två lopp i benen inför en final på 400 meter är en enorm skillnad.

Lika för alla!

***

Som alltid när Sverige sänder en stor trupp till ett EM i friidrott är kritikerna framme. Jag vill ha ett mästerskap med kval, försök och semifinal. Det är det som ger en extra ingrediens i ett mästerskap. Det behövs därför stora startfält. De flesta länder ställer upp för att få detta. Det är inte bara Sverige som har aktiva som blir utslagna direkt. Och märk väl det är ambitiösa aktiva som klarat en kvalgräns.

I de flesta fall är det aktiva som så gott som tränat varje dag – ibland två gånger om dagen – i många år. För att få en bredd som kan ge en topp behövs stimulans. Att kvalificera sig för ett EM är ett sätt. Det räcker inte med den årliga Finnkampen.

***

Mats Wennerholm i Aftonbladet är en mästare på att haussa en aktiv, som vid en mindre tävling gör ett bra resultat. Hen blir till och med ett mästerskapshopp.

Wennerholm är sen den förste att jämföra svensktruppen med en turistgruppresa.

Förtroende? Någon?

***

Ingen skall dömas utan rättegång. Därför har jag inga synpunkter på fallet Meraf Bahta. Hon har det europeiska förbundets tillåtelse att tävla.



Av Magnus Månsson - 8 augusti 2018 16:03

”Våra mål är jättefina, deras skitmål, efter tabbar av oss”.

Så låter det oftast i supporterleden efter en fotbollsmatch. Och tyvärr också bland journalister.

Tanken dög osökt upp efter dagens läsning efter 1—1-mötet i kvalmatchen i Champions League mellan Malmö FF och Vidi. Visst kombinationsspelet fram till Anders Christiansen och dennes utsökta avslutning vid ledningsmålet var strålande.

Liksom Loic Negos soloprestation att på liten yta göra bort MFF-försvararna Lasse Nielsen och Berang Safari och distinkt sätta bollen i ena krysset. Det var högsta klass på hela Negos agerande. Jag är fullständigt övertygad om att om en hemmaspelare – för att inte tala om Zlatan – utfört ett lika svårt tekniskt nummer hade denne höjts till skyarna. Nu fick Nielsen och Safari bära hundhuvudet och belönades med ett underkänt betyg.

Märk också att situationen ägde rum inne i straffområdet med allt vad det innebär i risktagandet.

Besvikelsen över den uteblivna vinsten präglade tyvärr kommentarerna. Som så ofta.

Förutom nu de underkända betygen på de två MFF-försvararna reagerade jag på att Marcus Antonsson belönades med en trea. Inget mål på två utsökta lägen är inte värt överbetyg för en forward.

Och så det här med det eviga tjatet om domarinsatsen, från ledare, spelare och delar av journalistkåren.

Tröttsamt i all sin upprepning.

Av Magnus Månsson - 7 augusti 2018 17:56

Jag var på fotboll i går på vackra Malmö stadion. Alltså den från 1958.

Vi var cirka 200 personer. Fler var inte intresserade av att se toppderbyt i division 2 mellan IFK Malmö och FC Rosengård.

Det visar på den klena dragningskraft för fotboll som finns i stan. Ja, MFF:s herrar undantaget.

IFK vann med 3—1. I mina ögon en rättvis seger. Laget var mera homogent än Rosengård, vars målvakt Blerim Gudjufi var gästernas klart bäste. I IFK glänste Gustaf Backaliden och efter den här matchen är det förståeligt att han, både under sin tid i Kvarnby IK och nu, har och är under uppsikt av högre placerade lag.

I Malmöregionen har spelarövergångarna mellan klubbarna i division 1, 2 och 3 varit stora under en lång period. Att IFK nu blivit ett topplag i tvåan beror på att man lyckats behålla en stomme under något år.

Vinsten gör att IFK nu är Malmös hopp för att täppa den lite genanta luckan med inget Malmölag varken i Superettan eller i division 1. Ett sådant glapp är inte värdigt en stad som vill kalla sig Fotbollsstad.

Men vägen till avancemang är lång, först skall Lindome passeras för en direktplats i ettan och så måste man hålla undan för Halmia, som för övrigt gästar IFK på lördag klockan 14, för att få kvala.

***

Med sin nuvarande placering är IFK Malmö åter näst bäst i stan. Det har IFK varit de flesta åren sedan den första Allsvenskan 1924. Sex gånger har IFK haft en serieplacering bättre än MFF, senast 1960.

Fem år 1936—1940 var MBI tvåa i Malmö, 1944 och 1945 var det Limhamns IF.

Från 1960 och fram till och med 1986 var IFK i stort ohotad som Malmötvåa. Då kom det första stora raset och under åren 1987 till och med 1992 fanns det ofta sex högre placerade Malmölag än IFK. 1993 var IFK åter Malmötvåa och den placeringen hade man till och med 2003 efter tre säsonger i Superettan. Fem spelår därefter var IFK trea/fyra i Malmö. Bunkeflo IF/LB 07 och Mabi passerade.

Sen kom det andra stora raset. Kring 2010 hade IFK 13, 14 Malmölag före sig i seriepyramiden och var nere på nivå 6. 2014 kvalade sig IFK upp till division 2 och har sen tagit ett steg i taget och är -- i alla fall tillfälligt – på den plats klubben har Malmös fotbollshistoria. Det vill säga som tvåa efter Malmö FF.

***

13 allsvenska säsonger och 48 på näst högsta nivån har respekt med sig. Det är en fördel men samtidigt en nackdel. Kraven är stora. Men det visar på en inneboende styrka i namnet IFK Malmö att klubben åter kommit tillbaka efter två rejäla djupdykningar.

Det är inte lätt att leva i en historisk skugga av jätten Malmö FF.



Av Magnus Månsson - 4 augusti 2018 15:04

Topptrion AIK, Hammarby och IFK Norrköping har skapat sig ett litet försprång, närmast skuggat av Djurgården.

Medaljkvartetten (det delas ut fyra medaljuppsättningar i Allsvenskan)?

Nja, jag har nämnt Östersund som outsider och med sin förstärkta breda trupp kan Malmö FF nå i fatt ett eller kanske till och med två av de fyra.

Det finns dock stabilitet hos toppkvartetten.

AIK. Har inte förlorat en enda match. Det är starkt. Har dock problem med målskyttet mot topplagen (undantaget 3—3-mötet mot Norrköping). Men en stabil defensiv kompenserar.

Hammarby. Har inga rejäla floppar och är stabilt och välkomponerat med individuell skicklighet i många fötter och händer (mv Johan Wiland).

IFK Norrköping. Förlusten hemma mot Trelleborg grämer förstås rejält. Är ett lag under stark utveckling med unga spelare, stöttade av rutinerade förvarare. Är starkt på Östgötaporten och har alla toppkonkurrenterna kvar på hemmaplan. Mitt tips: Svenska mästare.

Djurgården. Fyra förluster, tre av dem i 08-derbyna. Till och med mot BP blev det förlust. 1—1 hemma mot TFF är också svårsmält. Får man rätt på ”derbyspöket” kan försvars- och mittfältsstarka Djurgården hålla distansen ut. Saknar anfallsmässig bredd när Kadewere försvann.

***

Om någon timme börjar andra halvlek av Allsvenskan. Och det lär inte dröja så länge, innan mina amatörfunderingar visar sig heltokiga. Men det får man ta och bjuda på.



Av Magnus Månsson - 3 augusti 2018 16:36

Detta skrives efter att AIK, Djurgården och Häcken i går försvann från det europeiska cupspelet.

Att Häcken skulle åka ut var givetvis väntat. Kvalen i Europa League är i många fall svårare i de första omgångarna är de i Champions League. Ett topplag från Bundesliga, som Leipzig, är ett högre hinder än ett mästarlag från Rumänien.

AIK var den stora besvikelsen. 2x0—1 mot Nordsjälland visar på AIK:s svårigheter att göra mål mot toppmotstånd. Det räcker inte att utklassa Trelleborg och Brommapojkarna.

Djurgården hade inte marginalerna med sig mot ukrainska Mariupol, ut efter förlängning, sedan motståndarnas ena mål kom efter försvarstouch och Djurgården totalt på dubbelmötet hade två stolpträffar. Där försvann både avancemanget och chansen till miljoninkomster.

Nåväl, att den här trion nu kan koncentrera sig på det inhemska seriespelet kommer givetvis att påverka insatserna i den fortsatta Allsvenskan.

***

Här kommer del 2 av mina funderingar.

Vårbesvikelser med kapacitet för höstförbättringar

Elfsborg. Har efter år tappat toppspelare till Europa. Någon gång blir det för mycket, speciellt som återvändare som Stefan Ishizaki och Samuel Holmén inte infriat förhoppningarna samtidigt som Simon Lundevall inte hittat fjorårsformen. Saknar också en vass forward. Issam Jebali får för stort ansvar både som framspelare och målskytt. Elfsborg har dock en trupp för övre halvan.

BK Häcken. Oavsett hur man ser på det är Hisingelagets klena poängskörd en rejäl besvikelse. Är svårslaget hemma på Bravida och är bättre på konst- än naturgräs. Av sina 15 återstående matcher avgörs 13 på konstgräs, många av topplagen kommer till Bravida. Det finns mycket som talar för en bra mycket bättre andra halva av Häcken. Laget har också haft ganska många tvivelaktiga, avgörande domslut mot sig. Inte minst när Djurgårdens Jonas Olsson slapp utvisning efter strupgreppet på Alexander Jeremejeff och Stockholmslaget sedan avgjorde på övertid.

Malmö FF. En helt annan bredd och spets på höstens trupp än vårens. Frågan är dock hur man hanterar dubbelspelet, Europa och Allsvenskan. MFF är obesegrat under nye tränaren Uwe Rösler och det ger självfallet en moralisk styrka. Vinsten mot Norrköping och krysset mot Cluj kom genom två strålande individuella prestationer och erfarenheten säger att ett lag sällan gör så många fler klassmål under ett spelår. Rieks och Traustassons mål i all ära. Den store match- och poängvinnaren i dessa matcher var målvakten Johan Dahlin. En minst sagt strålande parade hindrade Norrköping att få 2—1 och en lika fin Cluj från att få 2—0. Dahlins insatser glömdes bort i euforin över de ”snygga” målen.

Vad som talar för ett MFF-lyft är man i de fyra kommande allsvenska matcherna möter de fyra sämst placerade lagen.

Outsider

Östersund. Succétränaren Graham Potter borta liksom också tre av de bärande krafterna. Likväl har laget på fyra matcher bara tappat poäng, kryss, mot Malmö FF. Men tål laget fler spelarförluster?

Östersund har en av seriens intressantaste spelare, Tesfaldet Teike.

Har också uppfattningen att Östersund kunnat haft ett ännu bättre utgångsläge. Under våren spelade både Ken Sema och Saman Ghoddos för att ta en plats i Sveriges respektive Irans VM-trupp. Det gick ibland ut över ett effektivt lagspel.

***

I morgon funderingar kring de fyra nuvarande topplagen.


Av Magnus Månsson - 2 augusti 2018 21:50

Det är halvtid, plus två matcher till, i herrarnas Fotbollsallsvenska.

Kanske dags att summera och titta framåt. Ur en helt personlig synvinkel.

Bakgrund: 69 matcher, de flesta på tv, TFF:s hemmamatcher mestadels på plats.

Förvisso är inte transferfönstren stängda med allt vad det kan innebära men här mina funderingar.

Trillar ut:

Dalkurd. Ett folk utan land och en klubb utan ett hem. En förening utan stabil förankring har det alltid svårt. Har dessutom tappat en av seriens främsta mittfältare, japanen Sugita.

Brommapojkarna. Platsen i näringskedjan gör det omöjligt att skapa ett hållbart allsvenskt lag. I VM-truppen fanns fyra BP-produkter, ytterligare BP:are gör utlandstjänst och i de allsvenska konkurrenterna finns det ett tiotal spelare med BP-anknytning. En plantskola, men otillräckligt för spel år efter år i Allsvenskan.

Kvalplatsen står mellan Sirius och Trelleborgs FF.

Sirius. Har vaknat något efter sin miserabla start och har mer rutin än TFF inte minst sedan Robert Åhman-Persson tillkommit.

Trelleborgs FF. Hade en bra våravslutning. Tränaren Patrik Winqvist gör ett bra jobb med ett begränsat material, men många spelare saknar kvalitet för allsvenskt spel i 90 minuter. Ett tufft program den närmaste tiden, i sex av de kommande sju matcherna är varje poäng en överraskning. Zoran Jovanovic måste efter sin skada återfå vårformen.  Såg lovande ut senast mot Hammarby för hans del. Salif Camara Jönsson?

Ingenmansland

IFK Göteborg. Har tappat kvalitet under sommaren och materialet räcker inte till för avancemang till övre halvan.

Örebro SK. Startelvan är bra och rutinerad. Ekonomin tillåter inte förstärkningar varken på toppen eller bredden. ÖSK kan överraska mot alla.

Kalmar FF. Skriker efter en frisk Rasmus Elm. De nya utländska spelarna har inte infriat förväntningarna. En del av talangerna har stagnerat. Dock har Isak Magnusson fått något av ett genombrott.

Årets överraskning

GIF Sundsvall. Tveklöst. Och då både spel- och poängmässigt. För bara något år sedan frågade Malmös meste sportkrönikör vilket värde Sundsvall (och Gefle) tillförde Allsvenskan. I VM-truppen fanns två spelare med GIF-bakgrund (Lustig och Forsberg) och Malmö FF har på senare år förstärkt med tre Sundsvallsspelare (Forsberg, Eric Larsson och Gall). Nog sagt om Sundsvalls betydelse för svensk fotboll. Det behövs elitfotboll i hela landet. Så heja Sundsvall!

Återkommer om de åtta främsta lagen i sluttabellen, där dock Sundsvall mycket väl kan hamna.




Presentation

Fråga mig

30 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards