Direktlänk till inlägg 22 februari 2024

Ekonomiska funderingar i väntan på Allsvenskan

Av Magnus Månsson - Torsdag 22 feb 17:40

Jag läste någonstans att Allsvenskan i fotboll fått höjd status i och med de många stora försäljningarna till de utländska ligorna.

Och att det stora inflödet av pengar kommer att göra svensk fotboll bättre.

Det låter självfallet bra. Men inte ett ord om varför mer pengar gör den totala svenska fotbollen bättre. Och inte en stavelse om att den allsvenska kvaliteten blir sämre. För det blir den väl automässigt om man säljer en spelare för 100 miljoner kronor och köper en för 20? För det är väl så Marknaden fungerar? Man får vad man betalar för.

***

Unga lovande svenska spelare utvecklas förhoppningsvis så mycket i det tuffare internationella klimatet att några kan tillföra landslaget kvalitet. Men när ersättarna hittas i ett grannland och befinner sig i åldersspannet kring de 30 har jag i alla fall svårt att se hur detta på sikt är positivt för svensk fotboll. Det är den enskilda föreningen som är en eventuell vinnare i sin jakt på en plats i de europeiska klubbturneringarna och de stora pengarna. De som bara MFF nått under senare tid och gett klubben möjlighet att skaffa sig en stor och dyr kostym.

Jag förstår mycket väl att klubbarna inte vill hindra spelare att i många fall för lång tid säkra sin ekonomiska framtid, speciellt inte för de unga afrikaner man köpt in med den huvudsakliga uppgiften att kunna sälja till mer lukrativa marknader (Källa bland annat boken Super Bosse av Bosse Andersson, Djurgården sportchef.)

På den lilla bakgård (förlåt!) svensk fotboll befinner sig i ett internationellt perspektiv är spelarförsäljningar ett måste. Se bara hur jätteförsäljningen av Hugo Larsson räddade Malmö FF från röda siffror 2023! Det fortplantar sig även i Sverige, MFF köper från Mjällby och ”alla andra” från Brommapojkarna. Hierarkin består i hela den stora och lilla fotbollsvärlden.

Sensationer kryddar idrottslivet. De har blivit färre i nutid. Den senaste, riktigt stora, i fotboll var när Leicester vann Premier League 2016.

***

Det har – i alla fall i en del av sportpressen – blivit en tävling bland de svenska klubbarna om vem som kan sälja dyrast till utlandet. Konkurrenterna vill ha mer än vad MFF fick för Hugo Larsson. Den senaste ”spektakulära” nyheten är att Häckens köp av Zeidane Inoussa från BP var någon miljon dyrare än MFF:s av Otto Rosengren från Mjällby. Det lär vara nytt rekord allsvenska klubbar emellan.

Lite överdriver, och ironiskt, men …

De svenska allsvenska klubbarna tycks mer intresserade av att göra bra affärer än att utveckla spelare.

Skall intressant att se, när trupperna är klara, hur många av de nya är inköpta eller upplockade från egna, uppreklamerade, akademierna. Och då menar jag en trupp upp till 22. Inte spelare upp till de 30, där få lär få någon längre speltid.

Jag tror att köpen kommer att betydligt fler.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards