Direktlänk till inlägg 9 maj 2023

Uppsala var värt en resa

Av Magnus Månsson - 9 maj 2023 18:05

Jag var i Uppsala under helgen.

Såg SM-finalerna för ungdomar och juniorer i basket, Final 4, och handboll, Final 8.

Och så turistade jag och gjorde ett besök i Uppsalas pampiga domkyrka.

Ungdomsidrott fascinerar mig, de tre finaldagarna var upplevelser och berikande på många sätt. Mest imponerad blev jag över Uppsalas möjlighet att kunna erbjuda två arenor som under samma tak kan arrangera två så stora turneringar.

Basketen med sina 40 finallag höll till i anrika Fyrishov med fyra hallar med varierad publikkapacitet men alltid välbesökta med mellan 200 (fullsatt) och 1 000 i stora A-hallen.

Men arena och publikintresse förbleknar i jämförelse med handbollen i IFU-arena. Här fanns fem planer, en A-hall med 2 500 sittplatser och ytterligare fyra planer med läktare för 500 personer plus ett stort antal ståplatser. A-hallen var fullsatt vid några matcher och vid det pass jag besökte var det trångt om saligheten på alla läktare.

Konceptet i IFU-arenan är oslagbart.

I Malmö arrangerades under tre år handbollsinalera förtjänstfullt med spel i de två hallarna i Baltiskan, två planer i Kombihallen, en i Isstadion och en i Atleticum. Ett ypperligt koncept men med tanke på Malmös taxa för hyra och för att ställa i ordning arenorna förstår jag att Malmö inte kan bli ett alternativ till IFU, som dessutom hade restaurang, kafé och andra faciliteter.

***

Av familjära skäl blev det mest basket. Ett guld, ett silver, två pris som Matchens lirare och en uttagning i All star team gjorde farfar stolt. Ibland är det väl tillåtet att skryta över sina barnbarn. Speciellt som de är ambitiösa i sitt idrottsutövande.

 ***

Handbollen och basketen är på ungdomssidan koncentrerade i regioner. Det märktes tydligen i finalspelet. Skåne och Göteborgsregionen dominerar i handboll. 29 klubbar hade finallag i Uppsala, Skåne hade sju, Göteborg nio och Storstockholm fem.

I basket var siffrorna Skåne två, Göteborg en och Stockholm elva.

Av handbollens 48 finallag var 14 skånska, 17 kom från Göteborgsområdet och åtta från Stockholmsregionen.

Av 40 finallag i basket hade Skåne fem (Eos tre och Malbas två), Göteborg (Högsbo) tre, Stockholm 23. Lägger man till Södertälje och Uppsala tillkommer ytterligare fem lag. Alltså 28 av 40 från Mälardalen.

Lite nördiga siffror – jag medger – men de antyder att dessa båda bollsporter på ungdomssidan och riksplanet har många vita fläckar att fylla. Givetvis har befolkningsunderlaget betydelse men vikten av ett rikt föreningsliv landet runt kan aldrig underskattas. Oavsett idrott.

***

I fjor utsåg jag Lödde Vikings till USM:s bästa förening baserad på poängberäkningen 8, 7, 6 osv.

Lödde lyckades inte förvara titeln men en femteplats är mer än godkänt. Det är verkligen inte illa av lite klubb från en liten ort och ett bevis för även de små med duktiga ledare kan nå konkurrera med de stora på ungdomssidan.

2023 års ställning:

1)      Önnered 26 p, 2) Lugi och Sävehof 23, 4) Alingsås 17, 5) Lödde 16, 6) Skånela och Skuru 15, 8) Ystads IF 12, 11) OV/Helsingborg och IFK Kristianstad 5, 18) Ankaret 3, 20) H 43 Lund 2.

Skånes medaljer

Lödde Vikings: Guld F 14

Ystads IF: Guld P 16.

Lugi: 2 silver, P 14 och P 16

***

I basket tog Malbas F 16 silver,

 

 

 

 

 

 

 
 
Ingen bild

Jan Ulfshög

10 maj 2023 10:32

Grattis till barnbarnens framgångar.
Trevligt att du blivit intresserad av kultur oxå.
Hälsar Jan Der Alte

Magnus Månsson

11 maj 2023 12:03

TACK.
Men var nu inte sån. Läser 40 böcker per år, varierad konfekt.
Hälsa!
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med ...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards