Direktlänk till inlägg 14 april 2016

Allsvenskan lever sitt eget liv

Av Magnus Månsson - 14 april 2016 15:47

”Varje match lever sitt eget liv.”

Det var Nanne Bergstrand, då fotbollstränare i Kalmar FF, som var den förste (det kan ha varit någon annan, men jag associerar yttrycket med just Nanne) som sa just dessa ord på den något infantila frågan inför varje match om hur han trodde matchen skulle utveckla sig.

Nu pratar de flesta analytiker samma språk.

***

Det finns tydligen en stor statistikbank om Allsvenskan i fotboll, där man kan utläsa det mesta, i alla fall det man vill få fram. Denna statistik har använts flitigt efter endast tre omgångar.

Mark Twain lär ha myntat orden: Lögn, förbannad lögn och statistik. Överdrivet förstås. Med rätt statistik kan man bevisa mycket. Men jag har ingen tilltro till statistik som pekar på att lag som förlorar premiärmatchen inte kan bli svenska mästare. Bara för att det inte skett på 25 år. Eller att lag som bara tagit tre poäng av nio möjliga i inledningen har små möjligheter att nå den absoluta toppen.

För att travestera Nanne: ”Varje serie lever sitt eget liv.”

Så även Allsvenskan 2016. Tro mig!

***

Sensationer är en krydda.

Min gamle kollega Calle Palmér menade: 

-         Det bästa med fotbollen är alla överraskningar.

Och efter en konstpaus kom det:

-         Bara det inte drabbar mitt lag.

Han hade inte varit helt glad i dag, den gode Calle.

Två nederlag i följd svider i alla MFF-hjärta. Jag menar dock att kritiken varit väl hård. Laget har inte spelat bra men så uselt som man velat påskina var det inte mot Sundsvall, Det var ju deras målvakt Tommy Naurin som gjorde att det blev noll poäng. Ett – eller kanske till och med två – MFF-mål hade gett ett helt annat slutbetyg. Utan att prestationen i sig varit bättre.

Min vana trogen – och med erfarenhet – vägrar jag att uttala mig om kapaciteten på MFF:s årsförvärv. En bit in på höstomgångarna kan det vara dags.

Fegt?

Måhända. Med facit i hand från spelåret 2015 och den hittillsvarande korta säsongen 2016 kan man väl påstå att alla lovorden om nytillskotten inte till fullo uppfyllts.

***

Kommande omgång blir ytterst intressant.

Östersund—Häcken. Hur bra är egentligen Östersund? Häcken har haft ett tufft inledningsprogram, marginaler mot sig och har många spelare skadade.

Helsingborg—Falkenberg, två lag som verkligen behöver en vinst.

IFK Norrköping—AIK, en toppmatch.

IFK Göteborg—Kalmar. Ett obesegrat Blåvitt har inte imponerat. Var Kalmars strålande första halvlek mot Elfsborg en tillfällighet?

Jönköping—Gefle, var står dessa tippade nedreregionenlag?

Elfsborg—Malmö FF, tre inspelade poäng per lag, säger det mesta om mötets vikt.

Sundsvall—Örebro, är ÖSK ett topplag?

Djurgården—Hammarby, ett Stockholmsderby är något visst.

Tack C More att man direkt kan se sex av dessa godbitar.

Säg inte annat än att Allsvenskan har sitt eget liv.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards