Direktlänk till inlägg 9 juli 2014

Ett MFF-förslag i egetintresse

Av Magnus Månsson - 9 juli 2014 11:47

När Daniel Andersson tillträdde som sportchef i Malmö FF framförde han åsikten att de svenska toppklubbarna skulle få en större del av den gemensamma potten från förbundet och SEF (elitföreningarnas organisation) för att kunna konkurrera intenationellt.

För en tid sedan tog Sydsvenskans MFF-are Max Wiman – föga överraskande – upp samma tema.

Förbund och SEF jobbar för att utveckla svensk fotboll i ett bredare perspektiv. Kan man då gynna ett fåtal föreningar? Blir svensk fotboll bättre av att ett lag då och då avancerar några steg i en av de europeiska turneringarna? Höjdes standarden i Norge och Danmark, när Rosenborg (främst) och FC Köpenhamn under långa perioder hade platser i Champions Leagues gruppspel?

Svaren på frågorna är NEJ.

Det finns fler frågor att ställa.

Som, vilka klubbar rankas som toppklubbar?

Brommapojkarna? Givetvis inte. BP, en förvisso omdiskuterad förening, som i sina stora junior- och ungdomsgrupper dock haft spelare som nu spelar framgångsrikt både utomlands, i landslag (Sverige och Chile) och i andra allsvenska lag.

Häcken, då? Nej, en klubb med så liten attraktionskraft – men ack så gedigen – kan aldrig bli slagkraftig internationellt. Men duktiga är man på hitta talanger och utveckla dem. Det har inte minst MFF dragit nytta av. Tre före detta Häckenspelare har bidragit till MFF-framgångar på senare år för att sen säljas vidare.

Gais har också levererat spelare till MFF på sistone.

Och inte vill väl svensk fotboll försämra villkoren för en landets främsta föreningar på talangutveckling, IFK Värnamo?

Listan kan göras betydligt längre, Mjällby och Kalmar FF räknas väl inte in i storklubbsgemenskapen.

Svensk fotboll har större nytta av skaffa resurser till många klubbar, näst intill de allra bästa, än att gynna ett fåtal av storklubbarna.

Summorna det kan röra sig om är i ett internationellt perspektiv försumbara. De hindra ingen spelarflykt inte ens till föreningar i de mindre ligorna. Och att kunna sälja spelare utomlands ingår i de flesta klubbarnas långsiktiga ekonomiska kalkyler.

Och övervärderar klubbarna inte publikintresset? Elfsborg lockad inte många i förra årets Europakval och MFF:s siffror i 2011 års Europa League var enligt tidningsreferaten en besvikelse. (MFF:s årsbok redovisar inga siffror.)

Den svenska publiken har större intresse för Allsvenskan än för Europaspel. Om nu någon inte skulle ha turen att få möta PSG med Zlatan.

Och spelarna – i alla fall de som representerade MFF vid vårens Upptaktsträff – prioriterade en allsvensk guldmedalj före ett långvarigt spel ute i Europa.

Jag får inte riktigt ihop det.

Daniel Anderssons utspel – applåderat av Max Wiman – bygger på ett smalt klubbintresse – och det är naturligtvis hans rättighet, och kanske också hans skyldighet.

Men förslaget gör inte svensk fotboll bättre.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards