Direktlänk till inlägg 4 juli 2014

Friidrott finns inte för nyblivna tonåringar

Av Magnus Månsson - 4 juli 2014 17:38

Förlåt om jag blir tjatig.

Men det är ju så att det man älskar, agar man. Och jag är uppriktigt orolig för den skånska friidrottens framtid, speciellt på pojksidan.

Det finns ingen återväxt. Så här långt in på säsongen har endast elva skånska 13-årsgrabbar tävlat i någon av friidrottens grenar, en av dem är från Malmö (MAI).

Alltså, jag upprepar, en (!) Malmögrabb född 2001 ägnar sig åt friidrott!

Siffran för åldersklassen över är något bättre, 22 tävlande. Men för att komma upp i detta antal finns resultat som 1.15 i höjd, 4.15 i längd, något över sex meter i kula.

Två åldersklasser i skånsk friidrott finns – lite överdrivet – inte. Friidrott är en ”död” idrott för Skånes nyblivna tonårspojkar och då inte minst i Malmö.

Läget är klart bättre på flicksidan men långt ifrån den nivå Skåne haft tidigare.

Jag blir lite fundersam när jag exempelvis vet, att MAI under många, många år haft kö till sina friidrottsskolor för barn under tio år och som har en uttalad målsättning att vara en elitförening med en egenrekrytering som grund, men som så kapitalt misslyckats med att få sina ungdomar att tävla när de är 13 år.

MAI:s nuvarande framgångsrika ungdomsavdelning bygger på talanger som lärt sig friidrott runt om i Skåneklubbarna. Nu finns på pojksidan inte längre denna bas att hämta duktiga ungdomar från.

Mörkret lägger sig över skånsk friidrott.

Hur komma ut i ljuset?

Slopa de inkomstbringande – gisslet – friidrottsskolorna för de yngsta, låt de skickligaste tränarna/ledarna koncentrera sig på ungdomarna över tio – det går med bra ledare att rekrytera även i denna ålder – och få dem att tycka om att tävla med anpassade tävlingar, byggda på lag och stafetter.

Och i Malmöregionen behövs en stimulerande konkurrent till MAI. Öresund (Heleneholm, Finish, Pallas) har ett bra, brett underlag för flickor från 13 år och några år upp.

Ta vara på den möjligheten!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Av Magnus Månsson - Onsdag 20 mars 17:16

Lagen till ungdomshandbollens stora avslutningsfest, Final 8, börjar bli klara. I helgen avgjordes Steg 4 för F 16 och P 14. De skånska 16-årsflickorna hade en tuff helg, inget lag kvalificerade sig till avgörande i Uppsala sista helgen i april. ...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards