Direktlänk till inlägg 13 april 2014

Vadå, Parkera bussen

Av Magnus Månsson - 13 april 2014 12:40

Så var det då dags för spelare och journalister att åter plocka fram klichén ”Parkera bussen”.

Det gäller förstås kommentarerna efter matchen Malmö FF—Gefle. Vad vill kritikerna att Gefle skulle göra?

Förmågan räckte helt enkelt inte till att för att spelmässigt utmana detta fantastiska (ja, jag får det intrycket när jag tar del av delar av Malmöpressen efter vårens tävlingsmatcher) MFF. Gefle försökte, lyckades hyggligt inledningsvis, och när man sedan vid några tillfällen fick kontroll på bollen gjorde man försök att flytta upp laget. Men motståndet var för bra. Bollinnehavet blev snabbt åter MFF:s. MFF tryckte på.

Vad fanns för alternativ för Gefle? Skulle laget inte försvara sig? Är det inte en given försvarsregel att i defensiven ha sina spelare på rätt sida av boll och motståndare? Jag trodde det.

Ville MFF luckra upp Gefles försvar borde man väl lätta på trycket, skapa större ytor på Gefles planhalva. Ytorna kom när Gefle forcerade något för att försöka nå en kvittering på slutet. Men utan den defensiva Gefletätheten kom öppningar för MFF att utöka ledningen.

Hade Gefle spelat på samma sätt hela matchen kunde det lätt blivit ett ras. Och vilket lag vill inbjuda till det?

Det var ju trots allt en match mellan två lag/klubbar med helt olika förutsättningar och målsättningar.

Gefles chans att ta poäng låg i ett organiserat försvar.

Varför kritisera detta? Taktik är en del av den fascinerade fotbollen.

Jag har också sett MFF ”Parkera bussen” – det vill säga att i vissa matcher och under några perioder blivit tillbakapressat.

Men då heter det något annat.

Sluta använda klichéer!

 
 
Ingen bild

Rolf Liljeblad

16 april 2014 22:10

PARKERA BUSSEN är ingen kliché utan en metafor. En ny, fräsch och kul sådan, då uttrycket bär en stark bild och har tillkommit rätt nyligen. Extra fyndig eftersom den har 'bortalagens försvarsstrategier' att tacka för sin tillkomst.
Upphovsmannen skapade en briljant metafor av sin uppfattning om hur spelarbussen bildligt parkerades framför gästande lags mål.
Den har lång förbrukningstid kvar innan den övergått till en kliché (=sliten fras, SAOL), typ 'bollen är rund', 'en match i taget', 'ta tag i spelet', 'spela vårt eget spel' etc, för vilka man gärna betackar sig. Floskelchampionatet vinner nog ändå hockeyns 'vi måste börja åka skridskor'?
I övrigt delar jag helt MM:s analys om hur resurssvaga lag måste agera för att
kunna bärga livsviktiga bortapoäng ur lejonens kulor. Empatilösa hemmablinda journalister ska respektera landsortslagens beundransvärda fleråriga kontrakt i högstaligan, istället för att förringa deras ojämlika överlevnadskamp.
Länge leve Åtvid, Mjällby och Gefle!

Magnus Månsson

17 april 2014 09:49

Jag tycker att frasen Parkera bussen nu används så ofta att den fyller SAOL:s krav.
Det är ju till och med så att även hemmalagen parkerar bussen fast man tagit den egna bilen till matchen. Om man nu vill ironisera lite.
MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Torsdag 28 mars 17:17

Om några timmar börjar sista omgången i herrarnas Handbollsliga. Med många viktiga möten för att undvika direktnedflyttning, negativt kval och för att skaffa sig hemmaplansfavör i det slutspel som väntar för de åtta främsta. Där det kan bli 15 matc...

Av Magnus Månsson - Tisdag 26 mars 21:09

De 48 lagen till finalhelgen i UM i handboll i Uppsala i slutet av april är klara. Det gick bra för Skåne nu senast. I F 14 är det tuffa normer i det sista steget, 40 lag skall bli åtta. Endast poolettan får biljett till Uppland. Det fixade Krist...

Av Magnus Månsson - Måndag 25 mars 10:32

Det forskas mycket kring ungdomsidrotten. Professorer, docenter, sociologer och andra yrkeskategorier framför i avhandlingar och i olika media sina forskningsresultat. De är i stort eniga: För tidig specialisering är inte bra, de som sysslar med ...

Av Magnus Månsson - Lördag 23 mars 20:47

Malbas utmanar Stockholm. Nja, det är förstås en överdrift. Men tillsammans med göteborgska Högsbo är Malbas den enda kubb som numerärt kan utmana Stockholmsklubbarna i det pågående U- och JSM-spelet i basket. Stockholmsregionen dominerar landets...

Av Magnus Månsson - Fredag 22 mars 17:40

2—5 snackar man naturligtvis inte bort. Men samtidigt blev inte omdömena lite löjligt negativa. Jag tänker givetvis på den massiva mediakritiken efter Portugals utklassning av Sverige i går. Det var ju faktiskt ett av världens bästa lag Sve...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards