Direktlänk till inlägg 2 april 2014

Inställd Bolt-gala ett väntat besked

Av Magnus Månsson - 2 april 2014 17:54

Det blir alltså ingen Bolt-gala i Malmö i friidrott i år.

Jag är inte förvånad. Och inte efterklok, när jag konstaterar att det var väntat. Frågetecknen har varit för många på vägen. Redan i augusti ifrågasatte jag projektet.

Under ärendets gång har förhandlingar, undertecknandet av kontrakt, införskaffanden av olika garantier och en hel del andra åtgärder skjutits på framtiden. Och när nu det definitiva nejet kom, var det just tidsperspektivet som åberopades.

Min mening är att det redan från början var illa planerat. Grunden för en konstruktiv diskussion fanns inte.

När dessutom friidrotten i Malmö arrangörsmässigt på många år definitivt inte varit på alerten, var det givetvis svårt att ställa krav på kommunen att den skulle bekosta en omläggning av Stadions slitna banor. Speciellt som Stadions framtid är oviss. Långbänken irriterar förstås alla idrottsintresserade.

När så förhandlingarna skedde mellan MAI-stiftelsens ordförande Bengt Bendéus och fritidsdirektör Bo Sjöström blev förutsättningarna inte bättre. Det framgick tydligt vid de två intervjuer Radio Malmöhus gjorde i dag med dessa båda herrar. Bendéus gick på personangrepp, Sjöström var mera diplomatisk och menade att stiftelsens lämnade underlag var amatörmässiga.

Nu står Malmö åter utan något större arenaarrangemang i friidrott. Senast var en mindre svensk GP-tävling 2010.

I maj avgörs en ungdomstävling på Heleneholm. Det är allt 2014. Jag förstår att de styrande är tveksamma till att satsa på en större, uppfräschad publikarena för friidrott. Malmöklubbarna måste visa en större handlingskraft och på sikt visa att man vill mer än att arrangera en spektakulär gala när någon får en idé.

***

När det planerades för en omläggning av Stadionbanorna med åtföljande stängning av anläggningen uppdagades ett nytt problem. Var skulle de aktiva träna? Heleneholm hade varit det naturliga alternativet. Men eftersom Heleneholms IF tynande friidrottsaktiviteter nu mestadels sker på Stadionområdet har fotbollen fullt naturligt tagit de flesta av träningstiderna. Det finns inte mycken tid över för friidrott.

När Stadion nu kommer att rivas/byggas om i en oviss framtid måste man hitta alternativ och det enda som finns är Heleneholm.

Det gäller för friidrotten att visa en så stor verksamhet att det är berättigat att ta tiderna från fotbollen.

***

Vinnaren med den inställda Bolt-galan blir IFK Malmös fotbollslag, som nu får spela på sin ordinarie hemmaplan under hela säsongen.

***

En inomhusgala i Malmö Arena enbart med sprint och teknikgrenar utan löpningar på några längre sträckor kan det fylla arenan? Tja. I det stora friidrottsdistriktet Stockholm lockade Globengalan i år inte fullt hus. Och likväl hade man världens två bästa kvinnliga löpare på lång- och medeldistans på startlinjen.

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Fredag 15 feb 18:48

Optimism hör idrotten till. Liksom framtidstron. Inför gårdagsmötet i Europa League mellan Malmö FF och Chelsea framskymtade det allt som oftast, speciellt i den Malmöbaserade pressen: Det kan gå … Det vill säga MFF kan vinna över London...

Av Magnus Månsson - Torsdag 14 feb 10:16

I dag möter Malmö FF Chelsea i sextondedelsfinalen i Europa League. Det kan knappast ha undgått en tidningsläsande Malmöbo. De senaste månaderna har det nästan dagligen stått att läsa något om den stundande stormatchen. Spekulationerna är många. De...

Av Magnus Månsson - Måndag 11 feb 17:09

Jag tillbringade stora delar av helgen i Atleticum i Malmö som funktionär. Min förening, Heleneholms IF, Skånes flitigaste arrangör av friidrottsrelaterade tävlingar, hade ett tvådagarsarrangemang. Det känns självfallet bra att vara behövd. Sa...

Av Magnus Månsson - Fredag 8 feb 18:21

Då var den sista matchen för Malmö FF inför stormatchen på torsdag mot Chelsea avklarad, 0—0 mot Dynamo Kiev. Följde matchen via tv, liksom 0—2-mötet mot Krasnodar tidigare i veckan. Träningsmatcher under ett vårläger ger givetvis inte ...

Av Magnus Månsson - Torsdag 7 feb 18:39

Handbollen har klarat av sitt steg 3 i USM. Nu återstår 168 lag som i nästa omgång skall bli 48 finallag, åtta i sex åldersklasser, 15, 17, 19. En stark ungdomsbredd, med betoning på bredd, är det bästa måttet på en idrotts hälsotillstånd. I dett...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ manssonsport med Blogkeen
Följ manssonsport med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se