Direktlänk till inlägg 6 juni 2024

IFK Malmö startar om

Av Magnus Månsson - Torsdag 6 juni 19:30

IFK Malmö gör en storsatsning på sin ungdomssektion.

Fotbollsklubben har på heltid anställt två personer att bygga upp en verksamhet med målet att på sikt återkomma till svensk elitfotboll.

Dessutom har IFK också anställt en föreningskonsulent för att sköta administrationen.

Det är naturligtvis dyra investering men den enda vägen att långsiktigt och bestående återkomma till de högre nivåerna i svensk fotboll. Och då talar jag inte om varken Allsvenskan eller Superettan. Utan låt oss säga division 1, nivå 3.

Det har i omgångar talats om att komma tillbaka till den riktiga toppen, de två högsta serierna. I min värld en utopisk tanke. För det krävs en ekonomi och en organisation som IFK Malmö på de senaste 20 åren inte varit i närheten av. Under många år har klubben inte haft ett bemannat kansli, ordförandena har kommit och gått, tränarskiftena har varit många, sportcheferna har varit än fler.

Enligt initierade källor har under de tre senaste säsongerna cirka 60 seniorspelare varit registrerade för klubben, ytterligare ett stort antal har  provtränat.

***

Över allt detta, som den berömda våta filten, har en dålig ekonomi legat.

A-laget har också som en naturlig konsekvens av bristande kontinuitet på de flesta plan på två säsonger degraderats från division 1 till 3.

Ungdomssektionen har inte fått det stöd som behövs för att utvecklas. För några år sedan hade IFK pojklag i de flesta årsklasser. I år finna två juniorlag – och det är naturligtvis bra – men bakom är det verkligen tunt.

Malmös ungdomsfotboll har under många decennier präglats av Djungelns lag. Efter minsta missnöje har ledare och hela lag försvunnit till välkomnande konkurrenter. IFK har blivit drabbat men är inte ensam förlorare i Malmö.

Ett stort plus är att det i IFK:s nuvarande A-trupp finns några duktiga spelare från de egna leden.

***

Förklaringarna till IFK Malmös nuvarande situation är många.

Mycket är självförvållat.

Att bli ”utslängda” från Stadion, hemvisten från 1958, har heller inte underlättat arbetet. Nu finns A-laget, juniorlagen och de äldre pojklagen på Heleneholms idrottsplats, övriga lag på Mellanheden efter att tidigare varit på Kroksbäck. Det är givetvis inte optimalt att inte kunna ha en samlad verksamhet och dessutom konkurrera med klubbar som sedan många år är etablerade där.

***

Jag gillar att IFK Malmö FK, utifrån hur det ser ut i dag, tar detta, faktiskt, radikala grepp. Utan en fungerande administration med ett bemannat kansli och en lockande ungdomssektion är det en omöjlighet att bryta en nedåtgående spiral.

Att det sen tar tid – och måste få göra det – är en annan sak. Det måste medlemmarna, och den stora skara icke medlemmar (varför inte, när man titulerar sig stort fan?) som via sociala medier följer IFK Malmö.

***

(Till slut ett klargörande: Jag är sedan 1960-talet medlem i IFK Malmö (numera både FK och HF) och var från 1/7 1978 fram till 31/12 1980) klubbdirektör (fint ord för kanslichef), då IFK både i handboll och fotboll spelade i näst högsta serien. Efter pensioneringen har jag några perioder varit med i fotbollsklubbens styrelse, men inte på många år. På ideell basis har jag hjälpt IFK med småsysslor och gör fortfarande.

Mitt inlägg skall läsas med denna bakgrund.)

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Söndag 23 juni 12:28

Det blev långt mellan mina funderingar från EM i friidrott. Min arbetskaraktär är inte alltid vad den borde. Jag hade beslutat att reducera mitt tittande på EM-fotbollen, men det löftet kunde jag naturligtvis inte hålla. Nej, det har inte blivit al...

Av Magnus Månsson - Tisdag 18 juni 17:01

Först ett EM och sen direkt ett andra. Och däremellan några familjefestligheter, en med en långresa. Tiden och orken har inte räckt till allt man vill. Nåväl, en form av en delsummering av friidrottens EM kan kanske vara på plats. Som friidrott...

Av Magnus Månsson - Tisdag 11 juni 23:25

EM i friidrott har tagit mycket tid. Ett internationellt mästerskap är högtid för oss friidrottsintresserade. Då gäller både försök och final. Mycket har kommit kläm. När jag firat en stor familjehögtid några dagar, återkommer jag med synpunkter....

Av Magnus Månsson - Lördag 8 juni 17:36

Som friidrottsintresserad borde man vara nöjd, när SVT i stort sänder varje minut från EM i Rom. Och i en kanal utan reklamavbrott. Men ibland blir det bara för mycket. Som i går, en fredagskväll mellan 18.30 och 20.00, när friidrotten blockerar ka...

Av Magnus Månsson - Måndag 3 juni 21:28

Det är sommarvila i den allsvenska fotbollen. Men inte för sportcheferna, en av den moderna fotbollens viktigaste personer. Några får mer att göra än andra. Tabellen ser oroväckande ut för många av de etablerade lagen. Tålmodighet är inte heller fo...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards