Direktlänk till inlägg 15 januari 2024

Lund den starka ungdomsstaden

Av Magnus Månsson - Måndag 15 jan 17:47

Handbolls-EM tar sin tid.

Visst har det varit en del matcher, där man med fog kan fundera över bredden i den europiska handbollen för att dagen efter får uppleva det som gör idrotten så fascinerande, matcher där de små utmanar och till och med vinner över de stora och etablerade.

Det finns all anledning att återkomma efter att det första gruppspelet är avklarat.

***

Ungdomsidrotten har fullspäckat program under storhelgerna. Bollsportsturneringarna är många.

Handbollen har kommit igång med sitt USM. I helgen avgjordes Steg 3 för 14-årspokarna. Det gick bra för Skåne. I just 14-årsklassen har handbollen ett extra sympatiskt system. Inga lag skall bli utslagna. Efter varje steg får lagen en ny nivå att spela på. Systemet ger dock inte avkall på vikten av tävling. I steg 5 skall åtta lag ha utkristalliserats för att tävla om USM-titeln i maj i Uppsala.

En nackdel med utformningen är att den är dyr för klubbarna – och föräldrarna. Många matcher med resor och mat och uppehälle kostar inte så lite.

Ju mer man sätter sig in i ungdomsidrottens ekonomi desto mer ser man av den stora faran, den ekonomiska segregationen.

Fick i veckan en uppgift att 9-åringar måste betala 2 500 kronor per termin för att vara medlem i en av Malmös fotbollsklubbar.

***

Åter till steg 3, nivå A. I åtta 4-lagsgrupper kvalificerade sig de tre främsta till Steg 4. Det klarade IFK Malmö, Ystads IF, OV Helsingborg, Eslövs HF och Lugi 2 som poolettor, Dalby IF (Bravo!), Kävlinge och Ankaret (Bjärred) som tvåor och Lödde Vikings som trea.

Från nivå B tog Lugi och H 43 Lund, som vann var sin grupp, sig åter upp till nivå A. Det innebär att tio av de 32 lag som kan komma till Uppsala är skånska.

***

Steg 3 för 15- och 16-åringar i basket börjar nu i januari. 16 lag återstår per åldersgrupp. Märk att basketen har ettårsintervaller mot handbollens två.

Malbas har lag kvar i alla fyra grupperna, Eos i F 15 och F 16, Lobas i F 15 och P 15 och Helsingborg och Trelleborg ett vardera i P 16.

Med andra ord inte alls handbollens bredd.

Men liksom handbollen är basketen stark i Lund (Eos, Lugi, H 43) och Lomma (Lobas, Ankaret).

Rent generellt är Lunds ungdomsidrott stark.

***

Basketen är Stockholmsdominerad.

Av de 64 lag som skall spela i Steg 3 är 31 från Storstockholm, 10 från Skåne och 23 från övriga Sverige.

Skåne hade behövt fler satsande föreningar.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Lördag 27 april 15:59

Det här blogginlägget skrevs i går men genom ett fel på domänen gick det varken att publicera eller läsa något på manssonsport.bloggplatsen.se. Här en kortversion. *** Är det kört nu, i den allsvenska guldstriden? Detta apropå MFF-vinsten med...

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards